Λεωνίδα ζούμε για να σ’ ακούμε!

Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο τέλος του!

Ο «σοφός Νέστωρ» της Αριστεράς (μπορείς να τον πεις και Μητσοτάκη ή επίτιμο της αριστεράς, πάλι μέσα θα είσαι) Λεωνίδας Κύρκος έσπασε για πολλοστή φορά τη σιωπή του (μαζί και τα νεύρα του Ρούντι). Δημοκρατικά και ανανεωτικά (δηλαδή επειδή έτσι γούσταρε) έδωσε συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία (που αλλού;) της 14ης Ιουνίου. Ο τίτλος είναι προφητικός: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο τέλος του».
Υπό κατασκευή
«Να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο Συνασπισμός να ακολουθήσει νέα πορεία ζητάει με τόλμη ο Λεωνίδας Κύρκος. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή υπήρξε ένα λάθος που το πληρώσαμε με ήττα. Το εγχείρημα έφτασε στο τέλος του και δεν βλέπω να έχει περιθώρια εξόδου από αυτό το αδιέξοδο, υποστηρίζει ο ιστορικός ηγέτης της αριστεράς».
«Καρατομήθηκε ο Δ. Παπαδημούλης (…) Στη θέση του τοποθετήθηκε μια συντρόφισσα, δεν την ξέρω, υποθέτω πως είναι αξιόλογη, αλλά που δεν είχε ως τότε καμία επίδοση στα θέματα που καλούνταν να χειριστεί».
«… ήταν μια πράξη εύνοιας προς την αξίωση μιας συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία χαρακτηρίζεται για τις εξτρεμιστικές της τάσεις, της λεγόμενης ΚΟΕ. Από πού και ως που, όμως, η ΚΟΕ θα προσδιορίσει ποιος θα είναι ο δεύτερος ευρωβουλευτής;»
Είναι καταπληκτικό πως ρίχνει το δηλητήριο ο σοφός «Νέστωρ»! Το λάθος «υπήρξε» (ήταν φυσικό φαινόμενο, κάτι σαν τυφώνας), βλέπε: το «κάνατε» το λάθος, αλλά το «πληρώσαμε» (όλοι, μαζί και ο Κύρκος που δεν έφταιγε)! Μια συντρόφισσα «δεν την ξέρω» (διότι ποια είναι η Ελενίτσα για να την ξέρει κοτζάμ Κύρκος). «Από πού κι ως που η ΚΟΕ»! Πολύ σωστά! Ποιος τους άνοιξε να μπούνε; Όπως λέγανε οι «παλιοί» στο στρατό: «Οι νέοι είναι πονηροί και θέλουν το κακό μας, πάνε στο εστιατόριο και τρων το φαγητό μας»!
«Υπό ποιους όρους η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ; Αφήνω το θέμα να το διερευνήσουμε μέσα από μια συζήτηση που πρέπει να διεξαχθεί απροκάλυπτα, από τη στιγμή που τα συμπεράσματα από τις πρόσφατες εκλογές θα θέσουν τα προβλήματα σε νέα βάση. Θα έλεγα να ωριμάσουμε μαζί με τα πράγματα».
Έτσι είναι! Τι την θέλουμε την ΚΟΕ, όταν υπάρχει η ΠΑΣΟΚάρα!
ΠΑΣΟΚ
Εδώ θυμάμαι την εξής ιστορία. Ήταν κάποτε ένας νέος σπουδαστής από το ΤΕΙ Κρήτης. Κατηγορούσε το ΚΚΕ, διότι δεν έδειχνε τον σεβασμό που θεωρούσε πως ταίριαζε στο Λεωνίδα Κύρκο. Αργότερα εντάχθηκε στη ΔΕΑ και μέσω αυτής στο ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήθελα πολύ να μάθω τι σκέφτεται τώρα για το «σοφό Νέστορα» που ζητά να διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να σταματήσει η συνεργασία με τις διάφορες συνιστώσες του!
Βέβαια οι προβλέψεις δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο του Κύρκου. Για αυτό μη νομίζετε πως επειδή ο Λεωνίδας λέει «τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ», θα γίνει απαραίτητα κάτι τέτοιο σύντομα. Αφενός οι καρέκλες είναι δυνατό συγκολλητικό στοιχείο, αφετέρου πολλοί από τους ΣΥΡΙΖΑίους δεν έχουν άλλη καλύτερη εναλλακτική λύση (που να γυρίζουν στην εξωκοινοβουλευτική σαν βρεγμένες κότες…). Εξάλλου η αστική τάξη χρειάζεται αναχώματα ενάντια στο ΚΚΕ.
Στο φινάλε ο Λεωνίδας πετάει και ένα ξεκάρφωτο για το ΚΚΕ: «Είναι ένοχο για την καταστροφή του ενιαίου Συνασπισμού, που αποτελούσε στην εποχή του μια μεγάλη ελπίδα». Είναι τουλάχιστον αστείο να του φταίει το ΚΚΕ, τη στιγμή που ζητάει να φύγουν οι πολύ μικρότερες, βολικότερες και ανανεωτικότερες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ! Στο βιβλίο «Ανατρεπτικά» του 1995, στη σελίδα 215 ο Κύρκος έγραφε: «Μια άλλη τάση της ΕΑΡ πίεζε να προχωρήσουμε στην ενοποίηση του ΣΥΝ σε ενιαίο κόμμα, με εκλογή των οργάνων του από τη βάση ως την κορυφή». Αλλά έτσι ήταν πάντα ο «σοφός Νέστωρ»! Και έτσι και κοκορέτσι. Πλουραλισμός απόψεων! Αλήθεια σήμερα ποια είναι η άποψή του; Να διαχυθούν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ στο Συνασπισμό; Και αν όχι, γιατί, αφού παλιά υποστήριζε το αντίθετο όσον αφορούσε το ΚΚΕ;
skoupidia
Το ίδιο ερώτημα θα είχε ενδιαφέρον να το απαντούσε και η ΚΟΕ. Αφού κάθε φορά έλεγαν (δεν ξέρω αν το λένε και μετά τις εκλογές) «Ακόμα πιο αριστερά – ακόμα πιο ενωτικά», γιατί δεν το κάνουν πράξη; Να διαχυθούν στο Συνασπισμό και να γίνουν μια τάση του. Δε θα είναι μια τολμηρή «αριστερή και ενωτική» πράξη; Τώρα που τους θυμήθηκα ας παραθέσω και την περίφημη κριτική που είχαν κάνει στο «Πλαίσιο συζήτησης για την πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, 1-2 Μαρτίου 2008»:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμφισβήτητα ήταν η βασική δύναμη που κατοχυρώθηκε την πρόσφατη περίοδο και έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη πολιτική σκηνή και μια σημαντική σχέση με τα κινήματα και τις αντιστάσεις που αναπτύχθηκαν. Το καλό εκλογικό αποτέλεσμα, η εκλογική επιτυχία, η ενδυνάμωση σε αστικά κέντρα και στο χώρο της νεολαίας δείχνουν ότι μπόρεσε να συσπειρώσει ένα πολιτικοποιημένο, ριζοσπαστικό κομμάτι, μπόρεσε να έχει μια προνομιακή σχέση με στρώματα της νεολαίας που αγωνίζονταν και πλήττονταν, μπόρεσε κιόλας να εισπράξει ένα τμήμα της απογοητευμένης βάσης του ΠΑΣΟΚ. Μελετώντας το εκλογικό αποτέλεσμα προκύπτει εκτός των άλλων πως ένα μεγάλο τμήμα της γενιάς της μεταπολίτευσης και του Πολυτεχνείου, κυρίως ανένταχτο πείστηκε από την πολιτική συμπεριφορά και φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, και ένα μεγάλο μέρος νέων συσπειρώθηκε γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ (ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτο κόμμα στους νέους ηλικιακά ψηφοφόρους). Τέλος, θετικό ρόλο έπαιξε ο Αλ. Αλαβάνος που ξεχώρισε από όλους τους υπόλοιπους επικεφαλής κομμάτων (σοβαρότητα, επιχειρηματολογία, υποστήριξη κινημάτων, αντιπαράθεση με την ΝΔ και τον δικομματισμό). Επομένως η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια αριστερή ριζοσπαστική ψήφος, μια αντινεοφιλελεύθερη ψήφος ενός τμήματος της κοινωνίας που παίρνει ενεργό μέρος στα κινήματα και τις αντιστάσεις και ενός τμήματος που επιζητά πειστικό λόγο και συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς να αρκείται σε γενικολογίες. Ήταν μια ψήφος επικρότησης μιας επιλογής και εκφραστής της θέλησης για πορεία ενωτική και αριστερή, μια ψήφος επιβράβευσης του κεντρικού συνθήματος: «Να νικήσει η ζωή, αλλάζουμε το τοπίο».
Το ΚΚΕ γνώρισε μια σημαντική άνοδο η οποία είναι πιο ισόρροπη σε αστικά κέντρα και επαρχία (σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ), με μεγαλύτερη διείσδυση σε στρώματα και χώρους της εργαζόμενης φτωχολογιάς. Ταυτόχρονα όμως είναι περισσότερο αποτέλεσμα μιας ψήφου διαμαρτυρίας και τιμωρίας των δύο μεγάλων, χωρίς πολλές αναζητήσεις και χωρίς ιδιαίτερο ιδεολογικό φορτίο ή επιδοκιμασία μιας στάσης του ΚΚΕ για τα κινήματα και την γενικότερη ανασυγκρότηση της αριστεράς.»
Η ψήφος στο ΚΚΕ το 2007 ήταν περιστασιακή ψήφος διαμαρτυρίας. Αντίθετα στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ψήφος επικρότησης μιας επιλογής και εκφραστής της θέλησης για πορεία ενωτική και αριστερή, επιβράβευση ενός σύνθετου ενωτικού εγχειρήματος! Η εκτίμηση αυτή της ΚΟΕ επιβεβαιώθηκε περίτρανα στις πρόσφατες Ευρωεκλογές!
tsipras alavanos
Τέλος να κλείσουμε με το σχόλιο στα παρασκήνια της σημερινής Ελευθεροτυπίας με τίτλο: «Ούτε τηλέφωνο». «Οι σχέσεις του Α. Αλαβάνου με τον Α. Τσίπρα βρίσκονται μάλλον στο σημείο «μηδέν». Οι δυο πρόεδροι δεν έχουν επικοινωνήσει από το βράδυ της προπερασμένης Παρασκευής, όταν ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είχε ολοκληρώσει την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Και στη συνεδρίαση της Γραμματείας, όπου κάθισαν δίπλα δίπλα, ο «ένας κοίταζε την ανατολή και ο άλλος τη δύση», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Στενοί συνεργάτες του Α. Αλαβάνου σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μεταφέρουν τη δυσαρέσκειά του για επιλογές του Α. Τσίπρα στη διάρκεια της ευρωεκστρατείας, αλλά και «παράκεντρων» που έχουν δημιουργηθεί στο ΣΥΝ». Σα δεν ντρέπονται οι συκοφάντες! Αφού στο Συνασπισμό είναι όλοι ενωμένοι σαν γροθιά, περνάνε καλά στα παρασκήνια και αυτό βγαίνει και στην κεφάτη επιθεώρηση που ανεβάζουν και φέτος στο Δελφινάριο!
τσίπρας

Advertisements

17 Σχόλια

 1. Κανένα πρόβλημα. Ο Αλαβάνος μπορεί να βάλει καινούριο πρόεδρο, πιο νέο και ακόμα πιο τρέντυ!

 2. Mπα! Με τη ΔΕΑ δε θα έχει πρόβλημα ο Κύρκος, οι ΚΟΕτζίδες του βγάζουν γλώσσα…

 3. Επιτέλους, αυτός είναι ο redghost1 που όλοι αγαπήσαμε!

 4. Άντε πιο ενωτικά στην γκρίνια για γρήγορη διάλυση!!!!

 5. Να πω την μαύρη αλήθεια, έριξα μπόλικο γέλιο στις ευρωεκλογές με τον ΣΥχτιΡΙΖΑ… Αλλά, το θέμα είναι ότι λίγο να φουσκώσει το εργατικό κίνημα και να πάρει τα πάνω του, θα χεστούνε πάνω στα ποδάρια τους οι αστοί και θα ξαναρχίσουνε τις φούσκες του 20-25% στις δημοσκοπήσεις…

 6. Πάντως δεν πρέπει να έχουν παράπονο …

  Κοντεύουν να περάσουν και τον … καρατζαφέρη σε τηλεπαρουσίαση !!!

  Ε ρε τι κάνει το έρμο το χρήμα …

  Καλημέρα και Καλή Βδομάδα !

 7. Ο red ghost στις καλύτερες στιγμές του!!!
  ΤΕΛΟΣ….. 🙂
  Σ/φε ρίξε και μια ματιά στα ιστολόγια τους εμφύλιος στη κυριολεξία, φυσικά το πιο αντι-ΚΚΕ μένος κυριαρχεί στα του αριτερού ρεύματος….
  Επιπλέον ρίξε και μια ματιά στο post που ανεβάσμε με τον τίτλο «Ολοταχώς προς διάσπαση;» εδώ:http://radiocollectiva.blogspot.com/2009/03/blog-post_726.html

 8. Aπό την Ελευθεροτυπία:
  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=54349
  «Δήλωσε (σ. ο Τσίπρας) επίσης σταθερός στην ιδρυτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ορίζει ότι επικεφαλής είναι ο εκάστοτε πρόεδρος του ΣΥΝ, ξεκαθαρίζοντας έτσι τη θέση και απέναντι στον Αλέκο Αλαβάνο. »

  Τότε γιατί δεν πήγε στο Ντιμπέιτ ο Τσίπρας αφού είναι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ; Και γιατί το θυμήθηκε τώρα, μετά τις εκλογές;

 9. Κόκκινο φάντασμα ζούμε για να σε διαβάζουμε

  Δώσε στο λαό κι άλλο απόσπασμα από το «ανατρεπτικά» του λεωνίδα. Θέλουμε κι άλλη δόση…

 10. Συγνώμη αλλά να κάνω μια ερώτηση? Πώς είναι δυνατόν να είναι κάποιος αριστερός και να μην είναι κομμουνιστής? Δηλαδή ποιο το δόγμα τους? «Το μικροί μεγάλοι στο καφενείο» και το «αδερφές και παλικάρια γίναμε μαλλιά κουβάρια»?

  • Πώς γίνεται να είσαι αριστερός χωρίς να είσαι κομμουνιστής
   Μεταξύ άλλων, ο κάστρο κι ο γκεβάρα στο ξεκίνημά τους, οι σύμμαχοί μας στο εαμ, και πολλά από τα κόμματα με τα οποία συνυπογράψαμε την διακήρυξη για τις ευρωεκλογές. όλοι τους αριστεροί χωρίς να είναι κομμουνιστές. Οι οποίοι εφόσον είναι πραγματικοί αριστεροί κι όχι γιαλαντζί, δε μπορεί παρά να βρεθούν με τους κομμουνιστές (όπως έλεγε ο γκεβάρα, βρήκαμε τα διδάγματα του μαρξ από άλλο δρόμο και την εμπειρία μας χωρίς να τα γνωρίζουμε).
   Αν θέλουμε να κάνουμε μέτωπο δε μπορεί παρά να συνεργαστούμε με πολλά τέτοια άτομα. Δε λέω με τον συν ή με τον σύριζα, αλλά οπωσδήποτε με μεγάλο κομμάτι της βάσης του. Δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους αυτό.

 11. @μπρεζνιεφικό απολίθωμα
  Aν, με το καλό μας, δώσει και άλλη έμπνευση ο Λεωνίδας, πιθανότατα να δώσουμε και άλλη δόση από τη λογοτεχνική του δημιουργία.
  @Andreas
  Δεν ξέρω να σου απαντήσω ακριβώς, αλλά οι ίδιοι οι Συνασπίτες λένε πως όσο περισσότερες διαφορετικές απόψεις υπάρχουν σε ένα κόμμα, τόσο μεγαλύτερο πλούτο ιδεών διαθέτει!

 12. Να σημειώσω εδώ, ότι οι διαφορετικές απόψεις είναι όντως πλούτος. Με τις διαφορετικές, οργανωμένες τάσεις αρχίζει το πρόβλημα…

 13. Όταν ακούγονται διαφορετικές απόψεις, συζητιούνται και καταλήγουν κάπου είναι πλούτος.
  Όταν ακούγονται διαφορετικές απόψεις, κάνει ο καθένας ό,τι θέλει και στο τέλος ο ένας κατηγορεί τον άλλο είναι Συνασπισμός!

 14. Σωστός ο Spyros 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: