Αγροτικές κινητοποιήσεις και στο νομό Ηρακλείου

Αγροτικά μπλόκα στους κόμβους των Πραιτωρίων και των Πεζών του νομού Ηρακλείου διοργανώνει σήμερα από τις 10 το πρωί η Παναγροτική Συσπείρωση (ΠΑ.ΣΥ.), η οποία επικρίνει με δριμύτητα τις ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ, της ΟΑΣΝΗ και των Ενώσεων, υποστηρίζοντας ότι είναι συνυπεύθυνες μαζί με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος. Ειδικότερα για την ηγεσία της ΟΑΣΝΗ η ΠΑ.ΣΥ. υποστηρίζει ότι διοργανώνει δικό της συλλαλητήριο για να εκτονώσει την κατάσταση.

«Μικρομεσαίοι αγρότες – αγρότισσες και κτηνοτρόφοι του Ηρακλείου, τονίζει στην ανακοίνωση της η ΠΑ.ΣΥ. ξεσηκωθείτε. Δεν πάει άλλο, βγαίνουμε στους δρόμους του αγώνα για να στήσουμε μπλόκο στην πολιτική ΕΕ – κυβέρνησης που μας ξεκληρίζει, μας οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Πίσω δεν μπορούμε πια να κάνουμε. Δεν μπορούμε να παίξουμε με το ψωμί της οικογένειάς μας και το μέλλον των παιδιών μας. Πρέπει να κλείσουμε τους δρόμους της αντιλαϊκής πολιτικής για να μείνουμε με αξιοπρέπεια στον τόπο μας» υπογραμμίζει η ΠΑ.ΣΥ.

Δεν συμμετέχει στο σημερινό αγροτικό συλλαλητήριο ο κτηνοτροφικός σύλλογος Ηρακλείου όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία (μία αρνητική ψήφος) το διοικητικό συμβούλιο του. Ο σύλλογος με ανακοίνωση του επισημαίνει ότι οι εκλογές του είχαν γίνει παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου(!), ότι στεγάζεται στα γραφεία της Ένωσης και πως στην Κρήτη (πλην του νομού Χανίων) λειτουργεί συντονιστική επιτροπή των κτηνοτρόφων που έχει ανοίξει διάλογο με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη! (Ε, μην τον κακοκαρδίσουν το Μιχάλη τώρα που έχουν και… διάλογο!)

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην εθνική οδό Χανίων-Ρεθυμνου στο ύψος των Μεγάλων Χωραφιών, προχώρησαν από χτες αγρότες – μέλη της Παναγροτικής Συσπείρωσης Αγροτών (ΠΑΣΥ) και μέλη του συλλόγου κτηνοτρόφων νομού Χανίων. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι Αγροτικοί Σύλλογοι δήμου Μηθύμνης, δήμου Αρμένων, Παλαιών Ρουμάτων, Αμυγδαλοκεφαλίου και Κάινας.

«Κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια στην αγροτική πολιτική της κυβέρνησης που είναι συνέχεια αυτής που είχε εφαρμόσει και η προηγούμενη με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνισε το μέλος της γραμματείας της ΠΑΣΥ και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αρμένων, Γιάννης Κατσαρός.

Οι αγρότες της ΠΑΣΥ παραμένουν στο σημείο κλείνοντας για μισή ώρα την εθνική οδό σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν στην κινητοποίηση ζητούν:

* Κατάργηση στο διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μη.

* 3,5 ευρώ το λάδι ο ένας βαθμός, 1,40 ευρώ το πρόβειο γάλα, 0,90 ευρώ το γιδινό, 8 ευρώ το κιλό το αρνί.

* Αμεσα μέτρα για την απορρόφηση με ικανοποιητικές τιμές των εσπεριδοειδών. Καμία κατάργηση της επιδότησης στην χυμοποίηση.

* Πλήρη ασφάλιση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και του φυσικού και ζωικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών.

* Αμεση αποζημίωση της κατεστραμμένης παραγωγής λαδιού στο νομό.

* Κατώτερες ικανοποιητικές εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα.

* Μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, μείωση επιτοκίων ΑΤΕ, επιδότηση βασικών εφοδίων (λιπάσματα, ζωοτροφές).

* Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή της και κατάργηση όλων των παρακρατήσεων.

* Εγκαιρη καταβολή ολόκληρης της επιδότησης σε όλους τους δικαιούχους.

* Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες για τρία χρόνια με παραγραφή πανωτοκίων.

* Διαμόρφωση προνομιακών στεγαστικών προγραμμάτων για τους νέους αγρότες-κτηνοτρόφους.

* Κατάργηση των περιορισμών στην παραγωγή, αύξηση της παραγωγικότητας με έργα υποδομής.

* Προστασία της ντόπιας παραγωγής από την εισαγωγή ομοειδών προϊόντων.

* Καμία κατάργηση επιδοτήσεων μέχρι τουλάχιστον 30.000 ευρώ ετήσιο συνολικό εισόδημα.

* Δωρεάν επιστημονική στήριξη από το κράτος.

* Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων -στα 60 για τους άνδρες στα 55 για τις γυναίκες.

Η κινητοποίηση της ΠΑΣΥ ήταν η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς είχε προηγηθεί η μηχανοκίνητη πορεία και ο συμβολικός αποκλεισμός της Νομαρχίας Χανίων την προηγουμένη Τρίτη.

Δείτε το ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη για τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Κρήτη…

2 Σχόλια

  1. […] Αγροτικά μπλόκα στους κόμβους των Πραιτωρίων και των Πεζών του νομού Ηρακλείου διοργανώνει σήμερα από τις 10 το πρωί η Παναγροτική Συσπείρωση (ΠΑ.ΣΥ.), η οποία επικρίνει με δριμύτητα τις ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ, της ΟΑΣΝΗ και των Ενώσεων, υποστηρίζοντας ότι είναι συνυπεύθυνες μαζί με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος. Ειδικότερα για την ηγεσία της ΟΑΣΝΗ η ΠΑ.ΣΥ. υποστηρίζει ότι διοργανώνει δικό της… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (621 λέξεις)] […]

  2. […] Αγροτικά μπλόκα στους κόμβους των Πραιτωρίων και των Πεζών του νομού Ηρακλείου διοργανώνει σήμερα από τις 10 το πρωί η Παναγροτική Συσπείρωση (ΠΑ.ΣΥ.), η οποία επικρίνει με δριμύτητα τις ηγεσίες της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ, της ΟΑΣΝΗ και των Ενώσεων, υποστηρίζοντας ότι είναι συνυπεύθυνες μαζί με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος. Ειδικότερα για την ηγεσία της ΟΑΣΝΗ η ΠΑ.ΣΥ. υποστηρίζει ότι διοργανώνει δικό της… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (621 λέξεις)] […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: