Eκδήλωση τιμής στον ΔΣΕ στην περιοχή Λοχριάς στον Ψηλορείτη

Χτες την Κυριακή, τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Ηρακλείου και Ρεθύμνου οργάνωσαν εκδήλωση μνήμης, στην περιοχή της Λοχριάς, στον Ψηλορείτη, για τη μεγάλη μάχη που έδωσε εκεί ο ΔΣΕ. Δείτε το σχετικό θέμα στο «Ριζοσπάστη»…

loxria

Παραθέτουμε απόσπασμα από το αφιέρωμα που διάβασε ο Δήμος Καραγιάννης:
«Έχουν περάσει 62 χρόνια από την ημέρα που στον ιερό αυτόν τόπο δόθηκε η τελευταία μάχη – ή μάλλον εκδηλώθηκε η τελευταία δολοφονική επίθεση εναντίον των ανδρών του Δ.Σ. της ανατολικής Κρήτης, εναντίον της ομάδας του θρυλικού καπετάνιου του Γιάννη Ποδιά και των συντρόφων του, από τα όργανα του αγγλοϋποταγμέου επίσημου ελληνικού κράτους και των παρακρατικών ομάδων που επιστράτευσε για να εξοντώσει και να εξαφανίσει την ΕΑΜική εθνική αντίσταση και την επιθυμία του λαού μας για μια ανεξάρτητη , ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα.
Για μια πατρίδα με κυρίαρχο το λαό της, με αποτίναξη κάθε πολιτικού, οικονομικού ή κοινωνικού κατακτητή, με αυτόνομη και αυτοδύναμη ανάπτυξη, με ισότιμη απόλαυση των αγαθών της νίκης εναντίον του φασισμού και ναζισμού τον οποίο αντιπάλεψε με όλες τις υπαρκτές και ανύπαρκτες δυνάμεις, αντοχές και αγώνες του, με την οργάνωση και λειτουργία ενός κράτους ακηδεμόνευτου, όπου δεν θα υπήρχε εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπου ο λαός του θα απολάμβανε το αποτέλεσμα της εργασίας και του μόχθου του κι όπου η ειρήνη και η ευημερία θα ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της πορείας του στο μέλλον.(…)
Φίλοι και σύντροφοι και στις μέρες μας η πατρίδα δοκιμάζεται από τη φριχτή υποταγή και εξάρτηση από τους Αμερικανούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο λαός μας οι εργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι σκύβουν κάτω από τον αβάσταχτο ζυγό που μας έχει βάλει στο σβέρκο ο απάνθρωπος καπιταλισμός, ο στυγνός ανταγωνισμός των πλουτοκρατών για το ποιος θα ληστέψει απ’ τον ιδρώτα μας τα περισσότερα.
Το εργαλείο του, η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει βαλθεί να μας ξεπαστρέψει. Καταστρέφει την παραγωγή μας, καταστρέφει τα προϊόντα του λαού μας, καταστρέφει τις προοπτικές υγιούς ανάπτυξης της πατρίδας μας, καταστρέφει τη ζωή μας, καταστρέφει την περηφάνια και την τιμή μας, καταστρέφει τον πολιτισμό και τις ρίζες μας, καταστρέφει τη νεολαία και το περιβάλλον μας, τη φύση, τη ζωή, εμάς τα παιδιά μας.
Ο μόνος δρόμος φίλοι και σύντροφοι είναι ο αγώνας. Η απειθαρχία και η αντίσταση τόσο στην αιματορουφήχτα Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στους δικούς της υποτακτικούς, τους δικούς μας νεοκουίσλιγκς που την υπηρετούν και τη στηρίζουν.
Ας μου επιτρέψετε όμως στο σημείο αυτό τελειώνοντας να αναφέρω τις τελευταίες λέξεις που πρόφτασε να ξεστομίσει ο Γιάννης Ποδιάς λίγο πριν ξεψυχήσει όπως τις άκουσε και τις αφηγείται ο Αντώνης Φασατάκης που ήταν κρυμμένος λίγα μόλις μέτρα δίπλα από το παλικάρι μας που έπεσε.
«Λοιπόν, αφηγείται ο Φασατάκης- έβαλε το χέρι του έτσι ακριβώς και ακούμπησε και μίλησε… Είπε μερικές λέξεις και τις οποίες καλά – καλά δεν άκουσα όλες . Άκουσα όμως για τη λευτεριά, είπε Κουμμουνιστικό Κόμμα, είπε Κουμμουνιστικό Κόμμα και η τελευταία του λέξη ήτανε «που δε…». «δεν πρόλαβα λέει»… δεν πρόλαβα… Είπε: «Δε λυπούμαι πως χάνομαι για τη λευτεριά, αλλά λυπούμαι που δεν…πρόλαβα…». Ναι… δε… δε… εκεί δε… εκεί τον κόψανε τα αίματα, έπεσε κάτω και… πέθανε!
Όχι Αντώνη! Δεν πέθανε ο Ποδιάς. Κανείς δεν πέθανε από αυτούς που σήμερα μας λείπουν. Γιατί όπως λέει ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος:
«Να λείπεις δεν είναι τίποτα
Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει
Θα ’σαι για πάντα μέσα σ’ όλα εκείνα
Που γι’ αυτά έχεις λείψει
Θα ’σαι για πάντα μέσα σ’ όλο τον κόσμο.
Και οι νεκροί μας είναι εδώ. Είναι μέσα στις καρδιές όλου του κόσμου. Γιατί όπως αναφέρθηκα και στην αρχή καθώς μου είπε ο Γιάννης Καλομοίρης, ο αδελφός των δύο νεκρών της μάχης αυτής «Οι ιδέες δεν πεθαίνουν! Αυτούς δεν τους σκοτώσανε για να τους εξαφανίσουν, τις ιδέες τους πολεμούσαν. Μα οι ιδέες τους είναι εδώ είναι μέσα μας είναι μέσα στις καρδιές όλων των προοδευτικών ανθρώπων του κόσμου. Κι αυτές θα νικήσουν. Θένε δε θένε οι αντιδραστικοί οι ιδέες μας θα νικήσουν»
Και βέβαια θα νικήσουν Γιάννη, φίλοι και σύντροφοι. Με μια μόνο ελπιδοφόρα παρατήρηση. Κι εμείς θα προλάβουμε αυτή τη νίκη Γιάννη. Γιατί σήμερα οι λαοί ξυπνούν γρήγορα κι οι αγώνες καθημερινά ανθίζουν στους δρόμους και τις πλατείες του κόσμου. Και βέβαια ο σοσιαλισμός είναι η μόνη σύγχρονη ελπίδα του κόσμου. Και θα έρθει με αγώνες και αντίσταση με απειθαρχία και αντίσταση. Με φουσκωμένα κόκκινα ποτάμια εργατών, με σημαίες και με ταμπούρλα.
Ζήτω η ΕΑΜική αντίσταση
Ζήτω ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας… »

DSCN1769

Ο «Ριζοσπάστης» έχει παρουσιάσει συνοπτικά πλευρές από την ιστορία και δράση του ΔΣΕ στην Κρήτη, όπως καταγράφηκαν στην «Τρίχρονη Εποποιία του ΔΣΕ» (Εκδόσεις «Ριζοσπάστης – Σύγχρονη Εποχή», καθώς και το χρονικό της μεγάλης μάχης που έδωσε ο ΔΣΕ,στην περιοχή της Λοχριάς, στον Ψηλορείτη.

Ένα Σχόλιο

  1. […] “Έχουν περάσει 62 χρόνια από την ημέρα που στον ιερό αυτόν τόπο δόθηκε η τελευταία μάχη – ή μάλλον εκδηλώθηκε η τελευταία δολοφονική επίθεση εναντίον των ανδρών του Δ.Σ. της ανατολικής Κρήτης, εναντίον της… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (761 λέξεις)] […]

Σχολιάστε