Από τη Συνέντευξη Τύπου της ΚΟΕ

Η Συνέντευξη Τύπου της ΚΟΕ για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιήθηκε στις 11/6/2009, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Συνέντευξη Τύπου μίλησαν οι Ελένη Σωτηρίου, υποψήφια στη δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ρούντι Ρινάλντι και Νίκος Γαλάνης, μέλη της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη της ΚΟΕ.

Η Ελένη Σωτηρίου δήλωσε: «… Στην ουσία δεν χτυπιέται το πρόσωπό μου, χτυπιέται το ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Η επίθεση αφορά το εγχείρημα γενικά της ριζοσπαστικής και ενωτικής αριστεράς. Και δυστυχώς θέλω να πω ότι σ’ αυτή την επίθεση είναι, αντικειμενικά, μαζί συγκροτήματα, συντηρητικοί πολιτικοί παράγοντες, η ακροδεξιά, όπως και τμήμα ανθρώπων που αυτοανακηρύσσονται ανανεωτικοί και αριστεροί, ξεχνώντας ότι έκαναν χρόνια να ξεφύγουν από το 1,5%…»

Όπως όλοι ξέρουμε «τμήμα ανθρώπων που αυτοανακηρύσσονται ανανεωτικοί και αριστεροί» και που «έκαναν χρόνια να ξεφύγουν από το 1,5%» δεν είναι ούτε η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, ούτε οι Οικολόγοι του Δημοσθένη Βεργή. Είναι το πρώην «ΚΚΕ εσ.» και νυν Ανανεωτική Πτέρυγα. Όμως εδώ έχουμε μια επίθεση από «συγκροτήματα, συντηρητικούς πολιτικούς παράγοντες, την ακροδεξιά». Είναι δυνατόν μαζί με αυτούς να είναι και οι… σύμαχοι από το ΣΥΡΙΖΑ;

Ας δούμε τι έλεγε η ΚΟΕ στις 26 Μάη: «Ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ«.
«… Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που μπορεί ν’ αλλάξει το τοπίο. Είναι τυχαίο ότι βρέθηκε στο στόχαστρο των εκδοτικών και οικονομικών συμφερόντων όταν δεν πήγε με τα νερά τους, όταν στάθηκε απέναντί τους και μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας;…» «…Δυνατή Αριστερά είναι η ενωμένη Αριστερά. Δυνατή Αριστερά είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.»
Βλέπετε να λέει πουθενά για «τμήμα ανθρώπων που αυτοανακηρύσσονται ανανεωτικοί και αριστεροί και που έκαναν χρόνια να ξεφύγουν από το 1,5%»; Κάθε άλλο. Οι τύποι του 1,5% είναι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, και όλοι μαζί, αριστερά και ενωτικά μάχονται τα εκδοτικά – οικονομικά συμφέροντα.
Οι κακοί είναι το ΚΚΕ! «…Δεν ξεχνάμε το ΚΚΕ. Την αριστερά των μεγάλων λόγων, της απραξίας και της περιχαράκωσης. Την αριστερά που πολέμησε την εξέγερση του Δεκέμβρη.» (Τώρα πως είναι δυνατό να λένε πως το ΚΚΕ τιμωρήθηκε επειδή «… πολέμησε την εξέγερση του Δεκέμβρη (!)» και ταυτόχρονα πως ο ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε εκλογικό κόστος επειδή… υπερασπίστηκε την «εξέγερση» του Δεκέμβρη, μόνο αυτοί το ξέρουν!)

Άρα υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Α) Η ΚΟΕ θέλοντας και μη έκανε γαργάρα προεκλογικά τις όποιες διαμάχες μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τσιμπήσει την πολυπόθητη καρέκλα του Ευρωβουλευτή και τώρα βγάζει την οργή της. Β) Η ΚΟΕ μας δουλεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερό, ενωτικό εγχείρημα. Διαλέγετε και παίρνετε. Έμένα πάντως και τα δύο σωστά μου φαίνονται!

Η Ελένη συνεχίζει: «Τέλος, θεωρώ ότι πρέπει να σταματήσει ο εμφύλιος πόλεμος, ο οποίος υπάρχει μέσα στην Αριστερά, αν θέλει να λέγεται Αριστερά.» Μα αυτοί δεν έλεγαν πως: «Το χαμόγελο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιβεβαίωση μιας κατεύθυνσης προς τα αριστερά, μιας ενωτικής προσπάθειας και ορισμένων σχέσεων που έχουν κατακτηθεί και που έρχονται σε αντίθεση με όσα κυριαρχούσαν, π.χ. την περίοδο του 2004-2005. Από τον «κλινικά νεκρό» ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών του 2004, με την κυνική συμπεριφορά της τότε ηγεσίας του ΣΥΝ απέναντι στο εγχείρημα, οδηγηθήκαμε στις ανατροπές των μεγάλων νεολαιίστικων αγώνων, στις πετυχημένες αυτοδιοικητικές συνεργασίες και στο σωστό σύνθημα «αριστερά και ενωτικά», που άνοιξε την προεκλογική καμπάνια και σηματοδότησε τη νέα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.» (Η ΚΟΕ για το ΣΥΡΙΖΑ, Φλεβάρης 2008)

Στη συνέχεια ο Νίκος Γαλάνης είπε: «Υπάρχει ένα ζήτημα και είναι ότι αντιμετωπίσαμε την κρίση εικονικά παρά πολιτικά. Δηλαδή δεν πήγαμε στους μαζικούς χώρους, στη νεολαία, στους εργαζόμενους των 700, των 500 ευρώ και συνολικά στους εργαζόμενους που χτυπιούνται με βάση την κρίση. Νομίζω ότι δεν αποκαλύψαμε τις υπεύθυνες πολιτικές και τους υπεύθυνους πολιτικούς που μας οδήγησαν στην κρίση, τις συνθήκες, οδηγίες και νόμους που μας οδήγησαν σε Ευρώπη και σε Ελλάδα στην κρίση και πολλές φορές μπορούμε να πούμε ότι με βάση αυτή την τοποθέτησή μας αθωώσαμε το σύστημα, αθωώσαμε τους πολιτικούς παράγοντες, οικονομικούς παράγοντες που μας οδήγησαν στην κρίση.»
Συγχαρητήρια! Το ερώτημα είναι: γιατί να προτιμήσει κάποιος εργαζόμενος το ΣΥΡΙΖΑ; Το ΚΚΕ που «πήγε στους μαζικούς χώρους, στη νεολαία, στους εργαζόμενους των 700, των 500 ευρώ και συνολικά στους εργαζόμενους που χτυπιούνται με βάση την κρίση» η ΚΟΕ το χαρακτηρίζει (αριστερά και ενωτικά) έτσι: «Αλλά τι προτείνει το ΚΚΕ στον ψηφοφόρο και την Αριστερά; Πρώτο παρουσιάζει μια νεφελώδικη «ανυπακοή» και «απειθαρχία» στην ΕΕ σαν το Α και Ω της πολιτικής στάσης, με «ολίγη» από ανώδυνο αντιδικομματισμό, χωρίς ακόμα, κι αυτήν τη στιγμή, να στρέφει τα κύρια πυρά στην κυβέρνηση της ΝΔ.»

Και συνεχίζει ο Νίκος: «… εμφανιστήκαμε πολλές φορές με δύο ψυχούλες, με δύο καρδιές. Με δύο λόγους και δύο πρακτικές. Πολλές φορές κάναμε ένα βήμα μπρος και δύο βήματα πίσω ή, αν θέλετε, βαράγαμε τη μία προς τα ‘κει και μετά διαφορετικά και αυτό φάνηκε και με τον Δεκέμβρη και μετά τον Δεκέμβρη και στις εκλογές, για παράδειγμα, στους Πανεπιστημιακούς και σε μια σειρά ζητήματα που ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζότανε με δύο καρδιές, με δύο ψυχές, με δύο φωνές. Αυτό δημιούργησε ένα πρόβλημα φερεγγυότητας στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ…» Όταν το ΚΚΕ έλεγε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναξιόπιστος και αφερέγγυος, ποιος είχε δίκιο;

«… γύρω από το ψηφοδέλτιο. Δεν εμφανίσαμε ένα ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο όχι με την έννοια της σύνθεσης αλλά με την έννοια της ταυτότητας αυτής καθ’ αυτής. Δώσαμε χώρο στην αποχή, με την έννοια ότι δεν αποδείξαμε ότι δεν είμαστε ίδιοι. Δεύτερον δώσαμε χώρο στο ΚΚΕ με την έννοια ότι δεν αποδείξαμε ότι εμείς είμαστε η ριζοσπαστική και ενωτική Αριστερά και αυτό θα μπορούσε να ήταν ένα στοιχείο αντιπαράθεσης αλλά την ίδια στιγμή και πρόσκλησης προς τον κόσμο του ΚΚΕ κι όχι προς την ηγεσία του.»

Συνολικό συμπέρασμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με δυο ψυχές και δυό φωνές. Δεν πάτησε στους εργασιακούς χώρους. Δεν εμφάνισε ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο. Τα έχωσε στο ΚΚΕ προεκλογικά, αλλά δεν έπεισε τους εργαζόμενους. Δεν «αντιπαρατέθηκε με το ΠΑΣΟΚ».
Κατά τα άλλα είναι η «δυνατή, ενωμένη Αριστερά» και πρέπει όλοι να την ψηφίσουμε και να ενταχθούμε σε αυτήν!

Πιο κάτω ο Νίκος Γαλάνης λέει: «Δεν είπαμε ότι φταίει η ανανεωτική πτέρυγα για το αποτέλεσμα που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ». Συγνώμη, οι τύποι του 1,5% ποιοι είναι δηλαδή; Ο Γκούφι και ο Ντόναλντ Ντακ; (Πάντως οι ίδιοι οι ανανεωτικοί δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το παραδεχτούν «Ο ΣΥΝ και ο ευρύτερος πολιτικός μας χώρος έχει ανάγκη μεγάλης πολιτικής στροφής. Μακρυά από αριστερίστικες επιλογές και συμμαχίες, εντάσσοντας τους μικρούς και μεγάλους κοινωνικούς αγώνες στη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό…»).

Κρατάμε την εξαιρετική πρόταση: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάποιες προγραμματικές θέσεις που αν τις αποδεχόταν το ΠΑΣΟΚ, πολύ ευχαρίστως θα πορευτούμε μαζί.» και κλείνουμε με το διασκεδαστικό: «Στις αιτιάσεις του Λεωνίδα Κύρκου για συνιστώσες που αυθαδιάζουν τι απαντάτε;» Ελένη Σωτηρίου: «Θα συνεχίσουν να αυθαδιάζουν…»

Επειδή λοιπόν στην ΚΟΕ νομίζουν πως μπορούν να αυθαδιάζουν και με τη νοημοσύνη των εργαζομένων, ας σκεφτούμε το εξής. Ας θυμηθούμε κάτι μήνες πριν. ΣΥΡΙΖΑ με 18% στις δημοσκοπήσεις. Υπερπροβολή Τσίπρα και Αλαβάνου. Πίεση στο ΚΚΕ «να συνεργαστεί» ή έστω να του υπαγορεύσουν εξελίξεις στα εσωτερικά του. Φανταστείτε να είχε λυγίσει. Να είχε συνεργαστεί ή να είχε προχωρήσει σε αλλαγές της φυσιογνωμίας του. Λίγο αργότερα θα άρχιζε η δημοσκοπική πτώση. Όλα τα ΜΜΕ θα απέδιδαν την πτώση στις «απαρχαιωμένες δομές του ΚΚΕ», στα δόγματα κ.λ.π. Μετά θα προωθούσαν ασφυκτικά τη διάχυση του ΚΚΕ σε ένα «ενιαίο Συνασπισμό» για να «βελτιωθεί η απήχηση και τα ποσοστά της Αριστεράς» στο λαό. Τότε θα υπήρχαν δυο δρόμοι. Να φύγει το ΚΚΕ τραυματισμένο ή να καταλήξει σαν τα αντίστοιχα κόμματα της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Δυστυχώς για την ΚΟΕ, τον Συν και το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ έχει μεγάλη εμπειρία από το παρελθόν και δε θα τους κάνει τη χάρη. Για αυτό ας βρουν έναν καλό διαιτητή για την εσωκομματική πυγμαχία που ήδη έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό τους…

boxing_giant

Advertisements

2 Σχόλια

  1. η ΚΟΕ το χαρακτηρίζει (αριστερά και ενωτικά) έτσι: “Αλλά τι προτείνει το ΚΚΕ στον ψηφοφόρο και την Αριστερά; Πρώτο παρουσιάζει μια νεφελώδικη “ανυπακοή” και “απειθαρχία” στην ΕΕ σαν το Α και Ω της πολιτικής στάσης, με “ολίγη” από ανώδυνο αντιδικομματισμό, χωρίς ακόμα, κι αυτήν τη στιγμή, να στρέφει τα κύρια πυρά στην κυβέρνηση της ΝΔ.”

    οχι κατα τα αλλα δεν εχουν σκοπους ενάντια στο ΚΚΕ..δεν εχουν σαν στόχο αυτο για το οποιο δημιουργήθηκαν..δλδ να δημιουργουν προβλημα στο ΚΚ ή ακόμα και την διαλυση του…αρε κακομοιρηδες τσουτσεκια

  2. […] Η Ελένη Σωτηρίου δήλωσε: “… Στην ουσία δεν χτυπιέται το πρόσωπό μου, χτυπιέται το ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Η επίθεση αφορά το… [Διαβάστε το υπόλοιπο του άρθρου στο blog του (1270 λέξεις)] […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: