Ι.Ε.Κ. = Ινστιτούτο Εκμεταλλευτικής Κοροϊδίας

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ακανθώδες ζήτημα: «τι είναι ΙΕΚ». (Κυρίως δημόσιο ΙΕΚ)

Προφανώς δεν είναι οι κάμποι και τα βουνά! Βουνό ίσως είναι η υποκρισία που κρύβεται πίσω από τις βαρύγδουπες διακηρύξεις- υποσχέσεις των κατά καιρούς αρμοδίων υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ!

Ας περάσουμε στο ζουμί όμως. Πώς λειτουργεί ένα ΙΕΚ; Πρώτα- πρώτα χρειάζεται ένα κτίριο. Το κτίριο είναι ένα μεγάλο Λύκειο, το οποίο λειτουργεί κανονικά το πρωί. Το απόγευμα το βουτάει το ΙΕΚ και κάνει τα μαθήματά του στις ίδιες τάξεις.

Το μόνο που χρειάζεται επιπλέον, είναι ένα γραφείο για να στεγάζεται η γραμματεία του ΙΕΚ. Μετά χρειαζόμαστε ένα διευθυντή, καθώς  και υποδιευθυντές και γραμματείς, ο αριθμός των οποίων είναι ευθέως ανάλογος με τον αριθμό των σπουδαστών, ο αριθμός των οποίων είναι ευθέως ανάλογος με τον αριθμό των αιθουσών και των χρημάτων που θέλει να βγάλει ο ΟΕΕΚ σε κάθε εξάμηνο.

Ο διευθυντής και οι υποδιευθυντές συχνά προέρχονται από τους λειτουργούς μέσης εκπαίδευσης και είναι οι μόνοι μόνιμοι υπάλληλοι ενός ΙΕΚ. Μόνιμοι μπορεί να είναι και κάποιοι από τους γραμματείς. Όλοι οι υπόλοιποι είναι συμβασιούχοι/ ωρομίσθιοι /εργαζόμενοι με μερική απασχόληση/ σπουδαστές που κάνουν πρακτική άσκηση.

Στην αρχή κάθε εξαμήνου οι σπουδαστές πληρώνουν δίδακτρα. Ανέρχονται στα δημόσια ΙΕΚ στα 367 ευρώ, ενώ στα ιδιωτικά είναι κατά προσέγγιση πέντε φορές ακριβότερα (πληρώνεις την ωραία διακόσμηση). Από τα δίδακτρα πληρώνεται ο διευθυντής και οι υπόλοιποι μόνιμοι, ενώ οι υπόλοιποι εκπαιδευτές κάνουν από  μήνες έως και δύο χρόνια να πάρουν τις πενταροδεκάρες τους. Αν ο σπουδαστής δεν πληρώσει μέσα στις δυο- τρεις μέρες της προθεσμίας, όμως, απλώς παύει να είναι σπουδαστής.

Ας κάνουμε έναν απλό υπολογισμό. Έστω 20 σπουδαστές σε ένα τμήμα επί 367 μας δίνουν 7340 ευρώ. 14 βδομάδες ενός εξαμήνου επί π.χ. 28 ώρες τη βδομάδα δίνουν 392 ώρες. Διαιρούμε το ποσό 7340 με τις 392 ώρες και έχουμε 18,72 ευρώ ανά ώρα! Δίνουμε χοντρικά 8,72 στον ωρομίσθιο και μας μένουν τα 10 ευρωπουλάκια. Από αυτά θα πάει ένα ποσό για τους μισθούς των μονίμων (γύρω στους 4 ανά ΙΕΚ), ένα ποσό για αναλώσιμα και τα υπόλοιπα που πάνε; (Πραγματικά καλή επιχείρηση. Φανταστείτε οι ιδιωτικές!)

Φυσικά οι σπουδαστές δεν παίρνουν τίποτα δωρεάν. Φωτοτυπίες, υλικά, φόρμες εργασίας (όπου χρειάζονται) είναι από την τσέπη τους. Στους πρώτους κάθε τμήματος και σε λίγους υπότροφους με κοινωνικά κριτήρια επιστρέφεται απλώς το ποσό της εγγραφής.

Επίσης οι διδάσκοντες πέρα από τα ασήμαντα ποσά, είναι διαχωρισμένοι από τους λειτουργούς μέσης εκπαίδευσης. Θεωρούνται εκπαιδευτές και εντάσσονται σε άλλες λίστες επιλογής. Στην επιλογή περιλαμβάνεται συνέντευξη και ο ρόλος του διευθυντή είναι καθοριστικός. Μπορεί να επιλέξει ακόμα και εκπαιδευτή που δεν έχει ακριβώς τα τυπικά προσόντα που ορίζει ο ΟΕΕΚ στους οδηγούς σπουδών κάθε σχολής.

Ο διευθυντής έχει όλα τα εργαλεία για να κάνει κουμάντο σε όλους. Στους εκπαιδευτές, αν δεν του αρέσει κάποιος, απλώς δεν τον επιλέγει το επόμενο εξάμηνο. Στους σπουδαστές έχει το ισχυρό όπλο των απουσιών, μέχρι 3 ανά μαθημα 14 ωρών. Επίσης η ύλη είναι τόσο χαλαρά ορισμένη, που ένα μάθημα μπορεί να γίνει από απίστευτα εύκολο, έως απίστευτα δύσκολο.

Φυσικά ο συνδικαλισμός τελεί υπό διακριτικό ή εμφανέστατο διωγμό. Ο ΣΥΣΔΙΕΚ, ο σύλλογος των σπουδαστών, καταφέρνει να λειτουργεί δίνοντας συνεχώς μάχες για αυτονόητα πράγματα. Οι εκλογές γίνονται κάθε χρόνο υπό καθεστώς πίεσης και οι συνελεύσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενοχληθεί ένας διευθυντής. Στους εκπαιδευτές τα πράγματα είναι μάλλον χειρότερα. Μπορεί στον ιδιωτικό τομέα να είναι σε καλύτερη μοίρα, αφού συμπληρώνουν περισσότερες ώρες και αμοίβονται σχετικά στην ώρα τους.

Το ΙΕΚ είναι επίσης ένα μεγάλο εξεταστικό κέντρο. Σε κάθε εξάμηνο υπάρχει υποχρεωτική πρόοδος σε κάθε μάθημα και εξετάσεις στο τέλος. Το πτυχίο όμως ενός ΙΕΚ δεν έχει το παραμικρό αντίκρυσμα. Μόνο μετά από εξετάσεις πιστοποίησης (για τις οποίες πληρώνεις ξανά) μπορείς να κατοχυρώσεις τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου, αν βέβαια υπάρχουν.

Ενώ σε άλλες χώρες (π.χ. στη Γαλλία οι προπαρασκευαστικές σχολές) η εκπαιδευτική βαθμίδα αυτού του τύπου είναι αναγνωρισμένη, στην Ελλάδα μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με τα ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και την υπόλοιπη κατάρτιση. Όλοι διαγκωνίζονται για τις θέσεις ΔΕ του ΑΣΕΠ. Ακόμα και σε επίπεδο διαχείρισης, το Ελληνικό κράτος αδικεί τους αποφοίτους των ίδιων του των σχολών σε σχέση με τους αποφοίτους ξένων παραρτημάτων. Η κατάρτιση ανακατεύεται με την εκπαίδευση παράγοντας φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Κλείνω με μια απορία. Οι λαλίστατοι συνδικαλιστές της συμβιβασμένης πλειοψηφίας στην ΟΛΜΕ γιατί δε λένε κουβέντα για τους «εκπαιδευτές» των ΙΕΚ; Αυτοί δεν είναι «λειτουργοί»;

Η συντεχνιακή λογική χωρίς καμία ντροπή!

Δείτε και ένα παλιό αλλά ακόμα επίκαιρο άρθρο του Περικλή Κουρμούλη…

129 Σχόλια

 1. […] Ας περάσουμε στο ζουμί όμως. Πώς λειτουργεί ένα ΙΕΚ; Πρώτα- πρώτα χρειάζεται ένα κτίριο. Το κτίριο είναι ένα μεγάλο Λύκειο, το οποίο λειτουργεί κανονικά το πρωί. Το… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (745 λέξεις)] […]

  • συμφωνώ σχεδόν σε όλα εκτός απο το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων, επαγγελματικά δικαιώματα δεν υπάρχουν σε απόφοιτο ΙΕΚ, υπάρχει ενα πολυ μεγάλο μπέρδεμα σχεδόν απο όλους, το εχω ψάξει 13 χρόνια τωρα και μπορώ να έχω μία γνώμμη που πιστευω θα κάνει τον κάθε απόφοιτο να καταλάβει τα πράγματα απο αλλη οπτικκή γωνία.
   1) Τα επαγγελματικά δικαιώματα (λογιστές, φοροτεχνικοί, κ.α.) προέρχονται απο σχολές που εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα (ΤΕΕ, ΤΕΙ ΑΕΙ, Γενικά Λύκεια), τα ΙΕΚ δεν παρεχουν εκπάιδευση θεωρητικά, αλλά κατάρτιση, στα μάτια του νομοθέτη, κατάρτιση σημαίνει μακροχρόνια σεμινάρια, δηλαδή το τελευταίο «πτυχίο που είχες ήταν απο το λύκειο, το ΙΕΚ παρέχει «δίπλωμα πιστοποίηση».Γίνεται κατανοητό οτι με το ΙΕΚ δεν εχεις επαγγελματικά δικαιώματα περαν του Λυκείου και στην καλύτερη περίπτωση τον χρόνο στο ΙΕΚ τον θεωρούν προυπηρεσία, και όχι τίτλο εξειδικευσης.Με άλλα λόγια πας δουλέυεις βοηθός λογιστή σαν αποφοιτος λυκίου , πληρώνεσαι κολλάς ενσημα ενω ο απόφοιτος ΙΕΚ δεν πληρώνεται αλλά πληρώνει , δεν κολλάει ενσημα και είναι το ίδιο.Τα επαγγελματικά δικαιώματα που τυχόν δίνει ένα ΙΕΚ ειναι μία απάτη, αφορουν ειδικότητες τεχνικού Λυκειου (κομμωτριες, υδραυλικούς, κ.α.) που ησαν επιπέδου λυκείου και τις αναβάθμισαν σε ΙΕΚ (οι κολλεγιαρχες για περισσοτερο χρημα).Με το απολυτήριο ΤΕΕ/ΕΠΑΛ επαιρναν αδεια ασκήσεως επαγγελματος..ηδη.
   Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι όταν είσαι σπουδαστης σε ενα ΙΕΚ αλλά τι σου χρησιμευει το χαρτί του ΙΕΚ, στην ουσία τίποτα.. λαβαινεις μερος στο ΑΣΕΠ στην κατηγορία ΔΕ(λυκειο) δεν παιρνεις επίδομα «διπλωματος», δεν πάιρνεις αδεια ασκήσεως επαγγελματος με το πτυχίο,άλλά στην περιπτωση των λογιστών ποτέ, σε Γ κατηγορίας επιχειρήσεις.
   Διπλωμα ΙΕΚ χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα σχολ’ής μετα το λυκειο ειναι μια απάτη, που οδευει με μαθηματική ακριβεια σε μόνμη ανεργία! γιατι νομίζετε γίνεται τόσο ΄σαλος για τα επαγγελματικά δικαιώματα κολλεγιων, εχουν κλεισει όλα τα επαγγελματα για τα παιδιά τους (ΑΕΙ)

   • logistis σε ευχαριστώ ιδιαίτερα για το σχόλιό σου. Είναι μια πολύ ουσιαστική προσθήκη στο προηγούμενο post.

    Χρησιμοποίησα τον όρο «επαγγελματικά δικαιώματα» καταχρηστικά, γνωρίζοντας πως στην πράξη ακυρώνονται. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει σύνδεση πτυχίου με το επάγγελμα, στην πράξη δεν υπάρχει κανένα δικαίωμα.

    Αν έχεις να προσθέσεις και άλλα, από την εμπειρία σου σαν απόφοιτος ΙΕΚ, με πολύ ενδιαφέρον θα θέλαμε να σε ακούσουμε.

   • παιδια καλησπερα σας!!!ειμαι σπουδαστρια στα ιεκ και λογω οτι στο 1ο εξαμηνο δεν περασα ενα μαθημα,τωρα που το ξανα δινω μου ζητανε καταβολη 30ευρω για να τα δωσουμε στον επιτηρητη.ομως ειμαστε 10 κοπελες στο συγκεκριμενο μαθημα.τι θα γινει θα μαζεψουν 300 ευρω για 1 επιτηρητη?????????βοηθηστε μεεε σας παρακαλω!!!!!!!!!!!!

   • Προς ioannagreece

    Ιωαννα, αυτο που ρωτας, απο οσο γνωρίζω τα λεφτα πηγαινουν σε πληρωμες παραβολων για καθε εξεταστική, Ειναι οπως τα παραβολα για εξετάσεις διπλώματος οδηγησης. ειτε ειστε 1 ειτε 100 υποψιφιοι θα πληρωσει ο καθένας το ποσο για να εξεταστει. ο /οι επιτιριτές θα παρουν ο καθένας ενα μικρο ποσο
    .
    Λοιπον δεν αναφερεις σε τι ειδικότητα φοιτεις, τι λυκειο τελειωσες, και αν τελειωσες επαλ τι ειδικότητα.
    Οσον αφορα εμενα, εχω φοιτησει σε δημόσιο ιεκ ειδικότητα πληροφορικής. γνωρίζω πολυ καλα τι παιζετε στην » αγορα εργασιας » για τους αποφοιτους τον ιεκ , μπορω και θελω να βοηθησω ωστε να ενημερωθούν οι σπουδαστες των ιεκ. και οι υπολοιοποι υποψιφιοι.

    Βασικά θέλω να ενημερώσω για τις «ανακριβειες» που Λένε στα ιεκ. οσον αφορα το μέλλων τον σπουδαστών .

    1) λενε οτι ΟΛΟΙ οι αποφοιτοι των ΙΕΚ ( με πιστοποιηση) πέρνουν 150 μορια για σε διαγωνισμό για θέσεις στο δημόσιο

    Η αλήθεια:
    αυτά τα μόρια τα πέρνουν μόνο οι αποφοιτοι ΕΠΑΛ, ΤΕΕ στη συναφή ειδικότητα

    2) Μιλάνε για επαγγελματικα δικαιώματα και σου τα δείχνουν.

    Η αλήθεια:
    Αυτό που σου δείχνουν ειναι το job pfofile, που λέει τι εχεις μάθει να κάνεις. ΤΑ Επαγγελματικά δικαιώματα συνδέονται με προεδρικά ή υπουργικά διατάγματα τα οποία διευκρινηουν ρήτως τι και που μπορεις να εργαστεις, τι θέσεις μπορεις να διεκδικησεις, τα οποια εκδίδονται με ειδικό Φ.Ε.Κ. όπως περιγραφουν τα επαγγελματικά δικαιώματα για τους κλαδους π.χ. ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ – Πληροφορικής …

    3) Παιδεύονται οι σπουδαστες για να βγάλουν ένα καλο βαθμό κατα την φοίτηση στο ΙΕΚ.

    Η Αλήθεια:
    Το μόνο που μετράει είναι ο βαθμός του θεωριτικού μέρους της πιστοποιησης.( για όσους δεν ειναι αποφοιτοι συναφους ειδικότητας απο ΕΠΑΛ. ΤΕΕ. )
    Οσοι ειναι σε συναφη ειδικότητα ΕΠΑΛ ΤΕΕ λαμβανουν 150 μόρια. μονο και μονο απο την κατοχή πιστοποιησης, συν ο βαθμός πτυχιου του ΕΠΑΛ ή ΤΕΕ πολλαπλασιασμένος με το 50 .

    δηλ. πχ. αν διαγωνίζονται για την ιδια θέση 2 αποφοιτοι ιεκ, ο ενας μονο με πιστοποιηση ( αποφοιτος γενικοιυ λυκειου ) με βαθμο πιστοποιησης 13 ( δυσκολα να βρεις μεγαλύτερο) θα παρει 13 x 50 =650 μορια
    ενώ ο αποφοιτος ΕΠΑΛ ή ΤΕΕ συναφους ειδικότητας
    ας πουμε οτι εχει βαθμο πτυχιου λυκειου 17( λίγοτερο κάνενας δεν εχει σχεδον, ενοω απο επαλ, τεε ) με πιστοποιηση ( ανεξαρτητου βαθμου . λογο πιστοποιησης και μόνο, θα πάρει 150 μορια)
    εχει λαμβανει : 17 x 50 + 150 =1000 μορια .

    4) Μελεταται σχεδιο εισαγωγής αποφοιτων στην 3τοβαθμια εκπαίδευση.

    Η αλήθεια:
    εχουν αλάξει 4 κυβερνήσεις περασαν 10 χρόνια και παραπάνω ισως, και δεν εχει γίνει ακόμα τιποτα.

    5) Οι εργοδότες προτιμούν αποφοιτους των ΙΕΚ λόγο χαμηλώτερης μισθοδοσίας.

    Η αλήθεια.:
    Εχουν ήδη καταργήσει τις συλογικές συμβάσεις και ο κάθε εργοδότης θα δώσει όσα λεφτα κρινει αυτος.
    επιπλαιον η εμπειρια μου εδειξε με πόσο απαξιώση αντιιμετωπίζουν οι εργοδότες τους αποφοιτους των ΙΕΚ.
    Ειναι τυπολάτρες, θαυμάζουν και προτιμούν τους αποφοτους 3τοβαθμιας ακόμα και αν δεν είναι της ειδικότητας τους

    6) Υπαρχουν ξεχωριστες θέσεις εργασίας για αποφοιτους ΙΕΚ.

    Η αλήθεια:
    Δεν υπάρχουν.Ισως υπήρχαν παλιότερα αλλα πλέον διεκδικούν τις ίδιες θέσεις εργασίας με τους αποφοιτους ΕΠΑΛ, ΤΕΕ .
    με τους όρους που αναφέρω στο 3.

    ioannagreece για ότι χρειαστεις σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμου μπορεις να μου στήλεις mail στο tutorialsupport@hotmail.com
    το ιδιο ισχυει και για τους υπολοιπους. που θέλετε να σας ενημερωσω όσο μπορω με την εμπιρία μου θα χαρώ πολυ.

    «Μythos»

 2. Καλημέρα..θα κάνω μια κωδικοποίηση του τι σημάινει ΙΕΚ στην πράξη:
  Ενα ΙΕΚ δεν αποτελεί σχολή εκπαίδευσης, αλλά κατάρτισης.
  Το δίπλωμα ΙΕΚ δεν παρέχει επαγγελματικά δικαιώματα σχολής μετα το λύκειο,όποιος ισχυριστεί το αντιθετο ειναι ψευτης και συκοφαντης, εχεις δικαιωματα απο τον προηγουμενο τιτλο αν υπαρχουν (λυκείου..κτλ)
  Το ΙΕΚ δεν σου προσφέρει 150 στους διαγωνισμούς του δημοσίου σαν bonus.. αλλη μια ψευτιά που αλλες φορες διευκρινίζεται με ψιλά γραμμματα αλλες οχι.(παραδειγμα αποφοιτους λυκείου με ΙΕΚ δεν παιρνει ποτε τα 150 μορια για οποιαδηποτε ειδικοτητα)
  Το διπλωμα ΙΕΚ δεν σου προσφερει επιδομα διπλωματος με οποιοδηποτε συντελεστη, ενω τα 4μηνα σεμιναρια οτεκ σου δινουν 10% επιδομα επι των βασικων αποδοχων.
  Τα ΙΕΚ ειναι οι μοναδικές σχολες που η πρακτική δεν λαμβάνεται μεσα στο διδάξιμο χρόνο φοιτησης με αποτέλεσμα να μην ξεπερνουν στο σύνολο τα δυο ετη και με το ενδεχομενο να χαρακτηριστουν τριτοβάθμια σχολή συμφωνα με τις τελευταιες αλλαγες της μπολωνια.
  Τα ΙΕΚ ιδιως απο το 2004 στελεχωθηκαν απο ανικανα στελεχη εκπαιδευτες εκτος ΑΣΕΠ που η προσωπικη τους γνωμμη για τα ΙΕΚ και αυτους που τους πληρώνουν (τους σπουδαστές) ειναι οχι μονο η χειροτερη, τους καθυβριζουν τους μειωνουν και πολλά αλλα. (σχεδον ολοι)

 3. ola einai toso apogoiteutika..leo na grafto se iek k ego na paro eidikeusi.pira thl. stin grammatia k mou eipan oti h praktiki askisi ginetai kata tin diarkia fitisis,isos na einai k analoga tin eidikothta h dikh mou einai nosileutiki m.e.th.den ksero…paidia ta sxolia sas me berdepsan polu..

 4. Καλημέρα επειδή δεν ξερω απο νοσηλευτική καθόλου αλλά ξερω παρα πολλά περί ΙΕΚ, εγω σου λέω οτι ουτε μια στο εκατομμύριο δεσποινίς και για του λόγου του αληθές πεσε της ¨γραμματείας¨ δηλαδή οι σπουδές μου ειναι 2,5 χρόνια..τοτε ανήκω τριοτοβάθμια…ισχύει/?
  εξακολουθουνε να σας δουλευουν ή εσεις να μην εχετε την πρεπουσα νοημοσύνη…δεν κανω δηλωση απορία εκθετω

 5. Apogoiteytika ligaki apo to arthro iksera oti ta pragmata einai adika alla oxi toso poli … tsampa dld o kopos k o xronos ? kai na fantastite briskome sto stadio tis praktikis mou !!! Mou aresi omws oti san na min eftanan ola ayta iparxi k o ratsismos twn TEI enanti twn apofitwn. Ola ena megalo tipota. Paliotera atoma apo IEK eixane amesi epagelmatiki apokatastasi giati poli apla den ipirxane TEI. Oswn afora thema noimosinis dn tithete giati ipotithete eisai neos to dikeoma na entaxthis se kapia sxoli dn sou dothike gia xilious logous(basi tou 10,ipobathmimena sxolia) kai aplos pigenis se IEK gia kati kalitero kai gia na «morfothis»… Episis otan pigenes se dimosio iek opws piga egw eixes kalitera dikeomata apo aytwn sta idiotika…

  • angrv eixeres oti ta pragmata einai adika alla oxi toso poly? opoy yparxei kapnos yparxei kai fotia. otan les o tatsismos ton TEI enanti ton apofoiton , ti enoeis? grafeis : «Paliotera atoma apo IEK eixane amesi epagelmatiki apokatastasi giati poli apla den ipirxane TEI» gia pote anafereis? ta tei ypirxan apo to ’83 kai ta iek apo to ’93. ta TEI anoikoun stin tritovathmia ekpaidefti kai malista tin anotati. einai isotima me ta panepistimia kai dieksagoun kai metaptyxiaka .
   den exoun kamia sxesi na sigrinontai ta iek me ta tei.
   Paradexome tin adiki metaxeirisi ton apofoiton ton iek enanti stous apofoitous TEE

   • Enoousa oti paliotera ebriskes doulia sxetika eykola oso me to TEI [kapote itane ipobathsmineno k ayto]. Genika stin ellada zoume opote den perimeno kati. Isws ftene kai emeis oi idioi pou to iek ipobathmizete opws otan kapioi pigenoune mono gia na paroune anaboli i na xasoune xrono … Alla genikos iparxoune kai atoma pou pigenoune gia na mathoune kati parapano kai gia na broune doulia , epita an mathis esy pragmata epipleon k ktisis to biografiko sou mporis na apoktisis perisoteres gnosis kai proipiresia apo kapion me megaliteres spoudes.
    Kirios pantos anaferthika ston ratsismo pou iparxi stin kinonia mas oti an kapios einai apofitos IEK ton theoroune as mou epitrapi i ekfrasi xazo kai amoforto.

   • Πράγματι , εχεις δίκιο angvrv , ΤΟ εχω βιώσει όλα αυτα. οντος κάποτε το ΙΕΚ είχε καποια βαρύτητα, μεχρι που αλλαξε το λυκειο και περνουσαν στην τριτοβάθμια πιο ευκολα. συνεπώς εφόσων υπήρχαν άτομα της τριτοβάθμιας, γιατι να προτιμήσει κάποιος αποφοιτο του ΙΕΚ.; Επίσεις , το άλλο κακό ειναι ότι εχουν γεμίσει Ιδιωτικά ΙΕΚ.που διαφημίζονται με τρόπο ανακριβή. (Ξέρεις καποιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα να διαφημίζεται; ΟΧΙ .!) πχ κάνενας δεν σου αποκαλυπτει οτι τα ΙΕΚ ειναι αδιαβαθμιστά. οτι αναγκαζεσε να διαγωνιστεις με αποφόίτους ΕΠΑΛ & ΤΕΕ που εχουν μεγαλύτερο βαθμό απο καποιον απόφοιτο του ΙΕΚ. ( μονο ο βαθμός του θεωριτικού μέρους την πιστοποιήσης μετράει) αυτο προκαλει καποια περαιτέρο εμμεση απαξίωση. Το να λέμε στην Ελλάδα ζούμε δεν σημένει ότι θα παψουμε να ήμαστε Ενεργοι πολιτες. Απλά το μόνο που μπορώ να κάνω εγω ειναι να συμβουλέψω άτομα να αποφυγουν την φοιτηση σε ΙΕΚ. παιδεύτικά πολλα χρόννια να βρώ δουλεια και τελικα αποφάσισα να γράψω πανελλήνιες και περασα σε ΤΕΙ όπου φοιτώ τώρα.. χτυπώ το κεφάλι μου που τόσα χρόνια δεν το εκανα και πεδευόμουν ώς απόφοιτός ιεκ.. Αλλο κακο επίσης είναι ότι απο το ΙΕΚ δεν σου δίνεται η δυνατότητα να συνεχίσεις στην τριτοβάθμια.

 6. Κοπελα (αργυρω) εχω βαρεθεί το ανάθεμα και την μετα ΙΕΚ γκρινια στυλ πως την πατησα..εγω αναφερω καποια πράγματα προς πληροφόρηση, το οτι πιαστηκα ηλίθιος το εχω ξεπερασει 11 χρόνια τωρα, να μην πιασουνε αλλα θυματα οι μεγαλοαπατεωνες δεν θελω.Βαζω στοιχημαα οτι 5 χρονια τωρα ηξερες περι ΙΕΚ αλλα δεν το σταματησες, ενα κλικ στο νετ να εκανες ..το νετ ειναι γεματο με πληροφοριες περι ΙΕΚ..και το ποσο απατη ειναι .
  Ασε τωρα την βαση του 10 και του 12..ταθελες και ταφαγες..οταν πηγα εγω ιεκ μολις ειχαν βγει….

  • logistis σε παρακαλώ μου εξηγείς λίγο παραπάνω επειδή δεν το κατάλαβα γιατί δεν παίρνεις τα 150 μόρια πού τάζουν με το ΙΕΚ για ΑΣΕΠ ? μήπως εννοείς ότι δεν τα παίρνεις αν δεν δώσεις εξετάσεις πιστοποίησης ?
   σε ευχαριστώ

   • Βασικά θέλω να ενημερώσω για τις “ανακριβειες” που Λένε στα ιεκ. οσον αφορα το μέλλων τον σπουδαστών .

    1) λενε οτι ΟΛΟΙ οι αποφοιτοι των ΙΕΚ ( με πιστοποιηση) πέρνουν 150 μορια για σε διαγωνισμό για θέσεις στο δημόσιο

    Η αλήθεια:
    αυτά τα μόρια τα πέρνουν μόνο οι αποφοιτοι ΕΠΑΛ, ΤΕΕ στη συναφή ειδικότητα

    2) Μιλάνε για επαγγελματικα δικαιώματα και σου τα δείχνουν.

    Η αλήθεια:
    Αυτό που σου δείχνουν ειναι το job pfofile, που λέει τι εχεις μάθει να κάνεις. ΤΑ Επαγγελματικά δικαιώματα συνδέονται με προεδρικά ή υπουργικά διατάγματα τα οποία διευκρινηουν ρήτως τι και που μπορεις να εργαστεις, τι θέσεις μπορεις να διεκδικησεις, τα οποια εκδίδονται με ειδικό Φ.Ε.Κ. όπως περιγραφουν τα επαγγελματικά δικαιώματα για τους κλαδους π.χ. ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ – Πληροφορικής …

    3) Παιδεύονται οι σπουδαστες για να βγάλουν ένα καλο βαθμό κατα την φοίτηση στο ΙΕΚ.

    Η Αλήθεια:
    Το μόνο που μετράει είναι ο βαθμός του θεωριτικού μέρους της πιστοποιησης.( για όσους δεν ειναι αποφοιτοι συναφους ειδικότητας απο ΕΠΑΛ. ΤΕΕ. )
    Οσοι ειναι σε συναφη ειδικότητα ΕΠΑΛ ΤΕΕ λαμβανουν 150 μόρια. μονο και μονο απο την κατοχή πιστοποιησης, συν ο βαθμός πτυχιου του ΕΠΑΛ ή ΤΕΕ πολλαπλασιασμένος με το 50 .

    δηλ. πχ. αν διαγωνίζονται για την ιδια θέση 2 αποφοιτοι ιεκ, ο ενας μονο με πιστοποιηση ( αποφοιτος γενικοιυ λυκειου ) με βαθμο πιστοποιησης 13 ( δυσκολα να βρεις μεγαλύτερο) θα παρει 13 x 50 =650 μορια
    ενώ ο αποφοιτος ΕΠΑΛ ή ΤΕΕ συναφους ειδικότητας
    ας πουμε οτι εχει βαθμο πτυχιου λυκειου 17( λίγοτερο κάνενας δεν εχει σχεδον, ενοω απο επαλ, τεε ) με πιστοποιηση ( ανεξαρτητου βαθμου . λογο πιστοποιησης και μόνο, θα πάρει 150 μορια)
    εχει λαμβανει : 17 x 50 + 150 =1000 μορια .

    4) Μελεταται σχεδιο εισαγωγής αποφοιτων στην 3τοβαθμια εκπαίδευση.

    Η αλήθεια:
    εχουν αλάξει 4 κυβερνήσεις περασαν 10 χρόνια και παραπάνω ισως, και δεν εχει γίνει ακόμα τιποτα.

    5) Οι εργοδότες προτιμούν αποφοιτους των ΙΕΚ λόγο χαμηλώτερης μισθοδοσίας.

    Η αλήθεια.:
    Εχουν ήδη καταργήσει τις συλογικές συμβάσεις και ο κάθε εργοδότης θα δώσει όσα λεφτα κρινει αυτος.
    επιπλαιον η εμπειρια μου εδειξε με πόσο απαξιώση αντιιμετωπίζουν οι εργοδότες τους αποφοιτους των ΙΕΚ.
    Ειναι τυπολάτρες, θαυμάζουν και προτιμούν τους αποφοτους 3τοβαθμιας ακόμα και αν δεν είναι της ειδικότητας τους

    6) Υπαρχουν ξεχωριστες θέσεις εργασίας για αποφοιτους ΙΕΚ.

    Η αλήθεια:
    Δεν υπάρχουν.Ισως υπήρχαν παλιότερα αλλα πλέον διεκδικούν τις ίδιες θέσεις εργασίας με τους αποφοιτους ΤΕΕ, ΕΠΑΛ.
    με τους όρους που αναφέρω στο 3.
    για ότι χρειαστεις σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμου μπορεις να μου στήλεις mail στο tutorialsupport@hotmail.com
    το ιδιο ισχυει και για τους υπολοιπους. που θέλετε να σας ενημερωσω όσο μπορω με την εμπιρία μου θα χαρώ πολυ.

    “Μythos”

 7. Εχω ψάξει για ιεκ γιατί θέλω να
  εχω ενα πτυχιο περαν του απολυτηριου μου. Εμενα μου ειπαν πιανουν αυτά τα 150 μορια στον ασεπ αν είναι το ένα πτυχιο (παραδειγμα αν εχει καποιος απο τεε λογιστικη) ειναι παρεμφερες με το ιεκ. Με λιγα λογια να προτιμήσει μια παρεμφερη ειδικοτητα σε ιεκ η να παει στην ιδια παλι λογιστικά δηλαδη. Τοτε παιρνει τα 150 μορια και καλα κανει μιας και 2 χρονια σε τεε και 2 χρονια σε ιεκ μας κανουν 4! Οσο και υποβαθμισμενα θεωρουνται τα ιεκ στα 4 χρονια θα εχει κανεις τις γνωσεις για ενα αντικειμενο ωστε να θεωρηθει εστω και βοηθος λογιστη (αν και αδικια, καλυτερα οι τιτλοι να ειναι ισοι με τα ετη σπουδων…απλα οταν αλλαζει η βαθμιδα πχ απο τει να μπορει κανεις να ανεβει η να πληρωνετε καπως παραπανω οσο ναναι εδωσε πανελλαδικες και ειναι και ποιο δυσκολα..παντος οι τιτλοι να ειναι ιδιοι επιμενω..οχι βοηθος του βοηθου…αλλο αυτο αλλο εξειδικευση!

 8. ΛΕΣ ΜΑΑΑΑΑΑΛΑΚΙΕΣ ΚΟΥ ΚΟΥ

 9. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΣΤΑ ΙΕΚ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΕΙΣ
  ΜΕ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ
  ΚΑΙ ΜΕ ΠΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΟΕΕΚ
  ECDL INFOTEST VELLUM ACTA
  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ
  ΤΩΝ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

  ΙΕΚ ΔΕΝ ΕΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΓΕΙΑ ΣΑΣ + ΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ////

 10. ΕΧΩ ΔΙΠΛΩΜΑ ΙΕΚ
  ΚΑΙ ΣΑ ΓΑΜΑΩΩΩ
  ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
  ΚΑΙ ΜΕ ACTA EXPERT KAI CAMBRIDGE PROFICIENCY

 11. παιδια καλησπερα σας!!!ειμαι σπουδαστρια στα ιεκ και λογω οτι στο 1ο εξαμηνο δεν περασα ενα μαθημα,τωρα που το ξανα δινω μου ζητανε καταβολη 30ευρω για να τα δωσουμε στον επιτηρητη.ομως ειμαστε 10 κοπελες στο συγκεκριμενο μαθημα.τι θα γινει θα μαζεψουν 300 ευρω για 1 επιτηρητη?????????βοηθηστε μεεε σας παρακαλω!!!!!!!!!!!!!

  • Προς ioannagreece

   Ιωαννα, αυτο που ρωτας, απο οσο γνωρίζω τα λεφτα πηγαινουν σε πληρωμες παραβολων για καθε εξεταστική, Ειναι οπως τα παραβολα για εξετάσεις διπλώματος οδηγησης. ειτε ειστε 1 ειτε 100 υποψιφιοι θα πληρωσει ο καθένας το ποσο για να εξεταστει. ο /οι επιτιριτές θα παρουν ο καθένας ενα μικρο ποσο
   .
   Λοιπον δεν αναφερεις σε τι ειδικότητα φοιτεις, τι λυκειο τελειωσες, και αν τελειωσες επαλ τι ειδικότητα.
   Οσον αφορα εμενα, εχω φοιτησει σε δημόσιο ιεκ ειδικότητα πληροφορικής. γνωρίζω πολυ καλα τι παιζετε στην ” αγορα εργασιας ” για τους αποφοιτους τον ιεκ , μπορω και θελω να βοηθησω ωστε να ενημερωθούν οι σπουδαστες των ιεκ. και οι υπολοιοποι υποψιφιοι.

   Βασικά θέλω να ενημερώσω για τις “ανακριβειες” που Λένε στα ιεκ. οσον αφορα το μέλλων τον σπουδαστών .

   1) λενε οτι ΟΛΟΙ οι αποφοιτοι των ΙΕΚ ( με πιστοποιηση) πέρνουν 150 μορια για σε διαγωνισμό για θέσεις στο δημόσιο

   Η αλήθεια:
   αυτά τα μόρια τα πέρνουν μόνο οι αποφοιτοι ΕΠΑΛ, ΤΕΕ στη συναφή ειδικότητα

   2) Μιλάνε για επαγγελματικα δικαιώματα και σου τα δείχνουν.

   Η αλήθεια:
   Αυτό που σου δείχνουν ειναι το job pfofile, που λέει τι εχεις μάθει να κάνεις. ΤΑ Επαγγελματικά δικαιώματα συνδέονται με προεδρικά ή υπουργικά διατάγματα τα οποία διευκρινηουν ρήτως τι και που μπορεις να εργαστεις, τι θέσεις μπορεις να διεκδικησεις, τα οποια εκδίδονται με ειδικό Φ.Ε.Κ. όπως περιγραφουν τα επαγγελματικά δικαιώματα για τους κλαδους π.χ. ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ – Πληροφορικής …

   3) Παιδεύονται οι σπουδαστες για να βγάλουν ένα καλο βαθμό κατα την φοίτηση στο ΙΕΚ.

   Η Αλήθεια:
   Το μόνο που μετράει είναι ο βαθμός του θεωριτικού μέρους της πιστοποιησης.( για όσους δεν ειναι αποφοιτοι συναφους ειδικότητας απο ΕΠΑΛ. ΤΕΕ. )
   Οσοι ειναι σε συναφη ειδικότητα ΕΠΑΛ ΤΕΕ λαμβανουν 150 μόρια. μονο και μονο απο την κατοχή πιστοποιησης, συν ο βαθμός πτυχιου του ΕΠΑΛ ή ΤΕΕ πολλαπλασιασμένος με το 50 .

   δηλ. πχ. αν διαγωνίζονται για την ιδια θέση 2 αποφοιτοι ιεκ, ο ενας μονο με πιστοποιηση ( αποφοιτος γενικοιυ λυκειου ) με βαθμο πιστοποιησης 13 ( δυσκολα να βρεις μεγαλύτερο) θα παρει 13 x 50 =650 μορια
   ενώ ο αποφοιτος ΕΠΑΛ ή ΤΕΕ συναφους ειδικότητας
   ας πουμε οτι εχει βαθμο πτυχιου λυκειου 17( λίγοτερο κάνενας δεν εχει σχεδον, ενοω απο επαλ, τεε ) με πιστοποιηση ( ανεξαρτητου βαθμου . λογο πιστοποιησης και μόνο, θα πάρει 150 μορια)
   εχει λαμβανει : 17 x 50 + 150 =1000 μορια .

   4) Μελεταται σχεδιο εισαγωγής αποφοιτων στην 3τοβαθμια εκπαίδευση.

   Η αλήθεια:
   εχουν αλάξει 4 κυβερνήσεις περασαν 10 χρόνια και παραπάνω ισως, και δεν εχει γίνει ακόμα τιποτα.

   5) Οι εργοδότες προτιμούν αποφοιτους των ΙΕΚ λόγο χαμηλώτερης μισθοδοσίας.

   Η αλήθεια.:
   Εχουν ήδη καταργήσει τις συλογικές συμβάσεις και ο κάθε εργοδότης θα δώσει όσα λεφτα κρινει αυτος.
   επιπλαιον η εμπειρια μου εδειξε με πόσο απαξιώση αντιιμετωπίζουν οι εργοδότες τους αποφοιτους των ΙΕΚ.
   Ειναι τυπολάτρες, θαυμάζουν και προτιμούν τους αποφοτους 3τοβαθμιας ακόμα και αν δεν είναι της ειδικότητας τους

   6) Υπαρχουν ξεχωριστες θέσεις εργασίας για αποφοιτους ΙΕΚ.

   Η αλήθεια:
   Δεν υπάρχουν.Ισως υπήρχαν παλιότερα αλλα πλέον διεκδικούν τις ίδιες θέσεις εργασίας με τους αποφοιτους ΕΠΑΛ, ΤΕΕ .
   με τους όρους που αναφέρω στο 3.

   ioannagreece για ότι χρειαστεις σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμου μπορεις να μου στήλεις mail στο tutorialsupport@hotmail.com
   το ιδιο ισχυει και για τους υπολοιπους. που θέλετε να σας ενημερωσω όσο μπορω με την εμπιρία μου θα χαρώ πολυ.

   “Μythos”

   • Καλα κάνουν και προτιμουν οτι αλλο εκτος απο ΙΕΚ ας μην ειναι της ειδικότητας που ζητάνε γιατι πολυ απλά τα παιδια των ΙΕΚ προκειται περι ηλιθιων, δεν εξηγειται αλλιως οτι 15 χρόνια τα επαγγελματικα δικαιώματα τους ειναι επιπέδου λυκείου, γαμω και τις κατατακτηριες γαμω και τα ΑΕΙ των αγραμματων, αυτα ειναι για ηλιθιους, δηλαδή ΙΕΚ
    Ουτε μια απεργία ουτε μια διαδήλωση ούτε ενα κλεισιμο ΙΕΚ, οι πιτσιρικαδες τρωνε 2-3 χρονια με την πιστοποιηση που ποτε δνε παιρνουν, και το μονο που κανουν ειναι να πανε να βρουν καμμια γκομενα, και μετα βγαινουν και μαθαίνουν οτι ειναι αγράμματοι επαγγελματικα. Και στα ΑΕΙ πηδάνε αλλα μια μερα ανοικτα ΑΕΙ δνε εχω δει λυγουρια!!

   • Και δυστιχώς, ουτε επιπέδου λυκείου δεν είναι. Ειναι τελείως αδιαβάθμηστα. Το οτι είναι αναγνωρισμένο το «πτυχιο» ( ο θεος να το κανει πτυχιο ) ειναι κάτι αδόκιμο. δηλ αναγνωρισμένο μεν αλλα χωρίς αντικρισμα. πχ δεν εχουν επαγγελματικα δικαιώματα ουτε Δ.Ε. Aυτο γίνεται μόνο κατα παραχώριση του ΑΣΕΠ.το ότι ειναι μεταδυτεροβάθμια αυτο παλι δεν υπάρχει δηλαδή δεν υφίσταται βαθμίδα » μεταδευτεροβάθμιας». .
    Φυσικά οι αποφοιτοι των λυκείων έχουν μεγαλύτερο βαθμο στο απολυτήριο και το πτυχίο τους, οπότε ξεπερνουν στους αποφοιτους των ιεκ.

   • ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ mythos
    ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΗΛΙΘΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΙ
    ΠΟΙΑ ΤΕΕ ΡΕ ΑΝΟΗΤΕ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΙΕΚ
    ΕΧΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 3+
    ΠΟΙΟ ΤΕΕ; ΤΗΝ ΠΑΛΕΥΕΤΕ
    Απάντηση
    apantisisemalakes, on Σεπτεμβρίου 19, 2012 at 11:38 μμ said:
    Φυσικά οι αποφοιτοι των λυκείων έχουν μεγαλύτερο βαθμο στο απολυτήριο και το πτυχίο τους, οπότε ξεπερνουν στους αποφοιτους των ιεκ.
    Ο ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΙΕΚ ΕΧΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑ ΙΕΚ-ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
    ΠΟΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ;
    (ΑΡΘΡΟ 6 Ν2009/1992 ΑΡΘΡΟ 1ΠΑΡ Α ΕΔΑΦ Ι ΟΔΗΓΙΑΣ 92/51/ΕΟΚ
    Απάντηση
    apantisisemalakes, on Σεπτεμβρίου 19, 2012 at 11:44 μμ said:
    ΙΕΚ (περισσότερο θα σε βοηθήσει το ΕΠΑΛ διότι θα μπορεσεις να βγάλεις μεγάλο βαθμο κατι που είναι το Α και το Ω για διορισμό.
    ΤΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΙΕΚ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΒΑΘΜΟ
    ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΤΕΕ
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 20 ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΙΕΚ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΙΤΕ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΤΕ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
    ΣΑΝ ΝΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΤΟ ALCE ΜΕ C
    ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ECCE ME A
    ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ECCE ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΞΙΑ!!!!
    ΕΙΣΤΕ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ ΕΔΩ ΠΕΡΑ

    ΕΧΩ ΔΙΠΛΩΜΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΙΕΚ ΠΤΥΧΙΟ CCNA ΑΠΟ ΤΗΝ CISCO
    ΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΜΟΤΗΤΑ Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΤΥΧΙΑ ΕΚΤΟΣ ΙΕΚ LINUX JAVA ORACLE ΚΑΙ ΑΜΑ ΞΕΡΕΙΣ ΑΓΓΛΙΚΑ ΔΙΝΕΙΣ
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΠΗΓΑ ΕΙΔΑ ΠΗΡΑ ΕΝΑ ΠΤΥΧΙΟ Τ ΙΕΚ ΤΕΛΟΣ

    ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΑ ΑΕΙ Η ΤΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΔΟΣΟΥΝ ΣΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ
    ΝΑ ΜΗΝ ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ ΑΜΑ ΦΥΓΕΙ Η ΓΑΜΗΜΕΝΗ Η ΤΡΟΙΚΑ ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΓΑΜΩ ΤΙΣ ΖΗΛΕΙΕΣ ΣΑΣ

    ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

   • Μην αγχωνεσε εχεις αρκετά εφοδια, να ξερεις παντος ότι μαζι διαγωνιζονται οι αποφοιτοι του ΤΕΕ, ΕΠΑΛ με τους αποφοιτους του ιεκ απλα οσοι αποφοιτοι του ιεκ εχουν φοιτησει σε αντιστοιση ειδικότητα στ τεε τοτε περνοθν τα 150 μορια επιπλεον . τεσπα οτι και να ειναι τι μην ξεχνατε οτι και στα ιεκ πληρωνεται διδακτρα, ακομα και στα δημοσια κατι λιγοτερο, πολλοι φοιτουν σε ιεκ διαφορετικών πολέων . ξερετε όμως οτι οι ποιστοποιησεις ( cisco kai sia για όσους ενδιαφερονται για δημοσιο ) δεν μετρανε παρα μόνο η πιστοποιηση του οεεκ . σε πανεπιστήμια και τει. δεν φοιτουν μονο οσοι εχουν λεφτα.το σημαντικότερο ειναι οτι δεν εχει διδακτρα. , το οποιο δεν υπονομέυει την φοιτηση σου , εχω πολλους συφοιτητες που εχουν βάλει το προγραμμα σε 2 μερες, μπορεις να φοιτησεις σε μια κοντινη πολη , οταν φοιτουσα στο ιεκ πεθενα απο το αγχος οταν δεν συμπληρωνα τα χρήματα πριν ληξει η προθεσμία για την εγγραφη στο επομενο εξάμηνο.

   • Λοιπον για να τελειωνουμε τα 150 μορια τα παιρνουν οι αποφοιτοι γενικου λυκειου υπο την προυποθεση οτι φοιτουν σε καποια απο τις ειδικοτητες του τομεα χρηματοπιστωτικων και διοικητικων υπηρεσιων (πρωην οικονομιας και διοικησης) πχ διοικητικο και οικονομικο στελεχος επιχειρησεων , ειδικος φοροτεχνικου γραφειου, γραμματεας διευθυνσης κλπ. Επισης το διπλωμα Ι.Ε..Κ αποτελει κανονικα τυπικο προσον διορισμου στο δημοσιο στον εισαγωγικο βαθμο πρεπει ομως η πιστοποιηση να αποκτηθει με καλο βαθμο (19) και βεβαια να συνοδευεται με γνωσεις Η/Υ ξενες γλωσσες προυπηρεσια.Ειναι βεβαια απαραδεκτο η μεταδευτεροβαθμια εκπαιδευση να ισοτιμη με την δευτεροβαθμια!!!

 12. exoyme kanena neo gia tis ypotrofies???

  • kalhspera paidia eimai se megalw dilima exw teliosi 1 tee kai to paratisa enw tora eimai se kapio iek gia nosileftria pou thelw na telioso kai mou zitane apolitirio likiou kai den ksero ti na kanw ;;;

   • ma den ginetai na pas se iek an den exeis apolytyrio lykeioy…. opote pas xana lykeio kai meta iek….

   • Eξηγησε μας καλύτερα. Λες ότι έχεις τελιώσει 1 ΤΕΕ και το παράτησες, Αποφοίτησες τελικά; ή όχι; αν αποφοίτησες τότε γράφεσε στό ΙΕΚ με το πτυχίο του ΤΕΕ .
    Αν όχι.
    Τότε για ειδικότητα νοσηλέυτριας σε ΙΕΚ χρειάζετε απολυτήριο Λυκείου, ή Πτχυχίο ΤΕΕ, ή ΕΠΑΣ. Σ’αυτήν την περίπτωση θα σου συνηστούσα να πας σε κάποιο ΕΠΑΛ και να φοιτήσεις σε ειδικότητα νοσηλευτικής ή σε όποια άλλη σε ενδιαφέρει. Εφόσον βρεθείς σε ΕΠΑΛ θα έχεις την δυνατότητα να συνεχίσεις σε τριτοβάθμια (ΤΕΙ ή Πανεπιστήμιο ) κατι που θα σου το πρότεινα, Αν θέλεις επαγγελάτική αποκατάσταση δεν θα σε βοηθήσει το ΙΕΚ (περισσότερο θα σε βοηθήσει το ΕΠΑΛ διότι θα μπορεσεις να βγάλεις μεγάλο βαθμο κατι που είναι το Α και το Ω για διορισμό. ) Το μόνο υπέρ που θα έχεις αν πας ΙΕΚ σε ειδικότητα νοσηλευτικής (αφου προτιτερα έχεις πτυχιο νοσιλευτικής απο ΕΠΑΛ ) σε διορισμό σε προκυρίξεις ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΕ θα περνεις επιπλέον 150 μορια..Αλλα πρόσεχε αυτό ισχύει μόνο για ιδια ειδικότητα απο το ΕΠΑΛ και μέτα φοιτήσεις σε ΙΕΚ Στην ιδια ειδικότητα . οχι σε διαφορετική ειδικότητα απο το ΕΠΑΛ και διαφορετική ειδικότητα στο ΙΕΚ.
    Γνώμη μου είναι, άν δεν έχεις αποφοιτήσει απο το ΤΕΕ, να γραφτείς σε κάποιο ΕΠΑΛ ( και οχι ΕΠΑΣ ) στην ειδικότητα που σ ενδιαφέρει ( απο ότι κατάλαβα νοσηλευτική ) και να προσπαθήσεις μεσω πανελλαδικών εξετάσεων να εισαχθείς στην τριτοβάθμια. Δίοτι ως αποφοιτος δευτεροβάθμιας, και ΙΕΚ στίς μέρες μας ( τα ΙΕΚ δεν ανοικουν σε καμία επισημη βαθμίδα εκπαίδευσης ) δεν έχει πόλλες ελπίδες για μόνιμη επαγγελματική αποκατάσταση στο αντικείμενο που φοίτησεις.και ακόμα αν διοριστείς κάπου στο μέλλον δεν έχεις προπτικές εξέλιξης χωρίς πτυχίο ΤΕΙ ή Πανεπιστημιου. Με πτυχίο τριτοβάθμιας Τότε θα μπορείς να διεκδικεις θέσεις ΔΕ και ΤΕ ( αν εχεις φοιτησει σε ΤΕΙ ) ή ΔΕ και ΠΕ ( αν εχεις φοιτησει σε πανεπιστήμιο ) και να φτάσεις πχ αν είσαι νοσηλέυτρια να γίνεις προϊσταμένη. Επιπλαίον αν αποφοιτησεις απο ΤΕΙ ή Πανεπιστήμιο μπορεις να δουλέψεις και ως εκπαιδευτικός στην μέση εκπαίδευση. Ανάλογα με τα επαγγελματικά δικαίωματα που δίνει το τμήμα που φοιτήσεις.Επισής μπορεις να κάνεις και μεταπτυχιακές σπουδές και να φτάσεις μεχρί και διδακτορικό.
    Οτι χρειαστεις να σου έξηγήσω περισσοτερο γράψε μου στο e-mail: tutorialsupport@hotmail.com
    (Εχω φοιτήσει και εγώ σε ΙΕΚ και πέρασα μεγάλη απογοήτευση για αρκετά χρόνια Αυτα που σου γράφω παραπάνω μου τα λεγαν πιο έμπειροι οταν ετοιμαζομουν να μπω σε ΙΕΚ άλλα λόγο ητοπαθειας δεν τους ακουσα.Μετα την απογοητευση που περασα ως αποφοιτος ΙΕΚ ,που εβρησκα πολλες ευκαιρίες που δεν μπορουσα να τις διεκδικήσω διοτι δεν ειχα σπουδασει σε τριτοβάθμια. Αποφασισα και εδωσα πανελλήνιες και περασα σε ΤΕΙ.).

 13. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ mythos

  ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΗΛΙΘΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΑΙ

  ΠΟΙΑ ΤΕΕ ΡΕ ΑΝΟΗΤΕ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΙΕΚ

  ΕΧΟΥΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΠΕΔΟΥ 3+

  ΠΟΙΟ ΤΕΕ; ΤΗΝ ΠΑΛΕΥΕΤΕ

  • 3+ ενταξη, αλλα μονο στη θεωρία, Καποιος αποφοιτος γενικού λυκειου αν παει σε ιεκ. δεν ανοικει σε καμια βαθμηδα εκπαιδευσης, αλλα επισης καποιος απο τεε που ειχε βαθμο πτυχιου ( που σιγουρα ειναι πανω απο 17 ) περνει την θέση καποιου απο ιεκ για τον οποιο μετραει μονο ο βαθμος του θεωριτικου μέρους της πιστοποιησης. ( το οποιο σπανια ειναι πανω απο 14 ) .. τωρα δεν ξέρω το ποσο εχεις ψαχτεί στην αγορα εργασιας ( αγορα ανεργιας ) να δεις τι αντιμέτωπιση έχουν οι αποφοιτοι απο ιεκ. Ενω οτι καποιος απο τεε που εχει φοιτησει σε ΙΕΚ συναφους ειδικότητας , τοτε ξεπερναει καποιον απο ιεκ που εχει αποφοιτησει απο γενικό λυκειο.

   • και δεν παιζει ρολο ο βαθμος μόνο
    ειναι και ο συνδυασμος πτυχιων που εχει καποιος
    βαλε πιστοποιημενοι φορεις οεεκ και δες τι πτυχια εχουν…

   • o βαθμός δεν παιζει ρολο μονο για τους αποφοιτους τεε συναφους ειδικοτητας που εχουν και πιστοποιηση απο ιεκ.
    διαβασε προηγουμενο σχολιο μου.

   • ΕΙΜΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΓΕΛ ΜΕ ΒΑΘΜΟ 18 ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑ Δ.ΙΕΚ (ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ) ΜΕ ΒΑΘΜΟ 16
    ΓΙΑ ΑΣΕΠ ΩΣ ΔΕ: ΚΥΡΙΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ – ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΓΕΛ
    ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΙΕΚ (150 ΜΟΡΙΑ)-ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΣΥΝΑΦΕΙΑ
    ΔΗΛ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ-ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ, ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ…ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ.
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΕΕ Η ΑΠΟ ΓΕΛ ( ΜΗΝ ΣΟΥ ΠΩ ΚΙΟΛΑΣ ΟΤΙ ΤΑ ΤΕΕ ΤΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΙΟ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΑ) ΑΛΛΑ ΔΙΝΟΥΝ
    ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ( ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΜΠΕΙΡΙΑ-ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ)…ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΛΙΓΑ ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ!

  • και να γράφεις όπως γράφω και εγω. δεν εβρισα, ουτε προσβαλα κανένα. για να μιλάς με τετοιο θράσος φαινετε πως δεν σε προσβαλε κανενας εργοδότης ακομα . να δεις τι σε περιμένει στην πιατσα με πιστοποιηση του ΙΕΚ.

   • ΕΣΥ ΜΙΛΗΣΕΣ ΑΣΧΗΜΑ ΚΟΙΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ Σ ΠΡΩΤΑ

    ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΙΕΚ ΜΕΤΡΑΕΙ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕΣ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΓΕΝΙΚΟΥ Η ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ

    ΑΛΛΑ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΠΟ ΤΕΕ Η ΑΠΟΦΟΙΤΟ ΙΕΚ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΟΣΕΙ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ

    ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΙΕΚ ΔΕΝ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ Ο ΒΑΘΜΟΣ ΟΤΑΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

    ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ

    ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΤΣΑΚΩΝΟΜΑΣΤΕ ΧΑΧΑΧΑΧΑ

   • φιλέ , οτι και να εχεις απο ιεκ το μονο μετραει ο βαθμος του θεωριτικου μερους, εκτος των αποφοιτων τεε ή επαλ ή επας συναφους ειδικοτητας, οπου προσμετρατε ο βαθμος του πτυχιου + 150 μορια απο την πιστοποιηση του ιεκ.

    1η περιπτωση. αποφοιτος γενικου λυκειου: με πιστοποιηση ιεκ , βαθμος θεωριτικου μερους 13
    εχουμε: 13*50=650 μορια. αυτα τα μορια θα παρει.

    2η περιπτωση . πτυχιοχος τεε με βαθμο πτυχιου 13 και πιστοποιηση ιεκ συναφους ειδικοτητας. ( ασχετου βαθμου )
    13*50+150 = 800 μορια.
    τα 150 μορια προστιθονται επειδη εχει την πιστοποιηση του ιεκ συναφους ειδικοτητας.
    αρα ο αποφοιτος τεε στην συγκεκριμενη περιπτωση, περνει την θεση του αποφοιτου γενικο λυκειου ( και οι 2 ειναι αποφοιτοι ιεκ. )
    και οι 2 διεκδικούν μονο θεσεις ΔΕ. Δεν υπαρχει επισημη βαθμιδα μεταδευτεροβαθμιας
    Οτι αλλα σας λενε εινει παραμυθια. το εχω ψαξει ενδελεχοως με διαρκη επικοινωνια με τον ΑΣΕΠ. εχω συμετασχει σε πολλους διαγωνισμους, γνωριζω απο πειρα τι συμβαινει.
    Γι’αυτο τα μουτζωσα και εγραψα πανελληνιες και περασα στην τριτοβαθμια

 14. Φυσικά οι αποφοιτοι των λυκείων έχουν μεγαλύτερο βαθμο στο απολυτήριο και το πτυχίο τους, οπότε ξεπερνουν στους αποφοιτους των ιεκ.

  Ο ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΙΕΚ ΕΧΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑ ΙΕΚ-ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
  ΠΟΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ;

  (ΑΡΘΡΟ 6 Ν2009/1992 ΑΡΘΡΟ 1ΠΑΡ Α ΕΔΑΦ Ι ΟΔΗΓΙΑΣ 92/51/ΕΟΚ

 15. ΙΕΚ (περισσότερο θα σε βοηθήσει το ΕΠΑΛ διότι θα μπορεσεις να βγάλεις μεγάλο βαθμο κατι που είναι το Α και το Ω για διορισμό.

  ΤΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΙΕΚ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΒΑΘΜΟ
  ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Η ΤΕΕ
  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 20 ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΙΕΚ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΙΤΕ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΙΤΕ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

  ΣΑΝ ΝΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΤΟ ALCE ΜΕ C
  ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ECCE ME A
  ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΣ ΟΤΙ ΤΟ ECCE ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΞΙΑ!!!!

  ΕΙΣΤΕ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ ΕΔΩ ΠΕΡΑ

  • Στο δημόσιο, οι αποφιτοι ιεκ διαγωνίζονται μαζι τους αποφοιτους τεε , επαλ . Ως ΔΕ. το ιεκ προσφερει μόνο 150 μορια επιπλαιον σε αποφοιτους τεε , επαλ που εχουν αποφοιτησει απο την ιδια ειδικότητα. Μπορεί οι θέσεις ΔΕ να είναι πολλες αλλα επίσης και οι υποψηφιοι είναι υπερπλάσιοι. Τα δύσκολά ειναι για τους αποφοιτους λυκείου που εχουν φοιτησει και σε ιεκ. τοτε μονο μετραει ο βαθμός του θεωριτικού μέρους τις πιστοποιησης. και τα 150 μορια γι’αυτους είναι παραμύθη.

   • Οι αποφοιτοι γενικου λυκειου λαμβανουν κανονικα τα 150 μορια υπο την προυποθεση οτι ειναι σε ειδικοτητα του τομεα χρηματοπιστωτικων και διοικητικων υπηρεσιων (πρωην οικονομιας και διοικησης) Οσον αφορα το βαθμο του θεωρητικου μερους με σωστη προετοιμασια μπορει να ειναι υψηλοτερος απο το βαθμο λυκειου. Εγω βαθμο γενικου λυκειου ειχα 17 και πηρα πιστοποιηση με 18. Βεβαια αυτοι που διδασκουν στα ΙΕΚ δεν βοηθουν ουτε στην συγκεντρωση ουτε στην σωστη διδασκαλια της υλης………………….. σκοπιμα…………

  • «Τα δύσκολά ειναι για τους αποφοιτους λυκείου που εχουν φοιτησει και σε ιεκ. τοτε μονο μετραει ο βαθμός του θεωριτικού μέρους τις πιστοποιησης. και τα 150 μορια γι’αυτους είναι παραμύθι».

   στο παραπάνω σχόλειο αναφέρομαι για τους αποφοίτους γενικού λυκείου.

 16. cambridge international diploma in it skills proficiency
  acta expert
  mos 2007 master
  ΘΕΛΕΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΡΕ ΨΑΡΑΚΕΣ;;;;;;;;;;;;;;;;;

 17. Διαβασα ολα τα σχολια και ειπωθηκαν πολλες αληθειες γυρω απο
  τα ΙΕΚ τον πιο αποτυχημενο εκπαιδευτικο θεσμο.
  Τα ΙΕΚ εμειναν ιδια και δεν αλλαξαν εδω και 15 και βαλε χρονια.
  Ειχαν καποια ισχυ οταν ημουν εγω νεος σε εποχες που πολλοι
  δεν εβγαζαν ουτε το λυκειο και ηταν πολυ δυσκολο να περασεις στις
  Πανελληνιες.
  Θεσμος σαν τα ΙΕΚ υπαρχει και σε αλλες χωρες πχ Γερμανια και Αυτσρια μονο που εκει υπαρχει και η αναλογη σοβαροτητα.
  Εδω δεν παραχωρηθηκαν τα επαγγελματικα δικαιωματα που επρεπε
  στους αποφοιτους με αποτελεσμα οι περισσοτερες ειδικοτητες
  να ειναι στον αερα.
  Ωστοσο να μην τα ισοπεδωνουμε ολα , εχω φιλους αποφοιτους ΙΕΚ
  πχ νοσηλευτικης που εργαζονται οταν γνωστοι μου με μεταπτυχιακα
  στο οικονομικο δουλευουν σε ψησταριες και δεν εχουν στον ηλιο μοιρα.
  Επισης αν θες να γινεις κατι συγκεκριμενο πχ κομμωτρια, υδραυλικος
  αναγκαστικα θα πας σε ΙΕΚ καθως δεν υπαρχει αλλη επιλογη
  Αυτο που θελω να πω ειναι οτι τα ΙΕΚ ειναι σχετικα καλα μονο
  για συγκεκριμενες ειδικοτητες.
  Λογιστικα ,οικονομικα κλπ ειναι αστα να πανε , ετσι κι αλλιως
  εχουν τεραστια ανεργια ποσο μαλλον απο τα ΙΕΚ.

 18. σε 2 προηγουμενες προκυρηξεις που ειχα κανει τα χαρτια μου μου ειχαν προσμετρησει 150 μορια,παρανομα φανταζομαι,αφου σε αυτη τη προκυρηξη που τα κατεθεσα δεν μου τα εχουν βαλει…οποτε το συμπερασμα ειναι δε παει να εχεις την μαξ προυπηρεσια,σε χαντακωνουν τα τελ…τζαμπα τα χρηματα στο ιεκ τζαμπα τα εξοδα για σπουδες σε αλλη πολη…20 χρονων ξεκινησα κ τωρα στα 35 πλεον εχοντας προυπηρεσια χανω τη θεση μου…ζητω το ελληνικο κρατος που τρωει τα τεκνα της…

 19. Κύριοι δουλεύω πολλά χρόνια στον σοβαρό ιδιωτικό τομέα, όταν χρειάζονται τεχνίτη προσλαβάνουν από Ιεκ όταν θέλουν υπογραφή προσλαβάνουν Αει.Καθένας στο είδος του.Ξέρω πολλά παιδιά από Ιεκ που κάνουν καριέρα.Με λίγα λόγια είναι πολύ ισχυρό πτυχίο όχι όμως για διευθυντής.Μερικές ειδικότητες που έχουν κατοχυρώσει επαγγελματικά δικαιώματα προτιμούνται περισσότερο και απο Τει.
  Τώρα γιαυτούς που λένε αυτές τις ανοησίες για επαλ και τεε μάλλον δεν έχουν διαβάσει ποτε προκήρυξη του ασεπ.ή δεν καταλαβαίνουν γρί.Η προκήρυξη ξεκινάει με μεταδευτεροβάθμιο τίτλο ιεκ μετά δευτερεύον ζητα ιδιας ειδικότητας απο επαλ η τεε και μετα συνεχιζει με οποιοδήποτε τίτλο δευτεροβαθμιας εκπευδευσης.Τι δεν καταλαβαίνετε;

 20. επειδη εχω μπερδευτει τελειως με οσα γραφονται θα ηθελα να ρωτησω καπιοιον που γνωριζει.Ειμαι αποφοιτη τει ιατρικων εργαστηριων και θα ηθελα να παω σε ιεκ βοηθος ακτινολογους για δευτερο πτυχιο και φυσικα για τα 150 μορια στον ασεπ.Στην δικη μου περιπτωση μετρανε τα μορια?Εχοντας ενα πτυχιο τει?Τα διδακτρα ειναι τσουχτερα απο οτι εμαθα και δεν θελω να χαραμισω τζαμπα τοσα λεφτα.

  • Ελλη, εφόσων εισαι αποφοιτη απο ΤΕΙ , και θέλεις να κανεις κι αλλες σπουδες, γνώμη μου ειναι να κοιτάξεις καποιο μεταπτυχιακό .το ιεκ για σένα θα είναι χασιμο χρόνου και χρήματος, γνωριμίες με αποτυχιμένους, και ιδιοτελείς επαγγελματίες. Αλλη επιλογή ειναι να κάνεις καποιο 2ο πτυχιο σε τριτοβάθμια . σου συνηστω να μην μπλέξεις με τα ΙΕΚ. Όσον αφορά τα 150 μορια. τα πέρνουν οσοι φοιτήσαν σε ΤΕΕ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ. ΤΕΛ. ΕΠΛ. Απο συναφείς ειδικότητες. αν εισαι κι εσυ , μπορεις να πας ιεκ για τα 150 μορια ( αν τα δίνουν.) Στην θέση σου μπορεις να γινεις και εκπαιδευτικός στα ιεκ. (εφόσων τελειώσες ειδικότητα σε ΤΕΙ )
   Το τί θα κάνεις, η αποφαση ειναι δική σου. εγω αποφοιτησα απο ιεκ, ταλαιπωρίθηκα πολυ , μεχρις ότου αναγκαστηκα σε μεγάλύτερη ήλικια να γραψω πανελλήνιες και να περάσω στην τριτοβάθμια.
   Απο τα ιεκ δεν μπορεις να εξελιχθεις. οσο εισαι νέος, μπορεις να εισαι σε χαμηλά ποστα, αλλα οσο μεγαλώνεις πρεπει να εξελίσεσαι. κατι που το ΙΕΚ σου το εμποδίζει, διότι δεν σου δίνει δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

  • elli Aν χρειαστείς περισσοτερες λεπτομέριες για επαγγελματικό προσανατόλισμο, επικοινωνισε στο email μου. tutorialsupport@hotmail.com αν ξερω ευχαρίστως να σε ενημερώσω.
   Καλή τύχη.

  • παρελήψα να σου γράψω προτίστως. οτι αν κάνεις καποιο μεταπτυχιακό συναφες με την ειδικότητα που τελείωσες στο ΤΕΙ , τοτε ΝΑΙ πέρνεις τα 150 μόρια. Αλλα δεν τα περνεις απο το ΊΕΚ , Παρα μόνο αν τελειωσες Στην δευτεροβάθμια συναφή ειδικότητα με το ΙΕΚ.

  • eli το πτυχίο του ΙΕΚ θα σε βοηθήσει μόνο για να συμμετάσχεις σε κάποια προκύρηξη για ΔΕ σαν βοηθός ακτινολόγου.Αρα σε αυτήν την περίπτωση το πτυχίο του ΤΕΙ που έχεις δεν βοηθάει στην μοριοδότηση.
   Τα 150 μόρια (όπως αναφέρθηκαν και προλαλήσαντες)θα τα πάρεις αν έχεις τελειώσει κάποιο συναφή κλάδο σε ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ και τα σχετικά,οπότε δεν χρειάζετε να πας και σε ΙΕΚ για τα 150 μόρια διοτι συμμετέχεις ισάξια σε έναν διαγωνισμό και με το πτυχίο του ΕΠΑΛ.Επίσης νομίζεις οτι είναι λογικό για 150 μόρια να φοιτήσεις δύο χρόνια σε ένα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και άλλα δύο χρόνια σε ενα ΙΕΚ για την ίδια ειδικότητα;(Γιαυτό και δικαίως αυτά τα παιδιά παιρνουν τα 150 μόρια επιπλέον και όχι γιατί είναι λάθος το σύστημα).Να σκεφτείς ακόμα οτι ένας να βρεθει (που θα βρεθεί) να έχει ένα χρόνο παράπάνω προυπηρεσία από εσένα τα 150 μόρια σχεδόν καλύπτονται. Οπότε και σε αυτη τη περίπτωση απορρίπτεται η ιδέα του ΙΕΚ.
   Το ΙΕΚ επιβάλεται σε παιδιά που τελειώνουν γενικό λύκειο και δεν συνεχίζουν στην τριτοβάθμια εκπαιδευση για να αποκτείσουν κάποια τεχνική καταρτιση.
   Η μόνη περίπτωση που θα δικαιολογούσε μια τέτοια αποφαση για σένα λοιπόν θα ήταν σαν ενάλλακτική για είσοδο στο δημόσιο σαν ΔΕ.

   • zach Σε συγχαίρω, εισαι ο μόνος εδω μέσα που λες τα πράγματα με το ονομά τους. Βλέπω ποσο ανενημέρωτοι ειναι οι περισσοτεροι εδω μέσα, φυσικά και δεν φταίνε .
    να σαι καλα φιλε και πάλι ευγε.

 21. Καλό θα ήταν να επικοινωνήσεις με κάποιο ιεκ-κάποια αρμόδια υπηρεσία γιατί προσωπικά δε μπορώ να σε βοηθήσω.Θα σε συμβούλευα να πας σε δημόσιο ιεκ γιατί τα δίδακτρα είναι πιο προσιτά:-)

 22. ειστε ολοι για τα πανηγυρια

  ελλας η τιποτα

 23. ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΙΕΚ
  ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΑΣ ΑΝΤΕ ΓΑΜΗΘΕΙΤΕ
  ΑΕΙ ΤΕΙ
  ΟΛΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ
  ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΓΚΕΣ

 24. Καλησπέρα.
  Έχω τελειώσει γαλλική φιλολογία, είμαι 24 χρονών και επειδή ανέκαθεν μου άρεσε η επιστήμη της εργοθεραπείας αποφάσισα να γραφτώ στο δημόσιο ΙΕΚ της Ηλιούπολης στην ειδικότητα »Βοηθός Εργοθεραπείας», που φέτος μπήκε για πρώτη φορά στα ΙΕΚ. Αρχικά ξεκίνησα με τη λογική ότι είμαι μεγάλη για κατατακτήριες ή Πανελλήνιες και έμοιαζε δελεαστική η ιδέα απόκτησης ενός δεύτερου χαρτιού μέσα σε μόλις 2 χρόνια, παραβλέποντας το γεγονός ότι από εκεί θα έβγαινα ΒΟΗΘΟΣ. Ξεκινάω το ψάξιμο από Σεπτέμβρη, συγκεντρώνω τα χαρτιά, συμπληρώνω την αίτηση, γίνομαι δεκτή, πάω και κάνω την εγγραφή μου και όλα καλά. Περιττό βέβαια να σχολιάσω την αγένεια και την προχειρότητά τους, καθώς επίσης και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένα υποτυπώδες blog, site ή οτιδήποτε ώστε να μπορούμε να ενημερωθούμε για την έναρξη των μαθημάτων, τα ωράρια και άλλες λεπτομέρειες. Συνεπώς έπρεπε να παίρνουμε κάθε τρεις και λίγο τηλέφωνο και να ρωτάμε τα παραπάνω ή -για όποιον είχε τον χρόνο- να περνάμε από εκεί για τυχόν ανακοινώσεις. Εν συνεχεία έμαθα ότι τα μαθήματα ξεκινάνε Δευτέρα 4 Νοέμβρη και πήγα τρέχοντας μετά τη δουλειά για το πρώτο μάθημα…Μπαίνοντας στο κτίριο αντικρίζω έναν όχλο μαθητών ηλικίας από 17 μέχρι 20 συνοδευόμενοι από τους γονείς τους. Λογικό μου φάνηκε βέβαια αλλά μου έκανε εντύπωση που δεν είδα έστω 1-2 μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας. Εν πάση περιπτώσει…Κατευθύνομαι προς τους πίνακες ανακοινώσεων για να βρω το πρόγραμμα μαθημάτων της ειδικότητας που είχα επιλέξει. Ψάχνω, ψάχνω…Πουθενά η εργοθεραπεία. Έπειτα, σκεπτόμενη πως από το άγχος μου δεν πρόσεξα καλά, μπαίνω στη γραμματεία για να ρωτήσω σε ποια αίθουσα έχουμε μάθημα. Μια υπεύθυνη μου απαντάει: »Δε θα γίνει η εργοθεραπεία. Μας την έκοψε το υπουργείο.» »Μας πώς; Γιατί; Αφού υπήρχαν τόσες συμμετοχές και σχηματιζόταν τμήμα..» λέω εγώ. »Τι να σου πω κοπέλα μου. Δεν ξέρω. Δήλωσε μια άλλη ειδικότητα για να μη χάσεις τη θέση σου» μου απαντάει. Διευκρινίζοντας πως δεν με ενδιέφερε κάποια άλλη ειδικότητα (από το ύφος της κατάλαβα ότι με πέρασε για αχάριστη) φεύγω ταραγμένη, απογοητευμένη, κουρασμένη ψυχολογικά. Την επόμενη μέρα ενημερώνω την προισταμένη μου στη δουλειά (που μου είχε δώσει την άδεια να φεύγω μια ώρα νωρίτερα για να προλαβαίνω το μάθημα) για την κατάσταση στο ΙΕΚ και έτσι το ωράριό μου παραμένει ως έχει. Την ίδια μέρα το απόγευμα χτυπάει το κινητό. Το σηκώνω και ακούω κατά λέξη »Γεια σας. Είχατε δηλώσει συμμετοχή για το τμήμα εργοθεραπείας. Τελικά θα ξεκινήσουν τα μαθήματα την ερχόμενη Δευτέρα αλλά δεν ξέρουμε ακόμα τις ώρες. Θα έρθετε ή να δώσουμε αλλού τη θέση;» Προτού προλάβω να το συνειδητοποιήσω και να αρθρώσω λέξη, μου ξαναλέει: »Κορίτσι μου μ’ ακούς; Πρέπει να μου πεις ΤΩΡΑ.» Απαντάω μηχανικά »Εεεε, ναι θα έρθω» και ξαναλέει: »Καλώς. Πάρε την Παρασκευή για τις ώρες». Όπως φαντάζεστε έπαιρνα από τις 20.00 μέχρι τις 21.00 την Παρασκευή και δεν το σήκωνε κανείς. Φυσικά και δεν πήγα για μάθημα ούτε έδωσα ξανά δικαίωμα στη δουλειά μου αλλά αναρωτιέμαι τα εξής: Ένα υπουργείο που σε μια νύχτα κόβει και ράβει, μια ειδικότητα »φάντασμα» και δημόσιοι υπάλληλοι που προσπαθούν να σε πείσουν ότι αν γίνεις δεκτός σε κάποιο από τα ΙΕΚ -τσιφλίκια τους, πρέπει να αρπάξεις την απίστευτη αυτή ευκαιρία και να πάρεις ένα οποιοδήποτε χαρτί βρε αδερφέ…Τί σημασία η ειδικότητα;;!!!…
  Ζητώ συγγνώμη αν σας κούρασα. Να διευκρινίσω ότι δεν βράζουν όλοι στο ίδιο καζάνι. Διηγούμαι τη δική μου μεμονωμένη ιστορία σε συνάρτηση με τον τρόπο που σκέφτομαι και χωρίς να θέλω να θίξω ή να επηρεάσω κανέναν. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και είναι όλες δεκτές. Προσωπικό ηθικό δίδαγμα: Χίλιες φορές να το παλέψω με κατατακτήριες ή πανελλαδικές κι ας φτάσω 30. Τι να κάνουμε βρε παιδιά… Το »αγαθά κόποις κτώνται» δε βγήκε τυχαία. Καλή συνέχεια!

  • Ανθη γεια σου Διαβασα προσεκτικά το μηνυμά σου. Καταλαβαινω την οργή και τον εκνευρισμό που περασες κατα τις επισκεψεις σου και την επικοινωνία σου με το συγκεκριμένο ΙΕΚ . Αναλογίσου όμως τι θα σε περιμενε μετά την αποφοιτηση σου. Σου γράφω κατόπιν πολλής πείρας στο θέμα. Ειμαι απόφοιτος ΙΕΚ (πληροφορικής) και το τι αντιμετωπισα στην «αγορα εργασίας»¨δεν περιγράφετε. κατάλαβα πως το ΙΕΚ ειναι «ας μη χαρακτηρισω καλύτερα» . παντου πορτες κλεστές. κατα την φοιτηση και απο τους αρμοδίους απο οτι αντιλαμβανοπμουν οι απαντήσεις ελειπεις. Σου εδιναν «απατηλές φιλοδοξίες» . μισες αλήθεις που, ναι μεν δεν ειναι ψέματα αλλα δεν εφαρμοζονται. Η ηλικία σου ειναι πολυ νεαρη , και εχεις πολλες προοπτοπτικες για κατατακτήριες ή και να συμετασχεις σε πανελλήνιες ξανα. Κατι το οποιο θα σου συνηστουσα να το κάνεις (πανελλήνιες ή κατατακτηριες ) . Ενα πτυχιο 3τοβαθμιας δεν συγκρίνετάι με κανενα ΙΕΚ . Γνώμη μου είναι αν εχεις όρεξη να επειχηρίσεις να ξαναδωσεις πανελλήνιες ή κατατακτήριες και «μουτζωσε» καθε ΙΕΚ . Να σου αναφέρω οτι εγώ πανελλήνιες εδωσα στα 36 μου και περασα. κατοπιν μεγάλης αγανακτησης ωυ αποφοιτος ΙΕΚ . Μη μπλέξεις με τα ΙΕΚ ., ειναι χωρος για αποτυχιμένους . Οι πλειοψία τους δεν έχει μ΄λλον στην ειδικότητα που σπουδαζει στην αγορα εργασίας. σου μιλάω συμφωνα με την πείρα που εχω αποκτεισει εδω και 10 χρονια . Μην απελπιζεσαι και προσπαθησε να σπουδασεις σε 3τοβαθμιο ιδρυμα αυτο που θέλεις . Ο Αποφοιτος του πανεπιστημιου δεν χάνεται οσο δυσκολοι καιροι και αν ειναι . Μπορει να μη βρει αμέσως δουλεια στο αντικείμενο του αλλα καποτε θα βρει και επιλέον θα μπορεσει να εξελιχθει. Μην πιστευεις ποτε την μπουρδα οτι οι «εργοδότες» ( ο θεος να τους κάνει εργοδότες) προτιμουν αποφοιτους απο κατωτερες σχολές διοτι ταχα για να τους αμοιβουν με λιγότερα. Μπορεί να είναι , να ήταν μια αλήθεια αλλα δεν την εφαρμόζουν. Προτιμούν να ΄χουν αποφοιτο του πανεπιστιμιου εστω για γλάστρα, παρα εναν αποφοιτο ΙΕΚ που ξέρει τα πάντα. Τα λέω με πολλη λυπη οσα σου γράφω διοτι τα βίωσα. Εισαι πολύ νεα και μπορεις να ξαναδώσεις πανελλίνιες ή κατατακτήριες για 2ο πτυχίο σ αυτο που επιθυμείς και μη ξανασχολιθεις με τα ΙΕΚ . Το ΙΕΚ το μονο καλό που συνηστουνται είναι για οσους εχουν πτυχιο Δ.Ε. και συνεχίζζουν σε ΙΕΚ συναφους ειδικότητας , ωστε να περνουν 150 μορια επιπλεον σε διαγωνισμους του ΑΣΕΠ. Το τι θα κάνεις εσυ αποφασίζεις. . οτι χρειαστεις για θέματα επαγγελματικου προσανατολισμου μπορεις να μου γράψεις στο μαιλ μου «tutorialsupport@hotmail.com» . Σου ευχομαι καλή σταδιοδρομία και καλή φωτηση

   • ρε mythos απλα ειναι τ πραγματα
    με τ αει τει κανεις 500 πραματα ενω με τ ιεκ λιγοτερα
    δεν σημαινει ομως οτι δεν αξιζεις
    δες τ βιογραφικο και την επιχειρηση ενος αποφοιτο ιεκ και μετα μιλα
    http://www.pitsos.eu/el/curriculum-vitae

    αν πχ φτιαξεις μια ιστοσελιδα με λιγοτερες δινατοτητες για μια επιχειρηση με λιγοτερα χρηματα και σε δεκτει επειδη ξερω εχω ξαδερφο π εχει φτιαξει σαιτ δεν σημαινει οτι δεν αξιζεις
    ναι οι καιροι ειναι δισκολοι και τι να κανομε στ τελικη να τ βαψομε μαβρα αμαν ρε αδερφακι μ

    δεν τελειωνει η ζωη εδω
    αν δεν εχεις επιλογη να πας αει τει δεν μενεις με τ λικειο η στο τεχνικο

  • ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΙΕΚ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ…ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ SITE ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΑΙΤΗΣΕΙΣ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ
   ΑΠΟΡΩ ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΙΕΚ…
   ΚΡΙΜΑ…ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΥΠΗΡΞΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΑ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΙΕΚ ΠΡΙΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩ ΜΕΤΑ ΣΙΓΟΥΡΙΑΣ ΟΤΙ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΟΥ ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΑ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ!!!

   • Αγαπητή Αλεξάνδρα,

    Όταν μιλούσα για την έλλειψη ενός υποτυπώδους site, αναφερόμουν συγκεκριμένα στο τμήμα εργοθεραπείας και στο ΙΕΚ Ηλιούπολης.Η ιστοσελίδα βέβαια υφίσταται όμως απ’ ότι φαίνεται είναι ανενεργή (http://iek-ilioup.att.sch.gr/). Σαφώς και γνωρίζω για τον φορέα δια βίου μάθησης και το επίσημο site του. Άλλωστε, από εκεί συμπλήρωσα την αίτηση και κατόπιν ημερών ενημερώθηκα για το αποτέλεσμα.

    Είναι άδικο να είμαστε καχύποπτοι και να μιλάμε για παραπληροφόρηση, διότι ξεκαθάρισα ότι πρόκειται για τη δική μου προσωπική εμπειρία στα ΙΕΚ. Ο καθένας διαθέτει κρίση και λογική σκέψη και είναι ελεύθερος να αποφασίσει για το αν του ταιριάζει αυτός ο τρόπος εκπαίδευσης, Εξάλλου, ανέφερες ότι η φοίτησή σου στο ΙΕΚ πραγματοποιήθηκε πριν 20 ΧΡΟΝΙΑ και έχω την αίσθηση ότι είχαν μια πολύ καλύτερη φήμη. Μην ξεχνάμε ότι ο τρόπος εισαγωγής στη μεταδευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν διαφορετικός. Το ίδιο ισχύει και για τις απαιτήσεις της τότε αγοράς εργασίας, τα μέσα πληροφόρησης που είχαν στη διάθεσή τους οι εν δυνάμει φοιτητές κ.ά.

    Δεν προσπαθώ να επηρρεάσω κανέναν!!! Ακόμη και η Φιλοσοφική όπου σπούδαζα λειτουργούσε τότε με πολλά κενά και σήμερα, μετά από τις απεργίες και τις απολύσεις που προηγήθηκαν, υπολειτουργεί και είναι δυστυχώς γεγονός. Και πάλι αυτό είναι η προσωπική μου κρίση, διότι θα ακούσεις πολλούς φοιτητές να ωραιοποιούν την κατάσταση. Οι λόγοι ποικίλλουν και αυτό είναι μια άλλη, ίσως πολιτικού περιεχομένου συζήτηση.

    Αλίμονο πάντως αν χωρίζαμε τους ανθρώπους σε στρατόπεδα: ΙΕΚ, ΤΕΙ, ΑΕΙ. Δεν έχω τέτοια πρόθεση ούτε πιστεύω ότι τα παραπάνω είναι κριτήρια που καθορίζουν την ποιότητα και τη νοημοσύνη του καθενός.

    Φιλικά,
    Ανθή.

  • Ανθή καλησπέρα
   Ψάχνοντας στο google πληροφορίες σχετικά με την ειδικότητα του βοηθού εργοθεραπείας η αναζήτηση με έβγαλε στο πόστ σου…! Οπότε δεν ξέρω αν ετεροχρονισμένα θα διαβάσεις κάποια στιγμή το μήνυμα-απάντηση μου σχετικά με όσα γράφεις, έχει περάσει ένας χρόνος από ότι βλέπω από τότε που έγραψες την ιστορία που πέρασες. Απλά θα σου αναφέρω (και για όσες-όσους διαβάσουν μελλοντικά την συζήτηση) ότι η ειδικότητα του Β. Εργοθεραπευτή στο ΙΕΚ Ηλιούπολης «έτρεξε» από τον Ιανουάριο και μετά (δλδ στο Β’ εξάμηνο των υπολοίπων ΙΕΚ. Σε επικοινωνία που είχα πριν λίγες μέρες μαζί τους μου είπαν ότι τον Οκτώβρη θα «τρέξουν» το Β’ εξάμηνο αντί το Γ’ εξάμηνο…αν όλα κυλούσαν ομαλά…!
   Για τον ίδιο λόγο δεν θα κάνουν και νέες εγγραφές στην ειδικότητα. Οπότε τέλος στην Ηλιούπολη, όμως ακόμα χειρότερα σε άλλη αναζήτηση που έκανα σχετικά με τα δημόσια ΙΕΚ δεν βρήκα πουθενά την ειδικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι «καταργήθηκε»…
   Προσωπικά και για δικούς μου καθαρά λόγους κατέληξα στην λύση του ιδιωτικού ΙΕΚ. Τουλάχιστον να προλάβω μήπως και τυχόν καταργηθεί και εκεί (δεν αποκλείω πιέσεις από τον κλάδο των Έργο τώρα που είναι αρχή, τα ίδιο εξάλλου προσπαθούν εδώ και χρόνια οι Φύσιο –> να καταργηθούν οι βοηθοί)…
   Ασφαλώς τα χρήματα δεν μου περισσεύουν, στοχεύω και ευελπιστώ σε κάποια άλλα πράγματα μέσα τις σπουδές μου που δεν έχουν να κάνουν ούτε με το πόσο αξίζει αλλά ούτε και με τα μόρια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μάθω κάποια πράγματα στην συγκεκριμένη ειδικότητα που με ενδιαφέρουν και ασφαλώς θα τα αξιοποιήσω και επαγγελματικά.
   Όπως και να έχει δύσκολα τα πράγματα, ας ελπίσουμε ότι οι επιλογές που κάνουμε αυτή την πολύ δύσκολη εποχή θα μας ανταμείψουν, εννοείται ότι δεν περισσεύει χρόνος για μετάνοιες… 😉
   Οπότε κοιτάμε μπροστά με βάση το συναίσθημα, την λογική, την δυνατότητα και κυρίως την επιθυμία. Και φυσικά δεν μετανιώνουμε για τις επιλογές μας…
   Καλή τύχη 🙂

 25. Network Administration:

  • σε περιβάλλον Windows NT 4.0, Windows 2000 Server & Windows 2003 Server

  Γλώσσες Προγραμματισμού & Βάσεις Δεδομένων:

  • Microsoft Visual Basic 6.0 (πολύ καλό επίπεδο)

  • Crystal Reports 11 (πολύ καλό επίπεδο)

  • Microsoft Access (πολύ καλό επίπεδο)

  • SQL Server 2000 (πολύ καλό επίπεδο)

  • SQL Plus – Oracle 8i (καλό επίπεδο)

  • C (μέτριο επίπεδο)

  • C++ (μέτριο επίπεδο)

  • Java (μέτριο επίπεδο)

  Ανάπτυξη Πολυμεσικών Εφαρμογών & Ιστοσελίδων:

  • Adobe Dreamweaver CS3

  • Microsoft FrontPage

  • Macromedia Director 8.5

  • ToolBook Instructor 6.0

  Επεξεργασία Ήχου:

  • Sound Forge 6.0

  • Cool Edit Pro 2.0

  • Cubase 5.0

  Προγράμματα Desktop Publishing (DTP):

  • Adobe Illustrator

  • QuarkXPress

  • Aldus PageMaker

  • Corel Draw

  Άλλα Προγράμματα:

  • Microsoft Office

  • Adobe Photoshop

  • AutoCAD

  • EuroFASMA της Singular

  Άλλες επιπρόσθετες γνώσεις

  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ ΠΤΙΧΙΑ ΑΠΟ ΑΕΙ ΤΕΙ

  ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

  ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ

 26. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Π Σ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ Τ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ

  ΜΗΝ ΜΑΣ ΤΑ ΠΡΗΖΕΙΣΣΣΣΣΣΣ mythos

 27. @ mythos

  Παιζει ΤΕΡΑΣΤΙΟ ρολο η ειδικοτητα που εχεις τελειωσει στο
  θεμα εργασια , απο πληροφορικη η κατασταση ειναι πολυ δυσκολη και για αποφοιτους ΤΕΙ .
  Στο χωρο επικρατει κατασταση ζουγκλας , το ιδιο και στα λογιστικα . Κακες θεσεις εργασιας , ανακυκλωσιμες κακοπληρωμενες κλπ οποτε καποιος εξ αρχης να προσεχει
  τι παει να σπουδασει περισσοτερο και οχι αν θα ειναι ΙΕΚ
  και ΤΕΙ.
  Σιγουρα αλλο τριτοβαθμια και αλλο δευτεροβαθμια , απο τα ΙΕΚ
  δεν εξελισσεσαι δυστηχως αλλα γνωριζω ατομα που δουλευουν
  σε συγκεκριμενες ειδικοτητες πχ ιατρικα εργαστηρια , νοσηλευτικη .
  Εαν δεν ειχαν τελειωσει ιεκ τωρα θα πεινουσαν.
  Οποτε μην γενικευουμε μην ισσοπεδονουμε και μην κρινουμε
  απο τον εαυτο μας.
  Μεταξυ των ειδικοτητων υπαρχουν τεραστιες και χαοτικες διαφορες σε προοπτικες.

 28. Γεια σας παιδιά και εγώ απόφοιτος Μάρκετινγκ είμαι και έχω πιστοποίηση 18 και όσο για τα 150 μόρια που λέτε ισχύουν στις προκηρύξεις της Δ.Ε. Συμφωνώ όμως σε ένα πράγμα πως αυτό το κράτος δεν δίνει δυνατότητα να πας στη ανώτερη εκπαίδευση πράγμα το οποίο είναι άδικο και μας θεωρούν σκουπίδια ενώ αυτοί που πάνε σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι τα φυτά, Μας κοροϊδεύουν αυτό έχω να πω.

 29. πλάκα κάνουμε εδώ λένε για πιστοποίηση μετά απο 3 χρόνια σοβαρά τώρα;;;μετά απο 3 χρόνια τι να πάω να γράψω;;; εδώ μαθήματα τότε δεν μπορούσαμε να τα μάθουμε τότε γιατί είχαμε αθλιους καθηγητές και στο κλάδο μου δεν τα εξασκώ και τόσο γιατί εχουν αλλαξει πολλα ασε που άκουγα και για αλλαγή ερωτήσεων……εγω εχω καταλάβει οτι τα δημόσια ιεκ τα κάνανε «τσαμπα» και τώρα ψάχνουν λεφτά και λένε ελάτε όλοι και δεν μας νοιάζει για εσάς…..!!! μπράβο τι αλλο να πω…..

  • εγω με πιστοποιηση του 2010 εστω και με 11 δουλευω σε eshop εχω παρα καλα λεφτα

   τεχνικος τεχνολογιας ιντερνετ απο το ιεκ ακμη

   αποφοιτος 2009

   και σκασιλα μου αν τ γενικο τ βγαλα με 13,4

   επειδη πληρωνομαι και μαγκια μου που ειμαι ιεκ

 30. δουλευω σε e shop το διαχειριζομαι 1 εχω παρει 1500 ευρω
  εχω φτιαξει σαιτ για εταιρεια κουφωματων

  ειμαι 25 χρονων

  εχω πιστοποιηση εστω με 11 βεκ

  acta expert
  mos 2007 mos 2007 master
  cambridge it proficiency
  ecdl core
  ic3
  mcp transcript

  δουλευωωωωωωωωω

 31. Καλησπερα να κανω μια ερωτηση βρε παιδια?Αν δεν παρεις την πιστοποιηση δεν μπορεις να εργαστεις πανω στον τομεα που τελειωσες στο Ιδιωτικο ΙΕΚ?Γιατι δεν εχω καταλαβει την ουσια της πιστοποιησης.Μιλαω για Τμημα Αισθητικης απο ΙΕΚ ΑΚΜΗ.

 32. Οι πιστοποιήσεις ειναι για να μπορέσεις να δουλέψεις στο Δημόσιο, κοινώς να δώσεις ΑΣΕΠ. Δεν ειναι απαραίτητες αν θέλεις να δουλέψεις στον Ιδιωτικό τομέα. Ομως, επίσης, η πιστοποιηση σου χρειάζεται για να ανοίξεις δικό σου χώρο ομορφιάς εάν το θελήσεις κάποια στιγμή, επομένως κατά τη γνώμη μου καλύτερα να την πάρεις για να είσαι καλύμμένη! Κι εγώ από Ακμή – Παιδαγωγικό και αμέσως βρήκα δουλειά στον Ιδιωτικό τομέα. Ομως πήρα την πιστοποίηση γιατί δεν ξέρω που θα βρεθώ στο μέλλον.

  • αμεσως βρηκε δουλεια η κυρία για αυτο ολοι ξερετε που να πατε για δουλεια ε?
   ΙΕΚ ΠΑΡΑΚΜΗ
   ΤΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΙΑ.ΝΑ ΓΙΑΤΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΠΑΛΙΟΧΑΡΤΑ ΙΕΚ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΟΡΟΙΔΑ

 33. logistis, on Φεβρουαρίου 9, 2010 at 11:56 πμ said:

  Καλημέρα και χρόνια πολλά…
  Τυχαία μετα απο 5 χρόνια είδα οτι η απαντηση μου ετυχε συνέχειας..
  Απο όλους ο μόνος που έχει καταλάβει την απάτη των ΙΕΚ ειναι ο μύθος.
  Επακριβώς εχει επεξηγήσει τα πάντα.
  Τα ΙΕΚ κανείς δεν έχει πεί οτι δεν σου δίνουν εφόδια, σε βάζουν να διαβάσεις για να δώσεις πιστοποίηση με την μορφή παννεληνίων εξετάσεων. ΟΙ ασχετοι εκπαιδευτές πολυ λιγο ρολο παιζουν.
  Αν δεν εισαι καλός δεν περνάς την πιστοποίηση.
  Η αγορα εργασίας βλέπει τον τίτλο που έχεις ,και ας εισαι o bill gates στην ελλαδα.
  Ο bill gates στην Ελλαδα ουτε υπαλληλος γραφείου δεν θα προσλαμβανόταν ελειψει τυπικων προσοτνων (ταδε εφη Διαμαντοπουλου υπουργος υπεπθ)
  Το θεμα με την πιστοποίηση ειναι η ευχη αλλα και η καταρα των ΙΕΚ.
  Σε βαζουν να δωσεις σε υλη που σε μερικες ειδικοτητες δεν εχει διδαχθεί κατα 50-55%
  Ασχετοι εκπαιδευτες, ωρολογια προγραμματα λες και ειμασετ λυκειο αντι προγραμματα σπουδων, ανικανα κομματοσκυλα διευθυντες συνθετουν την ολη καταντια.
  Αυτην την στιγμη τα ΙΕΚ ανηκουν βασει νομου ενα επιπεδο πανω απο το λυκειο αλλα παρολο που νομοθετηθηκε η διαφορα ισχύει το προτερο καθεστως ΑΚΟΜΑ σε επαγγελματικα δικαιωματα (λογιστες).
  Η δε απατη 3ετη κολλεγια να θεωρουνται πανεπιστημια και 3,5 ετη ΙΕΚ (2 ετη +1 πιστοποιηση + 6 μηνες πρακτικη) να θεωρουνται λυκειο εξακολουθει.
  Μονο με κλειστα ΙΕΚ μεχρι αποκατασταση των επ δικαιωμ. θα βρεθει ακρη

 34. ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΩ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ ΟΤΙ Η ΦΟΙΤΗΣΗ ΣΕ ΙΕΚ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΠΑΤΗ, ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ, ΤΑ ΤΕΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΣΟΝ ΣΤΟ ΥΠΕΠΘ. ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΜΑΣ.
  ΟΠΟΙΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΕΚ Η ΤΟ ΑΦΗΝΕΙ Η ΠΑΛΕΥΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΚ , ΤΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΕΦΕΡΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΙΟΧΑΡΤΩΝ ΙΕΚ

  • Το να λέμε»μην ασχολείστε»είναι αυτό που έχει καταστρέψει το θεσμό των ΙΕΚ. Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι οτί δεν υπάρχει καμία αντίδραση σε όλα αυτά. Υπάρχουν χιλιάδεσ μα χιλιάδες απόφοιτοι ΙΕΚ και δεν υπάρχει καταρχάς ένα επίσημο site. Δεν υπάρχει μια οργάνωση, ένα προεδρείο, ένα διοικητικό συμβούλιο που να παλεύει για δικαιώματα των αποφοίτων. Λοιπόν αυριο κιόλας πρώτα εσείς που είστε τησ νοοτροπίας αστο δεν αξιζει, ψαχτείτε για το αν υπάρχουν αυτά που ανέφερα παραπάνω, εκτός κι αν δεν είστε απόφοιτοι ΙΕΚ και αρχίστε την δράση. Μόνοι υπεύθυνοι για αυτο το κατάντημα των ΙΕΚ είμαστε εμείσ οι ίδιοι

   • Την παρασκεύη και το Σάββατο 24-25/04/15 στην σιβιτανίδειο εχουν ημεριδα απο το πρωι με θέμα την μεταδευτεροβαθμια εκπαιδευση, πήγαινε εκει και εσυ να τους ξεμπροστιασεις οταν λενε τις μαλακιες τους για κρατικά πτυχία.
    Τα πτυχία των ΙΕΚ ειναι επιπεδου σκουπιδια στην αγορα εργασίας , και αυτο τονίζω οχι λόγω γνώσεων αλλα λόγω ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ .Ηγεσία εννοώ τους καθηγητάδες που εργάζονται μεσα στο υπεπθ και κουμαντάρουν τον κάθε υπουργό. Αυτοί που θελουν να τα εχουν καλα με τα ΤΕΙ.
    Τα ΙΕΚ αυτοί τα πνιγουν 20 χρονια. Μην ρωτας εμενα τι κάνω 20 χρονια τώρα, εσυ τι εκανες τον τελευταίο χρόνο?

   • Δεν υπαρχει αντιδραση διότι τα ΙΕΚ δεν εχουν μονιμο προσωπικό αλλα παιζει μπάλα με ωρομίσθιους ασχέτους , και οχι μονο αυτό αλλά στο τελος καταντάνε σχεδόν ολοι να βριζουν τα ΙΕΚ λογω των αμοιβων κοροιδίας τις οποίες λαμβάνουν μετα απο χρόνια. Δεν εχει κανεις το σθένος να παλεψει για την δουλειά του.
    Δεν υπαρχει αντιδραση διότι το μόνο κομμα που παιζει μπάλλα ειναι το ΚΚΕ στα ΙΕΚ και αυ΄το ειναι και η καταστροφή των ΙΕΚ.
    Ενω στο ΕΚΠΑ το πρωτάκι 18 χρονών μαθαινει να κανει απεργίες για τα επαγγελματικά δικαιώματα που τυχόν θα πάρει οταν αποφοιτησει σε 6-10 χρόνια . Στα ΙΕΚ αμα απεργήσεις ΄χανεις την ιδιότητα του σπουδαστή αν λειψεις καποιες ωρες και σε πετάνε εξω.
    Εχω διαβάσει δημοσιευσεις εδω και 10 χρόνια που ολοι σχεδόν ξερουν οτι το ΙΕΚ σαν προσον ειναι απάτη. Αλλά τα ΙΕΚ ακομα γεμίζουν.Ακομα και η κορη μου 8 χρονων μπαινει στο διαδυκτιο, οι σπουδαστές ΙΕΚ μάλλον ουτε το IQ ενος μωρου δεν εχουν. Τα πραγματα δεν θα γινουν καλύτερα, το εχε ενα πτυχιο ΙΕΚ ποτε δεν ξερεις…ξερω εγω 20 χρονια τωρα. θα αφησω αυτην την ζωη και τις ιδιες μαλακιες ακουω.
    Το ΙΕΚ πρωπορευεται απο το ΤΕΕ στους διαγωνισμους του δημοσιου, αληθεια φιλε απο που προκυπτει αυτό? Παραπληροφορείς και τον εαυτο σου και τους αλλους.
    Μαθε τα πραγματα σωστα και τοτε θα αποκτησεις το σθενος που χρειάζεται για να αντιμετωπίσεις τους αγραμματους των ΤΕΙ και τα πτυχια της αμαθειας των ΑΕΙ

   • Τι φτηνές δικαιολογίες είναι αυτές; Τί δουλειά έχει το διδακτικό προσωπικό των ΙΕΚ με τα δικαιώματά σου;Τί μιζέρια είναι αυτή; και πάψε επιτέλους να αποκαλείς τον εαυτό σου πρωτίστως βλάκα και όλους τους απόφοιτους των ΙΕΚ. Πιθανών νιώθεις βλάκας διοτι επέλεξες μια ειδικότητα η οποία δεν έχει επαγγελματικά δικαιώματα. Δηλαδή αυτοί που πήγαν ΙΕΚ και τελειώσαν ηλεκτρολόγοι και δουλευουν έξω με άδεια είναι βλάκες;αυτοί που τελειώσαν πληρώματα ασθενοφόρων και δουλευουν δημόσιοι υπάλληλοι στα νοσοκομεία είναι βλάκες;Aυτοί που τελειώσαν κομμωτική και έχουν τώρα κομμωτήρια και τα οικονομάνε είναι βλάκες;Αυτοί που έχουν τελειώσει εκπαιδευτές οδήγησης και έχουν τώρα σχολές οδηγών είναι βλάκες; Αυτές οι ειδικότητες μου ήρθαν στο κεφάλι τώρα αυτές λέω υπάρχουν και άλλες πολλές. Μην τα ισοπεδώνεις φίλε.Τώρα όσο αφορά το δημόσιο που λές, ας ήσουν καλός στο λύκειο να βγάλεισ βαθμό καλό ,ασ ήσουν καλος και στα ΙΕΚ να παρεις με καλό βαθμό την πιστοποίηση και θα δεν θα την έχανες την θέση από τον ΤΕΕ. Γιατί πιο το νόημα της ζωής ; Σε αυτό που κάνουμε να το κάνουμε σωστά.

 35. εγω δεν θεωρω την σχολη΄μου ισα και ομοια με εσας τους κομμωτες ουτε εσας τους ηλεκτρολογους zach μην απαντησεις, περι κομμωτικης δεν εχω γνωμμη, εχω τελειωσει λυκειο οχι τελ

  • ΕΧΩ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΙΕΚ ΑΚΜΗ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟ 2010

   ΔΟΥΛΕΥΩ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΩ

   ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

   • εγω εχω τελειωσει ΙΕΚ ΠΑΡΑΚΜΗ τεχνικος ιντερνετ με θυμασαι? μαζι στον οαεδ να αναενωσουμε την καρτα ειμασετ ρε παλιοψυχη, ποσα χρονια ανεργος εισαι? 5?

   • ηθικον παρακμη εισαι πολυ εξυπνις εχω δουλεψει και εχω παρει 4000 ευρω από διαχείριση σε eshop εξυπνε σε ενα χρονο μοκο

 36. θα ηθελα να ρωτήσω, μπορεί κάποιος να συμμετάσχει σε προκήρυξη ασεπ ΔΕ, παράδειγμα διοικητικών, που θέλει απλά απολυτήριο γενικού λυκείου με βασικό τίτλο σπουδών το δίπλωμα του ιεκ άσχετης ειδικότητας; Επειδή σε αυτό έχει μεγαλύτερο βαθμό;

 37. Να πας με το ΙΕΚ, ας σου χρησιμευσει και αυτο σε κατι,γιατι σε ειδικοτητες ειναι σκουπιδι σε επαγγελματικα δικαιωματα,
  ναι μετραει σαν
  τιτλος δευτεροβαθμιας, και εφοσον εχεις μεγαλυτερο βαθμο εκει διαλεγεις εσυ, και αν εκει σου κανουν μαγκιες..μου εχουν κανει εμενα να παρεις το ασεπ ή να το παρουν αυτοι να συννενοηθουν.
  ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΝΤΙ ΛΥΚΕΙΟ ΘΑ ΔΩΣΕΙΣ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΙΕΚ ΕΦΟΣΟΝ ΕΧΙΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ

  • Σε ευχαριστώ. Θα το κάνω αν και στις μέρες μας δύσκολα προκηρύσσονται διαγωνισμοί για μόνιμο προσωπικό αλλά μόνο ορισμένου χρόνου όπου εκεί τα περισσότερα μόρια δίνονται στους μήνες ανεργίας που έχει κάποιος.

 38. Δεν ξέρω τι ειδικότητα είσαι αλλά εχετε στο μυαλό σας τα εξής.
  Αν στον ιδιωτικό τομέα πάντα, ασε τις συντεχνιες και τα λαμογια του δημοσίου, πας δίπλα διπλα με εναν πτυχιούχο ΑΕΙ θα δεις οτι οχι μονο στην ειδικότητα σου δεν είσαστε ίσα αλλα ειναι και πολύ χειρότερος, εχω εμπειρία ετών.
  Τωρα μην κάνω συγκριση με ΤΕΙ εκει τα παιδιά ειναι για σφαλιάρες. Θα μου πεις δώσανε εξετάσεις.. ναι δωσανε εξετασεις ειδικές απο ΕΠΑΛ με 2 και 3.
  Τωρα για τα πανεπιστήμια, παρεχουν γενικές και επι το πλείστων θεωρητικές γνώσεις που στα περισσοτερα επαγγέλματα με ανταγωνιστες ΙΕΚ αν δεν ειχαν επαγγελματικα δικαιωματα με προεδρικα διαταγματα ουτε για βοηθοί μας δεν κανανε.
  Τι φταιει? οτι τα ΙΕΚ δεν κλεινονται με απεργιες , οι σπουδαστες δεν διεκδικουνε ενεργα οπως στα ΑΕΙ, οι εκπαιδευτες ειναι για σφαλιαρες οι περισσοτεροι..πολλά..θα χασεις τον μπουσουλα.. με αποτελεσμα αυτο που βλεπεις.
  Διαβαστε επαγγελματικα βιβλία και παλευτε για τα επαγγελματικα σας δικαιωματα , κανεις δεν βγηκε απο σχολη και να ηξερε το 10% αλλο ποσο εμεις που μαθαινουμε και ενα 20%.

 39. Το μεγαλυτερο σκανδαλο απο ολα ειναι η ισοτιμια μεταξυ δευτεροβαθμιας και μεταδευτεροβαθμιας επαγγελματικης εκπαιδευσης και καταρτισης στο ΑΣΕΠ! Ενδεικτικα αναφερω: Τομεας διοικητικων και οικονομικων υπηρεσιων ΕΠΑΛ : 12 μαθηματα ειδικότητας!!!.Δ. ΙΕΚ τομεα διοικησης οικονομιας: 35 μαθηματα ειδικότητας!!! Τα παντα ειναι ζητημα πολιτικης τελικα……………… Οσον αφορα τους σημερινους πτυχιουχους ΑΕΙ ΤΕΙ και το χαμηλο επιπεδο απλα οι σημερινοι αποφοιτοι ΑΕΙ ΤΕΙ εχουν ευνοηθει απο τις αλλαγες στο εκπαιδευτικο συστημα. Καθε πολη και ΑΕΙ καθε ραχουλα και ΤΕΙ θεσεις πολλες ,υποψηφιοι λιγοι σε σχεση με αλλα χρονια, μαθητες που σε αλλες εποχες…………. Εχω εργαστει σε λογιστηριο με αρκετους πτυχιουχους και μπορω να πω οτι στην καλυτερη περιπτωση δεν ειχαν καμμια διαφορα,ως προς την γνωση την αποδοση κλπ με εναν διπλωματουχο ΙΕΚ του συγκεκριμενου τομεα.

 40. Δεν υπαρχει μεταδευτεροβαθμια στο Ελληνικό σύστημα, παρτε το χαμπαρι. Αυτα ηταν φήμες για να διακρινουν τα μετα γυμνασιακα ΙΕΚ απο τα μεταλυκειακα. Τα ΙΕΚ ανηκουν στην τριτοβαθμια βασει συνταγματος, απλα οι προεδροι των ΤΕΙ δεν θελουν να χασουν την πελατεια τους και σε συνεργασία με τους αρχιπροδοτες του ΥΠΕΘ μονιμους υπαλληλους που τους αξιζει φυλακη μας εχουν να λιμοκτονουμε 22 χρονια τωρα,απλα γιατι δεν μπορουμε να δικεδηκησουμε τα αυτονοητα.
  καλα σας κανουν

 41. Πανελλήνιες 2015: Έγραψε μόνο το όνομα του και πέρασε σε ΤΕΙ Με βαθμό 1,13 εισάγεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση! Πρόκειται για υποψήφιο ο οποίος στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013, με ουσιαστικά λευκή κόλλα σε όλα τα μαθήματα, είχε συγκεντρώσει μόλις 970 μόρια και βαθμό πρόσβασης 1,13, και φέτος κατάφερε –χωρίς εξετάσεις– να πάρει το εισιτήριο για το Τμήμα Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων των ΤΕΙ με έδρα στην Aμφισσα.
  …………………………………………………………………………….
  Γιατι το βγάλανε παράρτημα, εγω 17 χρόνια το θυμάμαι αυτό, οτι μπαινουν με λευκή κόλλα στα ΤΕΙ, μπορεί κάποιος να μου απαντήσει γιατι τέτοια προπαγάνδα..all the sudden
  ————————————————————————————
  Ενα πολύ ωραιο αρθρο που βρηκα..απλα το παραρτημα παιζει 22 χρονια τωρα οχι 17.
  και τα ΙΕΚ λυκειο

 42. ΟΙ φανατικοι εχθροί των ιεκ , η εμπειρια 22 ετων ειναι αλανθαστη
  ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ η χειροτερη των χειροτερων
  Πασοκ , στις μερες τους τα ΤΕΙ γιναν πανεπιστημια απο ΙΕΚ β κατηγορίας.
  ΚΚΕ απορω εκει στον περισσό γιατι τοσο μενος με τα ΙΕΚ, τους γαμ..την μανα?
  ΣΥΡΙΖΑ καταστροφικός,

 43. αποφοιτοι ΙΕΚ τωρα στις εκλογές θυμηθείτε ποιοι επι 20 χρόνια σας παρεχουν διπλώματα επιπεδου λυκείου
  1) ΝΔ με τον σουφλιά ιδρυτή τους το 1990-3 δεν κατάφερε μεσα στο ιδιο του το κόμμα να κάνει τα ΙΕΚ σχολές με επαγγελματικά δικαιώματα.
  Η μεγαλυτερη εχθρός τους η Γιαννακου τα κατεστρεψε απολυτως. Χαμηλό εκπαιδευτικό προσωπικό, απολυτη υποταγη στα ΑΕΙ και ΤΕΙ εις βαρος των ΙΕΚ, και φυσικά καθόλου επαγγελματικά δικαιώματα.
  2) ΠΑΣΟΚ, μόνο ο Πανάρεττος είχε βρεί τον τρόπο να τα κάνει ανωτερες σχολές (κολλεγια δημόσια) αλλα η κλίκα του χαζογιωργάκη υποτάχθηκε και αυτή στα κελέσματα της Γιαννακου. Διαμαντοπουλου, ανεκδιηγητη.
  3)Συριζα Μπαλτας, συντεχνιτης των ΑΕΙ, επτα μηνες υπουργίας τους τα ΙΕΚ αδιάφορα, ακομα στον πατο. Ισως απο τους χειρότερους εχθρούς τους μαζι με την Γιαννακου.
  4) ΚΚΕ ο μοναδικός δηλωμένος εχθρός των ΙΕΚ 20 χρόνια τώρα. Ισως και ο καλύτερος συμμαχος ωστε να τα κλείσουν να σταματάνε να εξαπατάνε κοσμο.

  Ξεσκισε τους καταστροφείς της ζωης σου στην καλπη

 44. ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΤΕ ΤΑ ΙΕΚ , Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ.
  ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.
  ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙΣ ΛΟΓΙΣΤΗΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑΡΙΟΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ. ΜΟΝΟ ΒΟΗΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΚΑΝ ΤΟ ΤΡΙΕΤΕΣ ΙΕΚ.
  ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑΡΙΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ, ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΤΑ ΨΕΥΔΟΠΤΥΧΙΑ ΙΕΚ

 45. Διαβάζω τα σχόλια για τα ΙΕΚ και θα κάνω την δική μου τοποθέτηση βασιζόμενος στην εμπειρία μου.
  Βλέποντας τα ανωτέρω θα νόμιζε κάποιος οτι στα ΙΕΚ παει κάποιος που δεν επέτυχε στις πανελλήνιες εξετάσεις. Αυτό θα ίσχυε αν δεν μπορούσε ο αποτυχών να προσφύγει σε ενα πανεπιστήμιο της Βουλγαρίας-ιταλίας-ρουμανίας . Απο προσωπική μου εμπειρία γνωρίζω οτι ειναι πανευκολο να γίνει.
  Αρα το οτι η μοναδική εναλλακτική κάποιου που δεν πέρασε πανελλήνιες ήταν τα ΙΕΚ διαψευδεται ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ.
  Η είσοδος σε πανεπιστημιακά τμήματα του εξωτερικού μπορεί να γίνει απο τον οποιονδήποτε κάτοχο τίτλου της δευτεροβαθμιας και δεν κοστίζει τόσο ακριβά.
  Αρα για κάποιους το ΙΕΚ ειναι προσωπική επιλογή (ηταν) όπως και του δημοσιεύσας αυτής της επιστολής, με ταυτόχρονη άρνηση φοίτησης σε οικονομικό τμήμα του Α.Β.Π..
  Το υπογράφων σωματείο γίνεται εύκολα αντιληπτό οτι δεν θέτει ως σκοπό την αναβαθμιση του θεσμού των ΙΕΚ και αποκατασταση των υποψηφίων τους , αλλά την προσωπική του οικονομική αποκατάσταση και ευημερία. Το ανωτέρω σωματείο δεν αποτελεί μόνιμο προσωπικό των σχολών καταρτισης, αλλά απολυμμένους εξαμηνίτες που ελπιζαν να ξαναπροσληφθούν στα ΙΕΚ,
  Και ως τέτοιο πρέπει να λαμβάνεται.
  Οσον αφορά τις υπόλοιπες δημοσιεύσεις που αφορούν τα ΙΕΚ «σπουδαστών» θα τους πληροφορουσα (αν δεν το γνωριζουν ηδη) οτι το ιδιότυπο ισχύον καθεστώς των ΙΕΚ ή ανοιξουν ή δεν ανοίξουν δεν πρόκειται να τους προσφέρει το οτιδηποτε σε επαγγελματική σταδιοδρομία, παρά ανεργία (κλειστά επαγγέλματα) και χλευασμό.
  Κλειστά ΙΕΚ περισσότερο καλό κάνουν παρα κακό.
  Οι διαφωνίες στα ανωτέρω θα γίνουν σεβαστές, αλλα με επιχειρήματα.
  Πιστεύω να μην έθιξα κανέναν, η δημοσιεύση αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και μόνο αυτή χωρίς υπερβολές για ιδίον οφελος.

 46. Δεν θέλουμε ανέργους για καθηγητές αλλά ανθρώπους με μεταπτυχιακά και διδακτορικά ,όπως επίσης και γνώστες του αντικειμένου που πρόκειται να διδάξουν.

  Δέν θέλουμε προσλήψεις απο Διευθυντές αλλά μόνιμο προσωπικό, επαρκώς αμοιβόμενο ώστε να μπορεί να φέρει είς πέρας την δύσκολη αποστολή όπως είναι η διδασκαλία σε ενηλίκους.

  Δεν θέλουμε ωρολόγια προγράμματα, αλλά προγράμματα σπουδών πλήρως διαμορφωμένα απο επαγγελματίες επιστήμονες, ανθρώπους της αγοράς .

  Δεν θέλουμε ειδικότητες που αντικαθιστούν καταργημένες σχολές γυμνασιακού ή λυκειακού επιπέδου δημιουργώντας μια πανσπερμία σχολών και ειδικοτήτων με διαφορετικά προσόντα απο διαφορετική εκπαιδευτική αφετηρία.

  Δεν θέλουμε ρυθμιστή μας τον ΕΟΠΠΕΠ, αλλα το υπουργείο παιδείας το οποίο σε συνεχή διαβούλευση με το εκπαιδευτικό προσωπικό θα βρει την χρυσή τομή για απόδοση των αφαιρεμένων επι 20 χρόνια
  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.

  Θέλουμε διάκριση των ΙΕΚ απο το λύκειο και της 9μηνη μαθητεία των ΤΕΕ

  Θέλουμε επαγγελματικά δικαιώματα με το πτυχίο.

  Λέμε οχι στην πιστοποίηση σε ύλη η οποία δεν έχει διδαχθεί με αποτέλεσμα το όριο αποτυχίας να φθάνει το 97%.

  Θέλουμε την ίδρυση σχολών ΙΕΚ τριετούς σπουδών σε δύο κύκλους, ο Α κύκλος θα διαρκεί 2 έτη και ο δεύτερος ένα έτος και πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους στο αντικέιμενο τους.

  Πλήρη καταργηση της πιστοποίησης, ακολουθώντας το μοτίβο που ισχύει στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τα οποία δεν δίνουν καμμία μορφή πιστοποίησης και κανείς δεν αμφισβητεί την εγκυρότητα των τίτλων τους.

  Ολοι οι σπουδαστες-απόφοιτοι ΙΕΚ στους δρόμους, αν δεν βοηθήσεις τον εαυτό σου δεν σε βοηθάει κανείς , το εχει δείξει η πείρα 20 ετών!

 47. κλειστα τα ΙΕΚ

 48. Η κυβέρνηση σύριζα σήμερα σε αρθρο http://www.esos.gr/arthra/41361/prostheti-hrimatodotisi-sta-panepistimia-kai-tei αυξάνει την χρηματοδότηση για την σιτιση των ΑΕΙ-ΤΕΙ.

  Εγώ τόσα χρόνια δεν κατάλαβα το εξής, γιατί πρέπει το Ελληνικό δημόσιο μέσω της σκληρής φορολογίας ανέργων και χαμηλοαμοιβόμενων να πληρώνει Στέγη , ρευμα και διατροφή των φοιτητών και σπουδαστών.
  Στην έννοια της δωρεαν. παροχής παιδείας εννοείτε σπουδές χωρίς διδακτρα.
  Εστω οτι τις παλιές εποχές υπήρχε αυτός ο νεο-largismos της ελληνικής πολιτείας προς την «πελατεία» της, τώρα?
  Εχουμε ενος νέου τύπου αναδιανομή εισοδήματος, μέσω δυσβασταχτης φορολογίας απο τους μη εχοντες στους εχοντες.
  Ειναι γνωστό οτι οποιος δεν έχει καλό οικογενείακό εισόδημα δεν εχει να φάει, οχι να σπουδάσει.
  Εστω ελπίζει οτι οι σπουδές θα του αναβαθμίσουν το βιοτικό επιπεδο..θα ζοριστεί αλλα στο τέλος θα ανταμοιφθεί.
  Ισχύει πλέον κάτι τέτοιο?
  Προφανώς και όχι, η ανεργία πτυχιούχων βαράει κόκκινο. Αρα το οραμα περι σπουδών μόνο ως χομπυ μπορεί να εκλειφθει.
  Ποιος θέλει ή μπορεί να πληρώνει πλέον για το χόμπυ του αλλου?

 49. Το Paideia-News παραθέτει τη Μελέτη που ετοίμασε Ειδική Επιτροπή για ίδρυση δημόσιας Σχολής Τριτοβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Η πρόταση της μελέτης θα πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργικο Συμβούλιο και να αξιολογηθεί από το νεοσύστατο Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης.

  «Έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη, υπό το πρίσμα της οικονομικής ύφεσης, έχουν άμεσες και πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο χώρο της εργασίας και στην κοινωνία γενικότερα. H εκπαίδευση και κατάρτιση είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσουμε μακροπρόθεσμα τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και το υψηλό επίπεδο ευημερίας των πολιτών. Η σύγχρονη κοινωνία απαιτεί από τους σημερινούς πολίτες να είναι σε θέση να συμβάλλουν θετικά στη διαμόρφωση των κοινωνικοοικονομικών δεδομένων της σημερινής πραγματικότητας. Αναμφίβολα, το μέλλον και η ευημερία μίας χώρας εξαρτώνται από το βαθμό που οι πολίτες της είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις όπως έχουν διαμορφωθεί.

  Καθοριστικό ρόλο για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που έχει επιφέρει η οικονομική κρίση μπορεί να διαδραματίσει το Σύστημα Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αφού, τα τελευταία χρόνια, το πτυχίο πολλών αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε τομείς που έχουν ήδη κορεστεί δεν αποτελεί πλεονέκτημα για ένταξη στην αγορά εργασίας. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να δοθεί ώθηση από την Πολιτεία προς εναλλακτικούς τομείς της οικονομίας, αφού πλέον δεν μπορούμε να μην λάβουμε υπόψη μας την υπερπληθώρα προσοντούχων ατόμων, οι οποίοι προετοιμάστηκαν και προετοιμάζονται για εργασία σε ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο χρήζει διαφοροποίησης.

  Ανάπτυξη των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Μ.Ι.Ε.Ε.Κ.)

  Η περαιτέρω ανάπτυξη των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. και η κατάταξή τους ως Τριτοβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση είναι μία από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, επειδή ακριβώς μπορεί να προσφέρει πολλές λύσεις στην προσπάθεια που καταβάλλεται για έξοδο από τη δεινή οικονομική κατάσταση και μείωση των ποσοστών της ανεργίας.

  Τα Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το Νοέμβρη του 2012 ως δημόσιες σχολές που προσφέρουν εξειδικευμένη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση μεταλυκειακού επιπέδου σε αποφοίτους Μέσης Εκπαίδευσης (Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής).

  Τα Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. στεγάζονται σε υφιστάμενες Τεχνικές Σχολές, αξιοποιώντας με αυτό τον τρόπο την υλικοτεχνική υποδομή των Σχολών. Λειτουργούν στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, Αμμοχώστου και Πάφου, υπό την ευθύνη και εποπτεία της Διεύθυνσης Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

  Σκοπός των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. είναι η προσφορά σύγχρονων προγραμμάτων σπουδών, τα οποία παρέχουν επιστημονικές, τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες και ταυτόχρονα χαρακτηρίζονται από ευελιξία και προσαρμοστικότητα προς τις ραγδαία επιτελούμενες αλλαγές στην απασχόληση, την οικονομία, τα επαγγέλματα και το περιεχόμενο των επαγγελμάτων.

  Ο καταρτισμός των τμημάτων για τις διάφορες ειδικότητες γίνεται κατόπιν προκήρυξης των θέσεων και μοριοδότησης των υποψηφίων με μετρήσιμα κριτήρια. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει δεκτή η αίτηση είναι η κατοχή αναγνωρισμένου από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Απολυτηρίου εξατάξιας σχολής Μέσης Εκπαίδευσης (δημόσιας ή ιδιωτικής) και ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας (όσον αφορά τους άνδρες).

  Η φοίτηση στα Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. διαρκεί 14 εβδομάδες για κάθε εξάμηνο και περιλαμβάνει τεχνολογικά και εργαστηριακά μαθήματα. Στο τέλος κάθε εξαμήνου διεξάγονται γραπτές και πρακτικές εξετάσεις για διακρίβωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των σπουδαστών. Στο τέλος του δεύτερου και τέταρτου εξαμήνου προβλέπεται πρακτική εξάσκηση στη Βιομηχανία διάρκειας έξι εβδομάδων ανά εξάμηνο.

  Για την ίδρυση και ομαλή λειτουργία των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ., το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και άλλους εμπλεκόμενους φορείς που σχετίζονται με την αγορά εργασίας. Προς τον σκοπό αυτό έχει συσταθεί Συμβουλευτικό Σώμα για τα Μ.Ι.Ε.Ε.Κ., το οποίο αποτελείται από τον Διευθυντή Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ο οποίος προεδρεύει του Σώματος, έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έναν εκπρόσωπο της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, έναν εκπρόσωπο της ΟΕΒ, έναν εκπρόσωπο του ΚΕΒΕ, έναν εκπρόσωπο της ΣΕΚ, έναν εκπρόσωπο της ΠΕΟ, έναν εκπρόσωπο της ΔΕΟΚ, έναν εκπρόσωπο του Συνδέσμου Διδασκόντων και έναν εκπρόσωπο του Συνδέσμου Σπουδαστών Μ.Ι.Ε.Ε.Κ.

  Τα προγράμματα που προσφέρουν τα Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. προετοιμάζουν τους σπουδαστές να εργαστούν σε επίπεδο Τεχνικού και έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να είναι συναφή με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Παρέχουν επιστημονικές, τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες και ταυτόχρονα χαρακτηρίζονται από ευελιξία και προσαρμοστικότητα προς τις ραγδαία επιτελούμενες αλλαγές στην απασχόληση, την οικονομία, τα επαγγέλματα και το περιεχόμενο των επαγγελμάτων. Παράλληλα, προσφέρεται η δυνατότητα ευέλικτου σχεδιασμού των προγραμμάτων σπουδών, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών σε ανθρώπινο δυναμικό.

  Τα προγράμματα σπουδών αφορούν τομείς οι οποίοι δεν προσφέρονται σε ανώτερο/μεταλυκειακό επίπεδο από άλλες δημόσιες σχολές ή συναφείς οργανισμούς της Δημοκρατίας. Η διατήρηση της ευελιξίας και συνάφειας των προγραμμάτων σπουδών με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας αποτελεί μία συνεχή διαδικασία, αφού τυγχάνουν αξιολόγησης, αναθεώρησης και επικαιροποίησης πάνω σε ετήσια βάση, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των Μελών του Συμβουλευτικού Σώματος και του Συμβουλίου Προγραμμάτων Σπουδών, καθώς και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με βάση έρευνες σχετικά με τις προοπτικές εργοδότησης στην Κύπρο.

  Επιπρόσθετα, εμπειρογνώμονες από το χώρο της Βιομηχανίας και την ακαδημαϊκή κοινότητα επιλέγονται μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες αγοράς υπηρεσιών και διορίζονται στα Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. για να διδάξουν εξειδικευμένα θέματα, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη συνάφεια των προγραμμάτων με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και διασφαλίζοντας ότι αυτά συμβαδίζουν με τις σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας.

  Η μέχρι σήμερα λειτουργία των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αφού υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για παρακολούθηση των προσφερόμενων προγραμμάτων σπουδών, ενώ φαίνεται να δημιουργείται σοβαρή προοπτική απασχόλησης των αποφοίτων στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με το ποσοστό εργοδότησης των πρώτων αποφοίτων, το οποίο ανέρχεται για κάποια προγράμματα μέχρι και το 85%.

  Έρευνα Αξιολόγησης των ΜΙΕΕΚ

  Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανέθεσε, μετά από σχετικό διαγωνισμό, την αξιολόγηση του θεσμού και της μέχρι σήμερα λειτουργίας των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. στην εταιρεία RTD TALOS LTD. Στην τελική έκθεση της ανάδοχης εταιρείας επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι, στο σύνολό τους, οι σπουδαστές δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις επιλογές σπουδών και μαθημάτων, καθώς και από τους χώρους των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. Επίσης, περιέγραψαν την ικανοποίηση τους σχετικά με τον χρονοπρογραμματισμό και τις επαγγελματικές δεξιότητες και γνώσεις των εκπαιδευτών. Υποστήριξαν ότι δέχονται καλή καθοδήγηση κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη δομή του αναλυτικού τους προγράμματος. Θεωρούν ότι η εκπαίδευση που λαμβάνουν είναι αρκετή για να είναι ανταγωνιστικοί κατά τη διάρκεια αναζήτησης εργασίας.

  Περιέγραψαν όμως ότι είναι απαραίτητο η εκπαίδευσή τους να στοχεύει σε κάποιες νέες τάσεις της αγοράς εργασίας και αντίστοιχα να εκσυγχρονίζονται ανάλογα οι χώροι εκπαίδευσης των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. Επίσης, υποστήριξαν ότι οι εργοδότες θα πρέπει να ενημερωθούν καλύτερα σχετικά με το έργο των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. και πως θα πρέπει να γίνουν εκστρατείες ενημέρωσης. Κατά αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν περισσότερες επιλογές για πρακτική άσκηση και θα τους δίνεται η δυνατότητα να βρουν ευκολότερα εργασία. Επίσης, οι σπουδαστές τόνισαν την ανάγκη που υπάρχει για τη θεσμοθέτηση των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. και για την κατάταξη του επιπέδου σπουδών τους στο επίπεδο τριτοβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

  Σχετικά με τις ευκαιρίες που έχουν, οι σπουδαστές δήλωσαν ευχαριστημένοι, καθώς έχουν την ευκαιρία να κάνουν καλή αξιοποίηση των χώρων των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. και υπάρχει η ευκαιρία ευρείας επιλογής προγραμμάτων σπουδών.

  Αναφορικά με την ευκαιρία λήψης καθοδήγησης, δήλωσαν ευχαριστημένοι από την καθοδήγηση που λαμβάνουν μετά από την εγγραφή τους σε ό, τι αφορά στους χώρους εκπαίδευσης, στην επιλογή προγραμμάτων σπουδών και στα σχετικά μαθήματα, αλλά ζήτησαν περισσότερη καθοδήγηση σε θέματα σχετικά με τις μετέπειτα σπουδές τους και τις πιθανότητες εργοδότησής τους.

  Σε σχέση με τις προσδοκίες τους και κατά πόσο ανταποκρίθηκε το πρόγραμμα σπουδών που ακολούθησαν σε αυτές, οι σπουδαστές ανέφεραν ότι τους δίνεται η δυνατότητα να μιλήσουν για τα μελλοντικά τους σχέδια και δήλωσαν ότι θεωρούν πως αποφοιτώντας μπορεί να τους δοθεί η ευκαιρία να κυνηγήσουν τα όνειρα τους χάρη στις σπουδές τους στα Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. Από τις απαντήσεις τους συμπεραίνεται ότι θεωρούν ότι οι επιλογές προγραμμάτων σπουδών, η καλή συνεργασία που έχουν με τους εκπαιδευτικούς, ο χρονοπρογραμματισμός και οι εγκαταστάσεις δεν τους εμποδίζουν να εκπληρώσουν τις προσδοκίες τους.

  Μέσα από τις προτάσεις των φοιτητών γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει ανάγκη για περισσότερη προώθηση των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. στον χώρο εργασίας, για περισσότερη πρακτική άσκηση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και για θεσμοθέτησή τους ως σχολής τριτοβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

  Πλεονεκτήματα Θεσμοθέτησης των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. ως Δημόσιας Σχολής Τριτοβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

  Από την έναρξη της λειτουργίας των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. τέθηκε επιτακτικά η ανάγκη θεσμοθέτησής τους ως δημόσιας σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κατάταξης του επιπέδου σπουδών τους στο επίπεδο τριτοβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αφού τα προγράμματα σπουδών Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. συνάδουν σε περιεχόμενο και επίπεδο με τα αντίστοιχα προγράμματα ανάλογων ιδιωτικών κολλεγίων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  Η ανάγκη για θεσμοθέτηση των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. ως δημόσιας σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συνάδει με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνονται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης 2013-2018 που αφορούν την Παιδεία και Εκπαιδευτική Πολιτική – Άξονας Γ΄: Περιεχόμενο της Εκπαίδευσης, Αξιολόγηση και Αποτελεσματικότητα, και πιο συγκεκριμένα με την προσπάθεια αναβάθμισης της Τεχνικής Εκπαίδευσης, η οποία θα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με την περαιτέρω ανάπτυξη των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. Μέσα από τη θεσμοθέτηση των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. ως δημόσιας σχολής τριτοβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, η Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση (Μ.Τ.Ε.Ε.) θα καταστεί πιο ελκυστική και θα μπορεί να προσελκύσει περισσότερους μαθητές και μαθήτριες, αφού θα προσφέρεται διέξοδος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε θέματα άμεσα συνυφασμένα με την ειδικότητά τους. Παράλληλα, θα επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόσβαση των αποφοίτων της Μ.Τ.Ε.Ε. στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και στην παραγωγική διαδικασία, όπως γίνεται στόχευση στην ευρύτερη πολιτική της Κυβέρνησης.

  Η θεσμοθέτηση των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. ως δημόσιας σχολής τριτοβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης θα έχει επίσης ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ακαδημαϊκής συνεργασίας των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. με αντίστοιχα κολλέγια και ινστιτούτα του εξωτερικού. Επιπρόσθετα, οι απόφοιτοι των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. που σκοπεύουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε πανεπιστημιακό επίπεδο, θα έχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης μέρους του προγράμματος. Ωστόσο, η παροχή αυτής της δυνατότητας δεν θα πρέπει να αλλοιώσει τον ξεκάθαρο χαρακτήρα των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. ως σχολής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

  Επιπλέον, οι σπουδαστές των Μ.Ι.Ε.Ε.Κ. θα δικαιούνται τη φοιτητική χορηγία που δίνεται στους φοιτητές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κάτι που δεν ισχύει σήμερα με αποτέλεσμα να τυγχάνουν δυσμενούς διάκρισης».

 50. καλο ΙΕΚ μόνο το κλειστό ΙΕΚ , αναγνωρισμένο απο την 20χρονη ανεργία των αποφοίτων τους και τα επαγγελματικά δικαιώματα απάτη που παρέχουν.

 51. ΙΕΚ ΑΠΑΤΗ , ΙΕΚ ΚΟΡΟΙΔΙΑ , ΜΗΝ ΠΑΤΕ ΣΕ ΙΕΚ ΣΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΑΝΕΡΓΙΑ
  ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΙ
  ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΤΟ ΚΚΕ

 52. μια ιστορικη αναδρομή για τους πιό νέους, δημοσιευμα του 2006
  Μαριέτα Γιαννάκου-Κουτσίκου Υπουργός Παιδείας: Στου κουφού τη πόρτα…
  Μετά τον απόλυτα αποτυχημένο θεσμό των ΙΕΚ που ήταν δημιούργημα της κυβέρνησης της ΝΔ 1990-1993, άλλος ένας αποτυχημένος θεσμός που λέγεται ιδιωτικά πανεπιστήμια φιλοδοξεί να κάνει πιο πλούσιους τους φίλους μας τους επιχειρηματίες-λαμόγια και πιο δυστυχισμένους και αποτυχημένους όλους όσους αποφοιτήσουν από αυτά!

  η καθημερινή 26/02/2006

  Από ΙΕΚ σε πανεπιστήμιο; «Παράθυρο» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους αποφοίτους των ΙΕΚ ανοίγει το υπουργείο Παιδείας. Σαφής πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι να αναβαθμίσει τις σπουδές στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους πτυχιούχους να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε ανώτερο επίπεδο. Βέβαια, το ζητούμενο είναι να δομηθεί ένα σύστημα εισαγωγής τους στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, το οποίο να διασφαλίζει το αδιάβλητο και τη διαφάνεια. Αλλιώς καταλύεται η αρχή της αξιοκρατίας και της ισότητας των ευκαιριών. Πόσω μάλλον όταν ο διεθνής ιός της «εμπορευματοποίησης» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καιροφυλακτεί, με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έτοιμα να δεχθούν ως φοιτητές Ευρωπαίους πολίτες, που έχουν κατοχυρώσει το σχετικό δικαίωμα στο πλαίσιο της κινητικότητας στην εσωτερική αγορά υπηρεσιών.

  Πηγή ημηρεσία 09/2010

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύνδεση της μεταλυκειακής με την ανώτατη εκπαίδευση θα μπορούσε να επιτευχθεί σε ορίζοντα τουλάχιστον τριετίας και εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι ακόλουθες πέντε προϋποθέσεις:

  1 Να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση. Αυτό δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από το 2013-14. Με το νέο σύστημα θα καθιερωθεί Εθνικό Απολυτήριο, ενώ τα ΑΕΙ -ΤΕΙ θα έχουν λόγο για το προφίλ των εισακτέων τους και τον αριθμό τους.

  2 Να εξετασθεί νομοθετικά ίσως και συνταγματικά εάν, στο πλαίσιο του νέου συστήματος, τα ΑΕΙ – ΤΕΙ έχουν τη δυνατότητα να δέχονται ως φοιτητές απόφοιτους μεταλυκειακής εκπαίδευσης σε ποσοστό που, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υπερβαίνει το 5% επί του συνολικού αριθμού των εισακτέων τους.

  Εφόσον αυτό επιτραπεί, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι οι τίτλοι σπουδών μεταλυκειακής εκπαίδευσης να αποτελούν ένα από τα συνεκτιμώμενα προσόντα για την εισαγωγή ή τη φοίτηση στην ανώτατη εκπαίδευση. Για παράδειγμα, ένας απόφοιτος κολεγίου ή ΙΕΚ που γίνει δεκτός σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ θα μπορεί να «κατοχυρώνει» μαθήματα που έχει διδαχθεί ώστε να μην τα επαναλάβει.

  3 Να εφαρμοστούν στους φορείς της μεταλυκειακής εκπαίδευσης δομημένα σπονδυλωτά προγράμματα σπουδών, τα οποία θα βασίζονται στο σύστημα πιστωτικών μονάδων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ECVΕT). Σήμερα, τέτοια προγράμματα λειτουργούν πιλοτικά σε δύο ειδικότητες ΙΕΚ: «Στέλεχος Διεθνούς Εμπορίου» στα ΙΕΚ Αγ. Αναργύρων Αττικής και Ηρακλείου Κρήτης και «Στέλεχος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» στο ΙΕΚ Θέρμης Θεσσαλονίκης, στους απόφοιτους των οποίων αποδίδονται συνολικά 240 πιστωτικές μονάδες (120 ανά έτος).

  Η ενσωμάτωση στο πρόγραμμα σπουδών πιστωτικών μονάδων – ECVET εξετάζεται και σε άλλες ειδικότητες ΙΕΚ που αφορούν στα τουριστικά και τα «πράσινα» επαγγέλματα, αλλά «σκοντάφτει» σε προγράμματα επιμόρφωσης «σεμιναριακού» τύπου που προσφέρονται από φορείς συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.

  4 Να συγκροτηθεί το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και να αναγνωριστούν οι τίτλοι σπουδών μεταλυκειακής εκπαίδευσης από τον αρμόδιο Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων. Οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και φαίνεται πως η Ελλάδα θα εξαντλήσει το χρονικό περιθώριο που έχει στη διάθεσή της, βάσει της σχετικής κοινοτικής σύστασης, μέχρι το τέλος του 2012.

  5Να υπάρξει σύνδεση ανάμεσα στο σύστημα πιστωτικών μονάδων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ECVET) και το σύστημα κατοχύρωσης διδακτικών μονάδων (ECTS), το οποίο έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus για να διευκολύνει την κινητικότητα των φοιτητών ανώτατης εκπαίδευσης.

  Μέχρι τώρα, δεν υπάρχει γενικώς αποδεκτός σύνδεσμος μεταξύ των συστημάτων ECTS και ECVET. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η αρχή να γίνει από τη Γερμανία όπου, αυτό το διάστημα, βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική συζήτηση…

  πηγή kathigitis.org 09/09/13
  “Παράθυρο” εισόδου από ΙΕΚ και ιδιωτικά κολέγια σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αφήνει το νέο νομοσχέδιο
  – Τι κρύβεται πίσω από το λουκέτο των ιδιωτικών κολεγίων
  – Πως θα μπαίνουν οι φοιτητές στα δημόσια πανεπιστήμια
  – Έρχονται και νέα λουκέτα σε ιδιωτικά κολέγια

  «Μπόνους» για την εισαγωγή αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων και ΙΕΚ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δίνει το υπουργείο Παιδείας. Οι «τίτλοι σπουδών» που θα αποκτούν μετά το λύκειο θα μεταφράζονται σε πιστωτικές μονάδες και θα διευκολύνουν την πρόσβαση στα ΑΕΙ. Όχημα για κάτι τέτοιο θα αποτελέσει στο μέλλον η συγκέντρωση πιστωτικών μονάδων μεταξύ των διάφορων μορφών κατάρτισης που λαμβάνει ένας πολίτης σήμερα, κάτι που ήδη εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  Έτσι ο «χάρτης» της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας «ανοίγει», πιστοποιούνται και ελέγχονται τα κολέγια, αναβαθμίζονται τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και προχωρεί η θέσπιση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Στόχος είναι όλα αυτά τα συστήματα να συνδεθούν μεταξύ τους από το 2013-2014, που θα αλλάξει το εξεταστικό σύστημα της χώρας, και κάθε πολίτης να ξέρει τις πιστωτικές μονάδες που θα πρέπει να συγκεντρώσει για να μεταπηδήσει από τη μια βαθμίδα στην άλλη.
  Είναι αυτονόητο ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να οδηγήσει έναν απόφοιτο κέντρου μεταλυκειακής εκπαίδευσης στην είσοδο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, αλλά σίγουρα δημιουργεί τις προϋποθέσεις εισόδου σε τμήματα των ΤΕΙ που παραδοσιακά δέχονταν μονοψήφιο αριθμό εισακτέων.
  Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, δημιουργείται με αυτόν τον τρόπο ένα « πιστοποιημένο παράθυρο για τη σύνδεση των προγραμμάτων της μη τυπικής εκπαίδευσης με το σύστημα της τυπικής εκπαίδευσης της χώρας,το οποίο φυσικά με το ισχύον σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων δεν μπορεί να λειτουργήσει».

  πηγή newsit
  Τελευταία ενημέρωση: 01.09.2010 | 09:00
  Πρώτη δημοσίευση: 01.09.2010 | 09:00
  – “Παράθυρο” εισόδου από ΙΕΚ και ιδιωτικά κολέγια σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αφήνει το νέο νομοσχέδιο
  – Τι κρύβεται πίσω από το λουκέτο των ιδιωτικών κολεγίων
  – Πως θα μπαίνουν οι φοιτητές στα δημόσια πανεπιστήμια
  – Έρχονται και νέα λουκέτα σε ιδιωτικά κολέγια

  Με όλες μα όλες τις κυβερνήσεις τα ΙΕΚ όπωσς σε ολη την ευρώπη μεταπηδούν σε ΙΕΚ με αναγνώριση πισωτικών μονάδων. Οι πιστωτικές μονάδεις χρονολογούται εικοσαετίας αλλά δεν λαμβάνουν μορφή στην ελλάδα για να μην αποκτήσουν επαγγελματικά δικαιώματα τα ΙΕΚ

  ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΑ

 53. ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΕΙ ΙΕΚ ΡΕ

  ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΜΑΙ ΑΝ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ

  ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΟΥ

  Η ΝΑ ΠΑΣ ΜΕΤΑ ΣΕ ΚΟΛΛΕΓΙΟ

  Η ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΤΑ ΚΑΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

  ΠΡΙΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ

  ΕΙΧΑΝ ΑΚΡΕΣ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΛΗ ΓΝΩΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΕΚΑΝΑΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ

  ΞΕΡΩ ΚΑΠΟΙΟΥΣ

  ΚΑΙ ΑΝ ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΒΑΖΩ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ

  ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

  ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΡΕ ΣΥ ΠΟΥ ΠΗΓΕΣ ΣΕ ΑΕΙ ΣΝΟΜΠΑΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΣΑΙ ΑΣΧΗΜΑ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΒΟΔΙ ΣΕ ΜΑΝΤΡΙ (ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΡΟΠΟΥΣ)

 54. ΒΑΖΩ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΠΕΣΑΜΕ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΙΕΚ ΞΥΝΗ
  ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
  ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΔΙΚΑΣΑΝΕ ?

 55. 13/07/16 και τα ΙΕΚ εξακολουθούν να παρέχουν διπλώματα απάτη -κοροιδία .
  Φοίτηση σε δημόσιες σχολές με : Δύο (2) χρόνια σπουδές, + ‘ενας (1) χρόνος προετοιμασίας πιστοποίησης *(Η πιστοποίηση δίνεται σε ύλη μη διδαχθείσα κατα 45-52%)+ μισό (0,5) χρόνια πρακτική =3,5 χρόνια και επαγγελματικά δικαιώματα ΛΥΚΕΙΟΥ
  Απο την άλλη 1-2 έτη σχολές ΚΑΤΕΕ-ΚΑΤΕ, 3ετη ΤΕΙ 3ετη κολλέγια και όλα αυτά χωρίς παννελήνιες εξετάσεις πιστοποίησης προσόντων , ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση , ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ
  Συμφωνώ με τον ορο ΙΕΚ =ΑΠΑΤΗ , ΑΠΑΤΗ = ΙΕΚ

 56. Νέος υπουργός Γαβρογλου, θα ασχοληθεί με όλες τις βαθμίδες εκπαιδευσης εκτος απο τα ΙΕΚ, δεν αναφέρει καν την λέξη ΙΕΚ
  Δρόμο συντεχνιτες δολοφονοι της ζωης μου. Εκλογες τωρα και λαικα δικαστήρια

 57. Διάβασα μερικά ωραία και κατοπιστικά posts εδώ, διάβασα και μερικές αρλούμπες του τύπου «καταργήστε τα». Προφανώς γράφτηκαν είτε απο αδιάφορους, ή απο βολεμένους (έχω δικιά μου επιχείρηση/του μπαμπά μου/του μπατζανάκη μου) ή ακόμα και απο την «αρία φυλή» των ΑΕΙ/ΤΕΙ. Κατά πρώτον είμαι απόφοιτος Δημοσίου ΙΕΚ με πιστοποίηση και δεν δέχομαι ΑΣΧΕΤΟΥΣ να μπαίνουν και να πετάνε την κοτσάνα τους «καταργήστε τα», «μην πηγαίνετε» κτλ κτλ. Το οτι υπάρχει η γνωστή παθογένεια στην Ελληνική Παιδεία και ειδικά σε ότι αφορά την αναγνώριση των πτυχίων και ακόμα χειρότερα το κατά πόσο έχουν κάποιο αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας, είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα απο αυτό που ζητάτε έτσι ελαφρά τη καρδία μερικοί γράφοντας «καταργήστε τα». Το πρόβλημα για μένα ξεκινά απο το οτι δεν υπήρχε και δεν υπαρχει ένα αντιπροσωπευτικό όργανο αυτών των χιλιάδων αδικημένων παιδιών (και πλέον μεγάλων ανθρώπων) οι οποίοι έκαναν μια επιλογή ζωής και τώρα βλέπουν τους κόπους τους να πηγαίνουν χαμένοι όντα στην ανεργία και στην καλύτερη περίπτωση στην απαξίωση. Απο κει και πέρα χρειάζεται η πίεση προς την εκάστοε κυβέρνηση και η ενεργοποίηση αυτών των ανθρώπων ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ για την διακδίκηση των δικαιωμάτων μας. Με το να βρίζουμε και να απαξιώνουμε τους εαυτούς μας δεν προσφέρουμε κανένα έργο ούτε στους ανθρώπους που έκαναν αυτή την σεβαστή επιλογή, αλλά ούτε και στις νέες γενιές που είτε φοιτούν είτε θα φοιτήσουν. Πριν κλείσω και επειδή είμαι και μιας κάποιας ηλικίας θα ήθελα να πω οτι και τα ΑΕΙ/ΤΕΙ (καλά ειδικά τα ΤΕΙ καλόο θα ήταν να μην ομιλούν περί υποβάθμισης γιατί θα τους υπενθυμίσω σε τι μοίρα ήταν πχ μέχρι ΚΑΙ τη δεκαετία του 90). Αντί όμως να διαβάζω απαξιωτικά σχόλια θα προτιμούσα να διαβάσω κάποια στιγμή κάτι εποικοδομητικό όπως του τι μπρούμε να κάνουμε για τη ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ. Σε αντίθετη περίπτωση και εαν το κράτος πει οτι ΕΝΤΑΞΕΙ ΚΑΝΑΜΕ ΛΑΘΟΣ, να φροντίσει αφού αποδόσει πίσω τουλάχιστον τα δίδακτρα των σπουδαστών, να φροντίσει για την εισαγωγή μας (με επιεική κριτήρια φυσικά) σε κάποιο «ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα» και ας είναι και της επιλογής τους. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ «ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΛΛΑ ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ» πρέπει κάποτε να τελειώνει. Αυτά προς το παρόν και ευχαριστώ.

 58. Καλό το φιλοσοφείν σου αλλά απο το 1997 εχω κουραστεί να ακούω τα παπαγαλάκια των ΙΕΚ-ΔΟΜΗ-ΞΥΝΗ-ΔΕΛΤΑ-ΓΑΜΑ-ΟΣΟ ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΛΑ και τα συναφή.
  Τα ΙΕΚ ησαν απάτη απο την στιγμή που τα ιδρυσε ο κουφοσουφλιάς (1993)και δεν προσέφεραν τίποτα καθ ολη την διάρκεια λειτουργίας τους, 3 χαμένα χρόνια απο την ζωή του δαπάνησε ο κάθε χαζός να πάρει ενα δίπλωμα απάτη.
  Ειμαι ενας απο αυτους τους χαζούς και επειδή ειμαι κάτοχος 20 χρόνια ενος διπλώματος ΑΠΑΤΗΣ το ξαναλέω.
  Οχι άλλα κορόιδα στην μεγγενη των ΙΕΚ
  καλο ΙΕΚ μόνο το κλειστό ΙΕΚ
  ΚΛΕΙΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΙΕΚ ΧΤΕΣ
  ΙΕΚ ΑΠΑΤΗ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ ΑΠΑΤΗ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΑΓΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ
  αυτο ειναι το σλόγκαν των ΙΕΚ
  ΑΠΑΤΗ ΙΕΚ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΙΕΚ ΠΤΥΧΙΑ ΑΠΑΤΗ-ΜΗΝ ΠΑΤΕ ΣΕ ΙΕΚ
  16/11/16

 59. Καλημέρα, διάβασα το πρόγραμμα της ΝΔ όσον αφορά τα ΙΕΚ.
  Αποτέλεσμα….τα ιδια 25 χρόνια τωρα!!! κουβέντα για τα ΙΕΚ, πως θα μπορούσε βεβαια να ηταν αλλιως, ο χαρακόπουλος ηταν και το 2004 υπευθυνος για την παιδεία,.εγινε τίποτα? Τα ΙΕΚ με Γιαννακου εγιναν σχολές ΑΠΑΤΗ και απο οτι φαίνεται θα παραμέινουν.
  ΛΥΣΗ
  ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΙΕΚ ΧΤΕΣ
  ΖΗΣΤΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ, ΜΗΝ ΤΑ ΣΠΑΤΑΛΑΤΕ ΣΕ ΣΧΟΛΕΣ ΑΠΑΤΗ-ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΕΚ
  Τα ΙΕΚ δεν προκειται να σου προσφέρουν σε επαγγελματικά δικαιώματα τίποτα. Οι εκπαιδευτές ειναι κατα 99% αγράμματοι, απόφοιθτοι ΤΕΕ για όποιον ξέρει περασαν με λευκες κόλλες παννελαδικές και πηραν ενα πτυχίο μετα απο 10 χρόνια ΤΕΙ συνήθως με διάβασμα ύλη μια σελίδα ανα μάθημα.
  Ετσι παιρνουν πτυχία οι εκπαιδευτές σας απο τα ΤΕΙ, εχουν λιγότερες γνώσεις απο ενα πιστοποιημένο απόφοιτο ΙΕΚ και θεωρούνται πανεπιστήμια.
  ΟΕΟ ΟΕΟ αγράμματοι

 60. Εγώ μια χαρά πρακτικός είμαι. Αυτοί που μιλούν για κλείσιμο των ΙΕΚ αμπελοφιλοσοφούν μέσα στη μιζέρια τους για να μην πω για ορισμένους οτι είναι και βαλτοί (δήθεν αγανακτισμένοι «ε είναι μάπα γι αυτό κλείστε τα»). Ε τότε και τα ΤΕΙ θα έπρεπε να είχαν κλείσει μέχρι πριν απο δέκα δεκαπέντε χρόνια όταν είχαν γίνει πρεζομάγαζα και δεν καταδεχόταν να πάνε ούτε οι καστανάδες και τα εξομοίωσε με τα ΑΕΙ ο Σημίτης πριν φύγει.

  Καλά λογική είναι αυτή; Με αυτή τη «λογική» και έτσι όπως είναι η Παιδεία σήμερα τότε θα πρέπει ολόκληρη η εκπαίδευση να κατεβάσει μόνιμα ρολά. Και δηλαδή εσύ που πήρες πριν είκοσι χρόνια πτυχίο δε σε νοιάζει δικαίωμά σου. Ο άλλος τον ρωτάς που επένδυσε σε ένα πτυχίο και τώρα τι θα κάνει; Θα πάει πανεπιστήμιο; Και ποιός θα του πληρώσει τα χρόνια που θα πρέπει να σπουδάζει; Απο την τσέπη του; Δηλαδή άλλα λεφτά. Και αν δε βρει και με πανεπιστημιακό πτυχίο τι θα κάνει; Θα του πεις στα 50-60 να πάει στο εξωτερικό επειδή και «τα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι για κλείσιμο»; Κάποιοι τρολάρουν μου φαίνεται.

  Απο τη στιγμή που δημιουργήθηκε τέτοια εκπαίδευση δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά μόνο να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν παντί τρόπω τα πτυχία. Όλα τα άλλα που διαβάζω «απαξιωνόμαστε… και άρα πρέπει να κλείσουν…» είναι βλακώδη για να μην πω εκ του πονηρού.

  Όσο για εμάς που έχουμε πτυχίο απο Δημόσιο ΙΕΚ

  ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΝΤΙΔΙΚΙΑ ΜΕ ΙΔΙΩΤΗ ΠΑΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ. ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΝΤΙΔΙΚΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΑΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.

  Αλλά το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η απαξία απο το κράτος αλλά η βαρεμάρα των Ελλήνων να αγωνιστούν ακόμα και για το συμφέρον τους. ΠΟΣΟΙ απο δω μέσα που φωνάζετε και κατηγορείτε το κράτος (και με το δίκιο σας) είστε πρόθυμοι να μπείτε στη βάσανο ενός αγώνα διεκδίκησης του δίκιου σας; 2, 5, 10, εκατοντάδες, χιλιάδες; Για αναρωτηθείτε…

 61. Ειμαι βαλτός και επαναλαμβάνω τα ΙΕΚ είναι απάτη!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ξαναεπαναλαμβάνω τα ΙΕΚ ειναι απάτη
  Θα σώσετε 3,5 χρόνια απο την ζωή σας αν κλείσουν.
  Οσο για τους αγανακτισμένους επι 15 χρόνια μαθαίνουν ο τι τα ΙΕΚ ειναι απάτη και παρόλα αυτά «επενδυσαν» στην ΑΠΑΤΗ
  ανοικτή επιστολή//
  Τα ΙΕΚ μετράνε το μάξιμουμ 2 χρόνια ζωής.
  Πολλά ειναι
  ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΡΑ

 62. Τα ΙΕΚ ειναι 3-3,5 χρόνια (επιστημονικές ειδικότητες),παρόλα αυτά εξισώνονται με το λύκειο.
  Τα ΙΕΚ δεν εχουν καθηγητές αλλά (6μηνους) εκπαιδευτές αρα οχι προσωπικό που να ενδιαφέρεται να μας βοηθήσει.
  Τα ΙΕΚ δεν εχουν σωματεία που να ζητάνε πτυχία με δικαίωμα στην εργασία (τα ψευδοδικαιώματα ειναι λυκειου)
  Οι απόφοιτοι ΙΕΚ έχουν εμπεδώσει μέσα απο τις ψευδοδιακυρήξεις του ΥΠΕΠΘ και ΟΣΕΠ ΤΕΙ οτι τα ΤΕΙ ειναι πολύ πιο δύσκολα απο τα ΙΕΚ ενώ αυτό ειναι ένα ατέλειωτο ψέμα.
  Ας βρούμε εναν απόφοιτο τεί να δώσει το 50% σε αγνωστη ύλη και το άλλο 50% σε γνωστή σε μία εξετάστική και να μου τρυπήσετε την μύτη.
  Κανεις δεν θα επαιρνε πτυχίο.
  Η αναγνώριση του ΙΕΚ σαν πτυχίο τριτοβάθμιας περνάει μέσα απο την μαζικότητα σε διαμαρτυρία των αποφοίτων ΙΕΚ.

 63. Τα ιεκ θα έπρεπέ να έχουν παραπάνω δικαιώματα για κάποιους που τελειώνουν .
  έχει απουσίες έχει πρόοδο έχει επίπεδο ίσως καλύτερο από κάποια τει .
  από εκεί και πέρα είναι ποσό το κυνηγάς .
  εγώ έχω τελείωση πληροφορική τομέα- ιεκ κρατικό με 9 χρονιά εργασία πάνω στη πληροφορική . έχω πάρει πτυχίο αγγλικών . πιστοποίηση της toshiba αλλά και της cisco, επισεις σεμινάριο ασφάλεια δικτύων ,κ.α.
  πιστεύω είναι πόσο το κυνηγάει ο καθένας απο γνώσεις
  κάλο θα ήταν να το διεκδικισουμε παραπανω δικαιοματα , γιατί υπουργοί παιδείας δε έκαναν τίποτα τόσα χρονιά ντροπή .
  ευχαριστώ

 64. Ειλικρινά απογοητεύτηκα και μετάνιωσα για άλλη μια φορά που τελείωσα ΙΕΚ… μαθαίνοντας ότι τελικά άμα είσαι απόφοιτος ΓΕΛ+ΙΕΚ δεν δικαιούσαι τα 150 μόρια απλώς με το δίπλωμα του ΕΟΠΠΕΠ (πρωην ΟΕΕΚ). Η διατύπωση στις προκηρύξεις είναι λάθος γιατί δεν το διευκρινίζει και απλώς αναφέρει ότι το Δίπλωμα ΟΕΕΚ (ΕΟΠΠΕΠ) δίνει 150 μόρια… δημιουργώντας σύγχυση στους υποψηφίους.Τα ΙΕΚ είναι η μοναδική απαξιωμένη κατηγορία σχολών που υπάρχει στην Ελλάδα.

 65. manolo@

  Εισαι λίγο ψεύτης, μόνο σε αυτή την σελίδα απο το 2010 το εχουν εξηγήσει επαρκώς οτι αυτό δεν ισχύει. Αρα το δεν ήξερες το ακούω βερεσέ. Διαβασε λιγο τις δημοσιευσεις πριν απαντησεις.

  Ευτυχως στην Ελλαδα εχουμε το ΔΝΤ και εβαλέ ως προαπαιτουμενο ακουσον ακουσον, η επαγγελματική καταρτιση να ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΘΕΙ.
  Αυτο στο στυγερο εγκλημα χιλιάδες πτυχιουχοι με 3-3,5 χρονια σπουδες σε ΙΕΚ να εξισώνονται ακαδημαικά με λυκειο συγκινησε και τον ΤΟΜΣΕΝ.

  Το διαχρονικό εγκλημα των πτυχιων ανεργίας των ΙΕΚ που χρονολογείται απο το 1997!!!! ειναι προαπαιτουμενο της ΤΡΟΙΚΑΣ.

  Και οχι μονο δεν το εφαρμοζουν 7 χρονια τωρα αλλα θα βρουν τροπο να το αποφυγουν, θα προσπαθησουν τουλάχιστον.

  ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΕΚ (ΝΔ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ) ειναι απυθμενο και διαχρονικο..

  Ευελπιστω ο Μητσοτακης να μην συνεχισει την ανευ προηγουμενου κουμμουνιστικη ρητορικη της ΝΔ μεχρι τωρα για τα ΙΕΚ

 66. @ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ Εγώ τελείωσα το ΙΕΚ το 2008… Απο τοτε… φέτος για πρώτη φορα ασχοληθηκα με διαγωνισμους του δημοσιου λογω της ολοκληρωτικης καταρρευσης του ιδιωτικο τομεα… Δεν γνωριζα μεχρι πρότινος σχεδόν τιποτα σχετικά με τους διαγωνισμούς…
  Οταν γραφτηκα στο ΙΕΚ το 2006 δεν ηξερα καν οτι το πτυχιο που θα παρω θα ειναι ισοτιμο με το απολυτηριο των επαγγελματικων λυκειων (ΤΕΛ ηταν τοτε) και με τα διπλωματα που διναν οι σχολες ΕΠΑΣ… Μαθαίνοντας αυτά μου γεννήθηκε η απορία γτ κάποιος να πάει σε ΙΕΚ που έχουν και τον βραχνά των εξετάσεων πιστοποίησης και να μην παει σε ΕΠΑΛ ή ΕΠΑΣ???… Η απάντηση που έπαιρνα ήταν οτι τα ΙΕΚ πριμοδοτούνται με 150 μόρια σε διαγωνισμους του ΑΣΕΠ…κάτι που μου ‘ταν αδιάφορο τότε…..
  Τωρα που ηρθε η ωρα να συμμετασχω και γω σε διαγωνισμο του ΑΣΕΠ ..ξαφνικα έμαθα οτι δεν ισχυει αυτό για ολους τους αποφοιτους ΙΕΚ και ήταν ενα ακομα απο τα πολλα ΣΟΚ που εχω παθει απο τοτε που τελειωσα το ΙΕΚ…
  Άρα να μην κρίνεις κάποιον που δεν ξερεις ….τόσο εύκολα….

 67. Βλέπω οτι μπαίνουν μέσα άσχετοι (πιθανώς ΤΕΙτζήδες και ΑΕΙδες) και παριστάνουν τους δήθεν απόφοιτους ΙΕΚ οι οποίοι «αδικήθηκαν» (άντε και ωραία μέχρι εδώ) και μετά αρχίζουν να λένε παπαριές για κλεισίματα.

  Λοιπόν… Ασχοληθείτε με τις σχολές σας που βρωμάνε και ζέχνουν απο τη διαπλοκή και αφήστε τα ΙΕΚ. Στο εξωτερικό τα πτυχία σας δεν πιάνουν μία που το παίζετε και ιστορίες… Άϊντε!

 68. Προφανως δεν κατανοησες τα γραφομενα μου. Εγω δεν κατηγορησα τοσο τα ΙΕΚ… αλλα το εκπαιδευτικο συστημα στην Ελλαδα που τα εχει τελειως απαξιωμενα… Πες μου εσυ ενα επιχειρημα γιατι ενας αποφοιτος ΓΕΛ να επιλεξει ΙΕΚ και οχι ΕΠΑΛ…Το ΕΠΑΛ δινει ιδιο πτυχιο με τα ΙΕΚ χωρις τους μπελάδες της πιστοποίησης, μπορείς τελειώνοντας αν θες να δώσεις για ΤΕΙ, είναι 2 χρόνια και είναι και τζάμπα… ενώ στο ΙΕΚ πληρώνεις και για δίδακτρα και για τα εξεταστρα της πιστοποίησης…
  Ο μόνος λόγος για να παει καποιος σε ΙΕΚ σήμερα είναι για τα 150 μόρια στον ΑΣΕΠ μόνο εάν είναι απόφοιτος ΕΠΑΛ….Κι αυτό γιατί απο το 2015 καταργηθηκαν οι σχολες ΕΠΑΣ …Πριν το ’15 δεν υπήρχε κανένας απολύτως λόγος να παει κάποιος σε ΙΕΚ.
  ΥΓ: Οι εξετάσεις πιστοποίησης είναι πολύ μεγάλος βραχνάς για ενα πτυχιο με τόσο μικρό αντίκρισμα…που είναι εξισωμένο με λυκειακές σπουδές… Απο τα 40 ατόμα που ήμασταν στην τάξη μου οι 12 πήραμε την πιστοποίηση….

  ΥΓ2: Διάβασε λίγο σε παρακαλώ αγγελίες εργασίας απο το εξωτερικό… Στην συντριπτική τους πλειοψηφια αναφερουν ρητώς οτι οι υποψηφιοι πρεπει απαραιτητως να ειναι αποφοιτοι ΑΕΙ-ΤΕΙ…

  • Η αλήθεια είναι κάπου στην μέση.Τα περισσότερα έχουν ειπωθεί και ξαναειπωθεί. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επανέρχεσαι συνεχώς και δημιουργείς εκνευρισμό. Ασ το πιάσουμε ξανα το θέμα και ας ξεκινήσω απο τον ιδιωτικό τομέα.Επειδή είναι προφανές οτι δεν μπορούμε να κατατάξουμε τα ΙΕΚ με τα ΤΕΙ και ΑΕΙ (αν και μερικές ειδικότητες πιο εξειδικευμένες των ΙΕΚ προτιμούνται από ΤΕΙ) ας μιλήσουμε για τα ΕΠΑΛ. Ποιά ΕΠΑΛ;Δεν υπάρχουν ΕΠΑΛ τα ΕΠΑΛ τα έχουνε για τον που…. Έχεις δει εσύ καμιά αγγελία στη Ελλάδα , για την Ελλάδα μιλάμε, να ζητάνε απο ΕΠΑΛ; Ειδικότητα από ΕΠΑΛ ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΩΩΩΩ. Μπορώ να σου πω πολλές ιστορίες για περιπτώσεις παιδιών από ΙΕΚ που έχουν κάνει τρομερή καριέρα πάνω στο επαγγελμά τους και αυτό γιατί απλά το πτυχίο του ΙΕΚ δεν το πήραν για την πιάσουν την καρέκλα αλλά για να μάθουν και να δουλέψουν σε αυτό που τους άρεσε. Αρα για ιδιωτικό τομέα μόνο ΙΕΚ. Στο δημόσιο, που τόσο πολύ καίγεσαι εσύ και όλη η Ελλάδα, θα διαφωνήσω για τα 150 μόρια. Φέτος σε προκήρυξη του ΑΣΕΠ σε ειδικότητα που απαιτούσε απολυτήριο Λυκείου γενικής κατεύθυνσης πριμοδοτήθηκαν οι τίτλοι οποιασδήποτε ειδικότητας μεταδευτοβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης σε μιά άλλη περίπτωση μπορύσες να χρησιμοποιήσεις το πτυχίο ΙΕΚ για απολυτήριο Λυκείου.
   Στο site του ΑΣΕΠ που υπάρχει πίνακας με τα μόρια, υπάρχουν τα 150 μόρια.
   Σε όλα τα υπόλοιπα έχεις δίκιο.
   για μένα το μεγαλύτερο πρόβλημα των ΙΕΚ είναι οτι δεν μπορεις να συνεχίσεις σπουδές στην Ελλάδα ή τουλάχιστον να δινόντουσαν κάποιες πιστωτικές μονάδες (ECTS).Σε κάποια ξένα πανεπιστήμια βέβαια μπαινεις στο 2ο έτος ανάλογης ειδικότητας. Οι απόφοιτοι των ΙΕΚ θα πρέπει να πιέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση γιατί έτσι έμμεσα θα αναβαθμιστούν και τα ίδια τα ΙΕΚ, θα πιεστούν καταστάσεις θα σφίξουν μερικών οι….

   • Προφανώς δεν έχεις διαβάσει τι έχω γράψει παραπάνω. Τη δημοσιευση αυτη την βρήκα με ένα σύντομο ψάξιμο στο google οσο αναφορα τα 150 μορια των ΙΕΚ για το Δημοσιο…. Αν ειχες διαβασει πριν κρινεις την αποψη μου θα έβλεπες οτι τελειωσα το ΙΕΚ το 2008 και πρωτη φορα μετα απο 9 χρόνια ασοχληθηκα με διαγωνισμο του δημοσιου…λόγω της ολοκληρωτικης κατάρρευσης του ιδιωτικού τομέα….Αρα αυτο που λες οτι καιγομαι για το δημοσιο ειναι τελειως άτοπο και βιαστικό… Στον ιδιωτικό τομέα ολοι ξέρουμε πολύ καλά οτι την δουλειά την παίρνει το Β Υ Σ Μ Α… Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος που δινουν τα ΙΕΚ (κατοπιν εξετασεων πιστοποιησης) είναι ακριβώς η ιδια με αυτη των ΕΠΑΛ και των τεως ΕΠΑΣ απλώς με ενδοσχολικές εξετάσεις… Ετσι οι πιο πολλοι απόφοιτοι ΕΠΑΛ,ΕΠΑΣ εχουν πτυχία με 19 και 20 πράγμα που τους δίνει πλεονέκτημα και στον Ιδιωτικο και στον Δημοσιο τομέα. Επομενως και στην περιπτωση ενος αξιοκρατικου εργοδοτη θα προτιμηθει ενα πτυχιο ΔΕ με 19,20 απο ενα πτυχιο ΔΕ με 15,16….
    Αν ένας εργοδότης προτιμησει πτυχιο ΙΕΚ απο ΤΕΙ …αυτο θα συμβεί μόνο λόγω Β Υ Σ Μ Α Τ Ο Σ … Εχω δει να προσλαμβανονται αποφοιτοι ΙΕΚ μονο με την ΒΕΚ ( χωρις την πιστοποιηση)…Επομενως δεν θα μου κανει εντυπωση.
    Ξέρεις πόσο χρόνο και χρήμα έχασα για να πάρω ενα πτυχίο που θα μου έδινε μια σχολή ΕΠΑΣ τζάμπα???
    Γνωρίζω ότι θίγονται πολλά συμφέροντα όταν ασκείται κριτική στα ΙΕΚ …Αλλα αυτοι που θίγονται καλό είναι να πιέσουν ώστε να τυγχάνουν καλύτερης αντιμετώπισης οι απόφοιτοι των σχολών τους απο το να αναλώνονται σε επιθεσεις εναντιον οσων απλως σχολιαζουν τα κακως κείμενα
    ΥΓ: Γραψε link απο την προκήρυξη που είδες ότι πριμοδοτούνταν οι τιτλοι μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης…Η μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση υπάρχει μόνο θεωρητικά…Πρακτικά δεν είναι αναγνωρισμένη πουθενά… σαν βαθμίδα εκπαίδευσης…. Οι βαθμίδες είναι ΠΕ,ΤΕ,ΔΕ,ΥΕ!!!
    ΥΓ2: Είμαι απόφοιτος ΙΕΚ λες να μην θέλω να αναβαθμιστούν και να αποκτησουν τα δικαιωματα που τους ανήκουν??? Αλλα απο το 2006 ακουμε για αυτην την αναβαθμιση…Ακομα και στην εκπαιδευτικη μεταρρυθμιση του 2012-2013 που αναγνωριστηκαν τα κολλεγια σαν ΑΕΙ…. τα ΙΕΚ εμειναν και παλι στην απ’εξω…

 69. «Εκτός από τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ στα υπό ίδρυση διετή Προγράμματα Σπουδών των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ θα μπορούν να σπουδάζουν και οι σπουδαστές των ΙΕΚ, ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος.
  Ειδικότερα όπως είπε ο κ. Αγγελόπουλος “δεν αφαιρούμε το δικαίωμα από τα Ι.Ε.Κ. να έχουν «επίπεδο 5». Αν το αφαιρούσαμε, θα ήταν γόνιμη η κριτική που έγινε για τα διετή, αλλά δεν το αφαιρούμε. Διατηρούμε το δικαίωμα και λέμε, θέλουν αυτά τα παιδιά που θα τελειώσουν το «επίπεδο 5» να έχουν μια επιπλέον μόρφωση μέσα σε ένα Πανεπιστημιακό χώρο και σε ένα χώρο των Τ.Ε.Ι.; Να το κάνουν”.

  Ερώτηση: Υπάρχει λόγος εκτός από την επιπλέον μόρφωση, που αναφέρει, να παρακολουθήσει ένας απόφοιτος των ΙΕΚ αυτά τα προγράμματα; Ούτως η άλλος τα ΙΕΚ στο επίπεδο 5 δεν είναι;

 70. Zach,@
  Καλημέρα, είπε ενα ωραίο ο κουμμουνιστής..δεν αφαιρούμε..δηλαδή αν το αφαιρούσε τι θα γινότανε…θα βγαίναν τα ΙΕΚ στον δρόμο? χαχαχα
  Απλα δεν μπορεί λόγω ΕΕ.
  Να δικαιολογήσει τι?
  Στα λογιστικά τα 2,5 χρόνια με την πιστοποίηση γίνονται 3,5.
  Ας αφήσουμε την πιστοποίηση, 2,5 χρονια ΙΕΚ = 2 χρόνια σπουδες ΙΕΚ μέσω ΤΕΙ.
  Αποφοιτοι ΙΕΚ πότε θα βάλετε μυαλό..ποτε.ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ..ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΙΕΚ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΚΟΣΜΟ

 71. Στην διαβούλευση για τις διετείς δομές δεν σας είδα να στείλετε κάτι..εισαστε εσεις που το παιζετε μεγαλοστελεχη ενω σερβιρετε καφεδακια με το ΙΕΚ. Ολοι εδω περα το παιζετε κατιρτησμενοι, το 80% καθετε ανεργο σπιτι, και οι υπολοιποι κανετε καφεδακια ή δουλευε σερβιτοροι….Τα διπλωματα του κώλου και της απατης

  • δουλευω σε eshop δεν με ενδιαφέρει το να σε υποτιμά ο αλλός σκασίλα μας τι θα γίνει στην ελλάδα,ιδιωτικό ιεκ ,συγκεκριμένες γνώσεις έχω κατώτερες των αει τει,πρακτική έπρεπε να κάνουν σε δημόσια και ιδιωτικά σε πραγματικές συνθήκες εργασίας
   έχω περάσει 8000 κωδικούς ,τα ιεκ οντως κοροιδευουν τωρα εχει και ασχετους απο τει αει χωρις ιδεα τελικα η πραξη μετραει και το αν υπαρχεις εξω
   θαρρος τολμη μεσο φιλοι παντα μετραγανε και θα μετρανε
   χαίρομαι που διαχειρίζομαι την πλατφορμα ενος σαιτ με εκατονταδες χιλιαδες επισκεψεις, προγραμματιστης να μην εχει ιδεες για τους πελατες του και χωρις σειρα δεν ειμαι επειδη εχω εμπειρια εκει απο γνωστο

   • έλληνα μπράβο σου. Ξέρω πολλά παιδιά από ΙΕΚ τα οποία κάνουν καριέρα στην κυριολεξία αλλά δεν είναι μόνο το πτυχίο που λες αλλά και η θέληση, η δουλειά το timing και σίγουρα το μέσον το οποίο μέσον στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι ικανό να σε κρατήσει σε μιά δουλειά αν δεν είσαι πολύ καλός.

  • Αγαπούλα, πούλα. Είναι πολλά τα λεφτά. Είναι δυνατών να πετάξουμε 728 εκατομμύρια ευρώ για χάριν των ΙΕΚ. Έλα και σε είχα για έξυπνο παιδί. Να πούμε τώρα στη Ε.Ε. οτι έχουμε εκπαιδευτικές δομές που δίνουν κατάρτιση επιπέδου πέντε; Δεν κάνει. Τέτοια ευκαιρία, κρίμα.Αν και το ξέρουν γιατί τόσα χρόνια τα παίρναμε και από εκεί, όμως εμείς σκαρφιστηκαμε το άλλο: Να πούμε οτι τα πτυχία αυτά τα πιστοποιεί ένας οργανισμός που λέγεται ΕΟΠΠΕΠ και όχι ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης άρα υστερούμε έναντι των άλλων ευρωπαϊκών διετών προγραμμάτων.
   Αυτό συμβαίνει στην ουσία και όλα αυτά στην πλάτη των νέων που προσπαθούν να βγούν στην αγορά εργασίας και τέλος αμφιβάλω αν θα πετύχει και αυτό. Για αρπαχτή το κόβω.

 72. Τα κουραφέξαλα περί θέλησης και μ@λ@κιες καθ εξιν ειναι αυτες που 30 όλοκληρα χρονια 3,5 χρονια σπουδες σε εξισωνουν με λυκειο. Ρε zach γιατι πηγες στο ΙΕΚ και δεν πηγες κατευθείαν σε μία επιχειρηση στο αντικειμενο σου να μάθεις την δουλειά και να πληρώνεσαι? Δεν ειχες θέληση? Πήγες στο ΙΕΚ γιατι σου υπονόησαν οτι θα εχεις ενα κρατικό πτυχίο , δίπλωμα θες, δίπλωμα πεστο που θα σου αναγνωρίζει περισσότερα επαγγελματικα δικαιώματα απο το λύκειο που εισαι. Οτι θα έχει μία ακαδημαική αξία αυτός ο τίτλος. Η πραγματικότητα τωρα , το ΙΕΚ ειναι καταρτιση που σημαινει, ακαδημαικα ειναι λυκειο, επαγγελματικα ειναι λυκειο. Τι ρόλο εχει η θεληση και οι μ@λ@κιες στα ανωτέρω. Το ΙΕΚ ειναι 2,5 χρονια σπουδες και σε πιστοποιηση μη διδαχθείσα χρειάζεται 1 χρονος προετοιμασία. Ξεχασαμε οτι μονο στο ΙΕΚ δεν αναγνωριζόταν η πρακτική?? Σε ολες τις αλλες δομες εκπαιδευσης & καταρτισης λογιζόταν χρονος σπουδών. Ο αρβανιτοπουλος το εφερε αναγκαστικα το λαμόγιο διότι ειχαμε ξεσηκωθει τοτε οι εκτος των ΙΕΚ διπλωματουχοι. Οι δε σπουδαστές ειναι στην ΚΟΣΜΑΡΑ ΤΟΥΣ, μόλις βγαινουν απο το ΙΕΚ κατανοούν πόσο μ@λ@κες ήσαν. ΚΑΙ ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ, δεν θεραπευεσθε ή 25 ειστε ή 45. Ιδιες Μ@λ@κιες ακούω 30 χρόνια τώρα!!!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: