Διαστημικός αποικισμός

Ένα από τα χαρακτηριστικά του ανθρώπινου είδους ως τώρα ήταν η διαρκής εξάπλωση προς άγνωστες περιοχές. Από τη στιγμή που οι άνθρωποι άρχισαν να καλλιεργούν τη γη, λόγω της συνεχούς αύξησης του πληθυσμού τους, ήταν αναγκασμένοι να αναζητούν συνεχώς νέα χωράφια και διαφορετικές καλλιέργειες.
Αργότερα οι άνθρωποι άρχισαν να αναζητούν και άλλα . Προσβάσεις σε θάλασσες και ποτάμια, ορυκτά, ενεργειακές πηγές κ.λ.π. Ο αποικισμός και η επέκταση των εδαφών άρχισε να γίνεται ζωτικής σημασίας δραστηριότητα και εξόχως ανταγωνιστική.
Οι δυο Παγκόσμιοι πόλεμοι του προηγούμενου αιώνα έγιναν, σε ένα μεγάλο βαθμό, λόγω της αποτυχίας της Γερμανίας και της Ιταλίας να χτίσουν αποικιακές αυτοκρατορίες, ανάλογες με της Αγγλίας και της Γαλλίας. Οι δυο πρώτες σχηματίστηκαν σαν εθνικά κράτη πολύ αργότερα από τις δυο τελευταίες. Σαν αποτέλεσμα άργησαν πολύ να διεκδικήσουν το δικό τους κομμάτι από την πίττα των αποικιών. Όταν το έκαναν, είχαν μείνει μόνο τα ψίχουλα. Έτσι διεκδίκησαν μέσω των δυο παγκοσμίων πολέμων επιπλέον εδάφη, τα οποία είχαν ανάγκη στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν και οι Αγγλία και Γαλλία τις δικές τους αποικιακές αυτοκρατορίες, καταστράφηκαν οι Ιταλία και Γερμανία, ενώ αναδείχτηκαν νέες δυνάμεις με πολύ μεγαλύτερη έκταση και πληθυσμό.
Πλέον βρισκόμαστε στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Μετά την προσωρινή, αλλά πολύ σοβαρή, ήττα των σοσιαλιστικών δυνάμεων, υπάρχει μια αξιοσημείωτη τάση επανάληψης της ιστορίας, ως φάρσα. Η εποχή μας θυμίζει την εποχή που κυριαρχούσε η Ιερά Συμμαχία (βλέπε σήμερα ΝΑΤΟ) και ταυτόχρονα την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, λίγα χρόνια πριν τον 1ο Παγκόσμιο.
Εφόσον δεν συμβεί μέσα στα 10 επόμενα χρόνια μια πολύ γρήγορη ανασύνταξη των σοσιαλιστικών δυνάμεων, θα προκύψουν ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί μεγαλύτερης κλίμακας από αυτούς που γνωρίσαμε τον 20ο αιώνα. Πλέον οι ανταγωνιστές ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία, και επιπλέον Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία έχουν μεγαλύτερους πληθυσμούς, εκτεταμένα σε όλη την υδρόγειο εδάφη και πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση παραγωγικών δυνάμεων, σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις του 19ου και 20ου αιώνα.
Αφού περάσει η τρέχουσα οικονομική κρίση οι νέες δυνάμεις θα ανταγωνιστούν μεταξύ τους σε τεχνολογίες αιχμής (βιοτεχνολογία, νανοτεχνολογία κ.λ.π.), σε ενεργειακές πηγές και πόρους (ορυκτούς και μη).
Εδώ κολλάει ο τίτλος του άρθρου. Η επόμενη αποικιακή κούρσα δε θα διεξαχθεί στην ήδη μοιρασμένη Γη. Το μόνο διεκδικήσιμο έδαφος στη Γη είναι η Ανταρκτική και οι βυθοί των ωκεανών. Σύντομα θα αρχίσει η μάχη για το μοίρασμά τους. Μετά το μόνο επόμενο σύνορο είναι το διάστημα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο συνθήκες. Η μία αφορά το Φεγγάρι και η άλλη τα υπόλοιπα ουράνια σώματα. Ορίζουν περίπου ότι και οι συνθήκες για την Ανταρκτική, δηλαδή πως πρόκειται για εδάφη αφιερωμένα στην επιστημονική έρευνα, που δεν επιτρέπεται να μοιραστούν κ.λ.π. Δε χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω για το πόσο θα γίνουν σεβαστές οι συνθήκες, όταν θα αρχίσει πραγματικά ο διαστημικός αποικισμός. Όσο και οι ζωές των ιθαγενών από τους αποικιοκράτες του 18ου αιώνα.


Βλέποντας τα πράγματα ρεαλιστικά στόχοι μελλοντικού αποικισμού θα είναι το Φεγγάρι, η Αφροδίτη, ο Άρης και ο Ερμής. Υπάρχουν ιδέες για αποικισμό των αστεροειδών ή των μεγάλων δορυφόρων του Δία και του Κρόνου. Υπάρχουν όμως τεράστιες δυσκολίες. Αφενός οι αποστάσεις είναι πολύ μεγάλες και αφετέρου η βαρύτητα των δορυφόρων και ακόμα περισσότερο των αστεροειδών είναι πολύ μικρή. Σε μακροχρόνια παραμονή οι συνέπειες για την υγεία των αποίκων θα ήταν μη αντιστρέψιμες. Χώρια που η μικρότερη πρόσληψη ηλιακής ακτινοβολίας θα επηρεάζει αρνητικά τόσο την ψυχολογική κατάσταση των αποίκων όσο και την ενεργειακή τους επάρκεια. Λογικά θα πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στην πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους.
Οπότε επανερχόμαστε στους εσωτερικούς πλανήτες σαν προσφορότερους στόχους αποικισμού. Από αυτούς ο Ερμής έχει τα λιγότερα πλεονεκτήματα. Έχει άφθονη ηλιακή ακτινοβολία, αλλά μικρή βαρύτητα, ελάχιστη ατμόσφαιρα και απέχει από τη Γη περίπου όσο και ο Άρης, ο οποίος όμως έχει σημαντικότερα πλεονεκτήματα.
Το Φεγγάρι έχει το σημαντικότατο πλεονέκτημα πως είναι πάρα πολύ κοντά στη Γη. Μπορεί να έχει πολύ μικρή βαρύτητα, σε σχέση με τη Γη, και αμελητέα ατμόσφαιρα, αλλά είναι τόσο κοντά που είναι σίγουρο πως θα αξιοποιηθεί και μάλιστα θα είναι το πρώτο βήμα για μακροχρόνια εγκατάσταση.
Φτάνουμε τώρα στους δυο καλύτερους υποψηφίους. Την Αφροδίτη και τον Άρη.
H πιο συνήθισμένη αντίληψη είναι πως ο Άρης είναι ιδανικότερος για αποικισμό. Έχει διάρκεια μέρας παρόμοια με της Γης, διαθέτει νερό και στο μέλλον με την κατάλληλη προσθήκη οξυγόνου και αζώτου στην ατμόσφαιρά του μπορεί να γίνει πλανήτης στον οποίο άνθρωποι και ζώα να αναπνέουν χωρίς την προστασία στολής. Για τη βαρύτητα όμως, δεν υπάρχει λύση για να γίνει παρόμοια με της Γης. Η χαμηλή βαρύτητα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα οστά και τους μύες κατά την μακροχρόνια παραμονή.
Όμως η Γαιοδιαμόρφωση του Άρη απαιτεί αιώνες εξέλιξης της τεχνολογίας μας. Ενώ η Αφροδίτη παρέχει από τώρα το βασικότερο, βαρύτητα παρόμοια με της Γης. Σε ένα κλειστό καταφύγιο η διαμονή στην Αφροδίτη δε θα διαφέρει από τη διαμονή στην Ανταρκτική το χειμώνα. Χώρια που η Αφροδίτη είναι σημαντικά κοντύτερα από τον Άρη.
Θεωρώ λοιπόν πως αργά ή γρήγορα το επόμενο βήμα στον αποικισμό θα γίνει με μια μόνιμη βάση στην Αφροδίτη στην οποία με την ανακύκλωση του νερού και τη φτηνή ηλιακή ενέργεια θα είναι βιώσιμη ακόμα και με τη σημερινή τεχνολογία.

4 Σχόλια

 1. Ένα μεγάλο πρόβλημα με την Αφροδίτη είναι η μεγάλη ηφαιστειακή δραστηριότητα, που σε συνδυασμό με υψηλή σεισμικότητα δημιουργεί προβλήματα στην όποια προοπτική κατασκευής αποικίας.
  Οι αστεροειδείς αποκλείονται όχι μόνο βαρύτητας, αλλά θα τολμούσα να πω και λόγω των χαοτικών τροχιών τους, περιστροφής, μαγνητικών πεδίων, κ.τ.λ.
  Κλείνω προς τους δορυφόρους του Κρόνου, όπου εμφανίζονται ιδιαίτερα φιλόξενοι, ακόμα και χωρίς την ηλιακή δραστηριότητα των εσωτερικών πλανητών. Η ενέργεια μπορεί να παραχθεί με πολλούς τρόπους εκτός της ηλιακής ή της πυρηνικής. Παράδειγμα η αιολική, η γεωθερμική, ο υδροηλεκτρισμός στους ωκεανούς. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει ο αποκλεισμός από τον μητρικό πλανήτη και η επάρκεια σε τρόφιμα, νερό και γενικά πρώτες ύλες. Οι πρώτες αποικίες θα πρέπει να χτιστούν με ένα καθαρά «σοσιαλιστικό μοντέλο», όπου η αποικία παράγει τα απαραίτητα για την επιβίωσή της, χωρίς εξωτερική υποστήριξη.
  Σε έναν ιμπεριαλιστικό αποικισμό του διαστήματος, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί εύκολα. Οι νέες ήπειροι δεν ανακαλύφθηκαν γιατί ψάχνανε για εδάφη για τον πληθυσμό, αλλά για καινούργια πλούτη. Θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένη η μεταφορά των υλικών στον μητρικό πλανήτη, με τεράστια φορτηγά διαστημόπλοια, η σιγουριά ότι τα εδάφη είναι κεκτημένα, άρα στρατιωτική υποστήριξη και φυσικά η απόλυτη πεποίθηση ότι αυτό το εγχείρημα τελικά θα αποφέρει κέρδος. Δεν βρισκόμαστε στο 1960, όπου η ύπαρξη της Σοβιετικής Ένωσης οδήγησε σε εξερεύνηση του Διαστήματος για λόγους επιστημονικούς ή και γοήτρου και από τις δύο πλευρές.
  Εκτός κι αν συμβεί κάποιο τεχνολογικό άλμα τα επόμενα χρόνια, ή γίνει αλλαγή στο πολιτικοκοινωνικό επίπεδο, δεν πολυπιστεύω ότι ο εποικισμός του Διαστήματος θα συμβεί γρήγορα. Έχει να μπει πολύ νερό στ’ αυλάκι ακόμα.

  • «Ένα μεγάλο πρόβλημα με την Αφροδίτη είναι η μεγάλη ηφαιστειακή δραστηριότητα, που σε συνδυασμό με υψηλή σεισμικότητα δημιουργεί προβλήματα στην όποια προοπτική κατασκευής αποικίας.»
   H Aφροδίτη διαφέρει από τη Γη, δεν έχει τεκτονικές πλάκες. Πιστεύω πως μπορούμε να κατασκευάσουμε αντισεισμικές κατασκευές και να προβλέπουμε που υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα. Πάντως μεγάλο μέρος της επιφάνειας δε θα προσφέρεται για καταφύγιο με τη σημερινή τεχνολογία.

   Ο Τιτάνας του Κρόνου έχει καλά χαρακτηριστικά, αλλά βαρύτητα παραπλήσια με τον Ερμή. Επίσης οι αποστάσεις των εξωτερικών πλανητών είναι τεράστιες. Άρα το εγχείρημα γίνεται πολύ δυσκολότερο.

   «Οι πρώτες αποικίες θα πρέπει να χτιστούν με ένα καθαρά “σοσιαλιστικό μοντέλο”»
   Συμφωνώ.

   «Οι νέες ήπειροι δεν ανακαλύφθηκαν γιατί ψάχνανε για εδάφη για τον πληθυσμό, αλλά για καινούργια πλούτη.»
   Προφανώς δε συμφέρει με τη σημερινή τεχνολογία να μεταφέρεις π.χ. πατάτες από τον Άρη. Θα πρέπει να πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο υλικό για να αξίζει τη μεταφορά.

 2. gui ndfu ty8usyguerghuerghuiyg rdg78zudy tg8yy tgh87ryt 87rty z7r9sdt6y rtgy7rdy tgdr yt8yd g78d ty8ygt87 ygtr7zd gdu98fy g78rdhub uuihy 8yh87y 87g 8yh 7yh7g 7yh78h87g89uygyg 7ytg yg87ryuw54yu67iurhy8r7huyusdhjiursthuighriuhjysritjygsiuthyjhytgocfrtoijhihfgh 9tif uh9 rtyhotiu 8y9t jhoi8u hoi tuy89jyth 9ijhyu rtijh tfyoit yufi ohry hfpi yuoifjx hiyou hi hoitu hiro yio huofiu ghit uy8ighfuhi fgyh8 yuhtfi uyhtihu 89rftujhitfiu tuy oitu yjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj j iytiuy uro7ujyhtroiyjhoirzdzjtrhnjirtfhuitrnmyoirtji9hjutujyitfjhyurthyuhrthyu5hrehtyiusehrt8uernhyiuteyrhntiurehtuieh4hty4tgt7e5y6t7e5yt78rjhuturejkyoirjyriojyurtjyhu9rytjhi5uyh8uryht5786h8ruytuyrs6th5y6hr55 🙂

 3. hhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: