Οι αιτίες και ο μηχανισμός των κρίσεων στον καπιταλισμό

Economic-Crisis-92911

Στο blog έχουμε δημοσιεύσει και στο παρελθόν άρθρα για την οικονομική κρίση του καπιταλισμού. Θεώρησα πως ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πρόσφατο άρθρο του Δημήτρη Σουλιωτάκη στην «Πατρίδα«.

«Έχουν περάσει ογδόντα χρόνια από το κραχ του 1929, και κανένας δεν αμφισβητεί πλέον ότι ο παγκόσμιος καπιταλισμός βιώνει τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση του. Βέβαια αυτή η κρίση δεν είναι ακόμα τόσο αισθητή στον τόπο μας. Θα κορυφωθεί μετά το τέλος του τρέχοντος καλοκαιριού, και οι συνέπειες για τους εργαζόμενους – αν δεν αντισταθούν και δεν αντεπιτεθούν – θα είναι επώδυνες. Αρκεί να αναφέρουμε ορισμένα μόνο ενδεικτικά στοιχεία από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι τα τέλη του 2008 για να καταλάβουμε τι θα γίνει:…»
διαβάστε όλο το άρθρο εδώ…

economic crisis

Advertisements

4 Σχόλια

 1. […] “Έχουν περάσει ογδόντα χρόνια από το κραχ του 1929, και κανένας δεν αμφισβητεί πλέον ότι ο παγκόσμιος καπιταλισμός βιώνει τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση του. Βέβαια αυτή η κρίση δεν είναι ακόμα τόσο αισθητή στον τόπο μας. Θα κορυφωθεί μετά το τέλος του τρέχοντος… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (118 λέξεις)] […]

 2. Σε κάθε περίπτωση, η κρίση που θα οδηγήσει στην παραμονή της ανατροπής του καπιταλισμού, δεν ήρθε ακόμα !

  Όμως, την πλησιάζει !

  Έρχεται !

 3. Δείτε και αυτό το άρθρο:

  http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=665796

  «Ενα από τα πολλά φαινόμενα της σήψης, στη σύγχρονη εποχή, είναι και τα οικονομικά – πολιτικά σκάνδαλα, η κρίση του Χρηματιστηρίου κλπ. Το χαρακτηριστικό του «σαπίσματος» του μονοπωλιακού καπιταλισμού δεν κατανοείται πάντα σωστά. Το σάπισμα δε συνεπάγεται αυτόματη ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος. Στο επίπεδο της οικονομίας αξίζει να προσεχτεί ότι οι οικονομικές κρίσεις, παρόλο που οξύνουν απότομα τις κοινωνικές αντιθέσεις, δεν οδηγούν αυτόματα στη συνειδητοποίηση της εργατικής τάξης, στην οργανωμένη, συνειδητή, επαναστατική δράση της. Αυτή η δράση προϋποθέτει την ανάλογη προετοιμασία της, καθώς και των κοινωνικών συμμάχων της.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: