Οικονομική κρίση: Οδηγός επιβίωσης για γέλια και για κλάματα

Στο “Big Fish”, το περιοδικό του «Πρώτου Θέματος», το οποίο κυκλοφόρησε την Κυριακή 15 Μαρτίου περιέχεται ένας μίνι «οδηγός επιβίωσης» για την οικονομική κρίση.
Όπως γράφει χαρακτηριστικά:
«Υπάρχουν δυο τρόποι να αντιμετωπίσεις το τέρας της οικονομικής κατάστασης έτσι όπως διαμορφώνεται μπροστά σου. Ο ένας είναι να πανικοβληθείς μαζί με τους υπόλοιπους. Ο άλλος να καταστρώσεις την προσωπική σου στρατηγική. Προτάσεις και λύσεις για την τσέπη σας από τον Θοδωρή Λουλούδη, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας οικονομικών ερευνών Data Research and Consulting».

Οι προθέσεις και το σκεπτικό του κειμένου φαίνονται από την πρώτη στιγμή. Η «οικονομική κατάσταση» είναι απλώς ένα «τέρας», μια φυσική καταστροφή δηλαδή, κάτι σαν τυφώνας. Δεν υπάρχουν αιτίες για την ύπαρξή της. Από την αρχή το κείμενο χρησιμοποιεί δεύτερο ενικό αριθμό. «Να αντιμετωπίσεις», «μπροστά σου» κ.λ.π. Είσαι μόνος σου σε αυτό τον εχθρικό κόσμο. Οι «υπόλοιποι» έχουν ήδη «πανικοβληθεί». Εσύ όμως έχεις «στρατηγική». Τι «στρατηγική»; Μα φυσικά «προσωπική», ή αλλιώς είσαι ο έξυπνος που θα φροντίσεις μόνος σου το τομάρι σου! Η «ατομική λύση» είναι η λύση, κι ας φαίνεται από την αρχή πως το πρόβλημα είναι γενικό. Συμπέρασμα: μη συνεργαστείς με τους άλλους εργαζόμενους για να επιδιώξετε κοινή λύση!
(Βέβαια η «προσωπική λύση» που προτείνει η Data Research and Consulting δεν είναι και τόσο προσωπική, αφού την ίδια προτείνει σε όλους τους πελάτες της! Είναι περισσότερο κάτι σαν ωροσκόπιο εφημερίδας! Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα…)

«ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ»
«ειλικρίνεια! Συζήτησε με τον προϊ­στάμενο και τη διοίκηση της εταιρείας σου για τους στόχους αυτού του έτους, τις προσδοκίες, αλλά και τα παράπονα τους. Τώρα βλέπεις τον στόχο που πρέπει να επιτύχεις για να ικανοποιήσει τον εργο­δότη σου (έστω κι αν ο στόχος είναι πα­ραπάνω από αυτό που σου περιέγραψε!).»
Πολύ σωστά. Με το αφεντικό θα μιλήσεις, με ποιον άλλο; Εξάλλου, όταν κερδίζει το αφεντικό, κερδίζουμε όλοι, έτσι δεν είναι;

«σκέψου κάτι που θα βοηθήσει να κρα­τήσετε τους πελάτες σας ως εταιρεία ή να μη χάσετε αυτούς που ήδη έχετε.»
Αυτό είναι! Μια έξυπνη ιδέα είναι όλο το παιχνίδι! Ποια είναι η ιδέα; Δούλευε περισσότερο και όσο πιο εντατικά γίνεται!

«μαθε περισσότερα για την εταιρεία ή για το αντικείμενο σου μέσα σε αυτή, πά­ρε κάποιο πτυχίο ή γνώση που θα βοη­θούσε την επιχείρηση. Οι εξελίξεις τρέ­χουν, επένδυσε στην επιμόρφωσή σου και διεύρυνε τις δυνατότητες απασχόλησής σου στην εταιρεία.»
Αυτό θα πει γνώσεις μιας χρήσεως. Φυσικά εσύ θα τις πληρώσεις. Είναι επένδυση είπαμε!

«παρε πρωτοβουλίες, κάνε το κάτι πα­ραπάνω, γίνε απαραίτητος. Από τις λεπτομέρειες στη συμπεριφορά και τη συ­νεργασία με τους συναδέλφους έως την ανάληψη νέων ευθυνών. Η διοίκηση θα «εκτιμήσει» τη διάθεση, την αφοσίωση και την προσπάθεια σου.»
Λεπτομέρειες στη συμπεριφορά και τη συνεργασία με συναδέλφους- διάθεση, αφοσίωση. Πόσο απλά θέλεις να σου το γράψουμε: ρουφιάνεψε όσο μπορείς! Η διοίκηση θα το εκτιμήσει δεόντως!

«μαθε πωσ θα κανείς οικονομία για την επιχείρηση- κλειστοί διακόπτες και ελάχιστα τηλέφωνα από το δίκτυο της εταιρείας είναι μια καλή αρχή!»
Δεν έχεις δικό σου τηλέφωνο; Ακούς εκεί να παίρνεις από το τηλέφωνο της εταιρίας! Και όχι συχνά τραβήγματα στο καζανάκι της τουαλέτας!

«ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ 20.000 ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ»
Μιλάμε για τρελό χιούμορ!

«ΕΝΑ ΚΤΗΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ (ορεινή ή παραθαλάσσια) πόλη μπορεί να είναι η αρχή για το εξοχικό που πάντα ονει­ρευόσουν. Μπορεί να ανακαλύψείς έτσι τις χαρές της αγροτικής ζωής.»
Το χιούμορ συνεχίζεται: «Δεν έχω να φάω»- «Αγόρασε εξοχικό!».

«κάνε ενα BLOG. Αν είναι επιτυχημένο ως προς το περιεχόμενο του, ο δικτυακός τόπος θα «κερδίσει» αρκετές διαφημίσεις κι εσύ μία νέα επιχειρηματική δραστηριότητα.»
Εδώ είμαστε! Ξέρεις τι χρήμα βγάζει το blog; Αν δε βγάζει ΕΣΥ φταις! Το ότι υπάρχουν 40.000 blog στην Ελλάδα είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια…

«κανε μεταπτυχιακό. Ποτέ δεν είναι αργά για να βελτιώσεις τις γνώσεις σου και η απόσβεση του κεφαλαίου σου με την πρόσληψη σου σε άλλη εταιρεία μπορεί να είναι πολύ πιο γρήγορη απ’ ό,τι νομίζεις.»
Εγώ είχα άλλη εντύπωση για τα μεταπτυχιακά! Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει:
Όπως κάποτε ο Πανούσης έβγαζε 3 εκατομμύρια παλαιές ελληνικές δραχμές για να αγοράζει το δικαίωμα να λέει «Νταλάρας» τρεις φορές, τώρα παίρνεις τηλέφωνο: «Οξφόρδη εκεί; Βάλε μου λίγο business administration και λίγο microeconomics από το καλό βαρέλι. Όχι για μένα. Για τη φουκαριάρα τη δουλίτσα μου!»

«ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΕΙΣ 20 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ»
«αναζήτησε ολα αυτα τα «μικρά» που σου τρώνε ποσά κάτω των 10 ευρώ χωρίς λόγο και δεν τους δίνεις σημασία και θα δεις ότι ετησίως σου τρώνε πολλά.»
Να περιορίσεις τη σαμπάνια και το χαβιάρι. Λιγότερα ταξίδια στο Παρίσι για ψώνια. Να πουλήσεις τη Φεράρι και να κινείσαι μόνο με την Πόρσε. Λιγότερα γαρύφαλλα στα μπουζούκια.

«ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΣ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ 80-100 ευρώ τον μήνα, πάρε ποδήλατο, φόρμα κ.λπ. και βγες και τρέξε μόνος/ η σου.»
Μόνο 100 ευρώ το μήνα για γυμναστήριο; 100 ευρώ μόνο στο ταξί που σε πάει στο γυμναστήριο!

«ετοίμαζε φαγητο (ή και τον καφέ σου) από το σπίτι, αποφεύγοντας τα διάφορα σνακ και τα delivery που τρως απέξω.»
Ευκαιρία να μάθεις να φτιάχνεις σούσι και γουασάμπι. Θα βάλεις τον μπάτλερ σου να σου τα φέρνει στη δουλειά!

Περιμένουμε και τις δικές σας ιδέες. Γιατί και η οικονομική κρίση μια ιδέα είναι!

Advertisements

4 Σχόλια

 1. M’ αρέσουν πολύ οι διάφορες προτάσεις life style που κάνουν οι διάφοροι μανατζέρηδες. Νομίζουν ότι όλος ο κόσμος κάνει παρόμοιες δουλειές με αυτούς και παίρνει και αντίστοιχους μισθούς.

  Πάντως για black humor είναι ότι πρέπει.

  Υ.Γ: Πάντως πλάκα-πλάκα βρήκαμε τα αίτια της κρίσης. Αν οι τύχες του καπιταλισμού βρίσκονται σε τέτοιους μανατζέρηδες που ζουνε στην κοσμάρα τους, λογικό είναι να φάει τα μούτρα του ο καπιταλισμός… 🙂

 2. Κάτι τέτοιες «συμβουλές» πουλάνε οι μάνατζερ σε όσους ψάχνουν για δουλειά.
  Ερώτηση: γιατί αποφάσισες να αλλάξεις δουλειά;
  Πραγματική απάντηση: επειδή με απέλυσαν ή επειδή δούλευα με άθλιο ωράριο και έπαιρνα 3 και εξήντα.
  Εικονική απάντηση κατόπιν συμβουλής του μάνατζερ: Αισθάνθηκα ότι είχα κλείσει έναν κύκλο και ήθελα να δοκιμάσω καινούριες εργασιακές προκλήσεις για να αποκτήσω νέα γνώση και εμπειρίες.

 3. ο καραμανλης θα πρεπει να προχωρησει στον αμεσο δανεισμο ολων των αρχαιοτητων που ειναι σκονισμενα στα μουσεια και δεν εκτιθενται στο εσωτερικο ωστε να εχει απο τα μουσεια του εξωτερικου ενα εσοδο σε αυτες τις δυσκολες κσι κρισιμες περιστασεις που θυμιζουν μπαρουτι ετοιμο να εκραγει στα προσωπα των πολιτικων ηγεσιων και των καμαριλων τους
  επιπλεον ολες οι πρεσβειες της ελλαδος ανα τον κοσμο θα πρεπει να βρουνε τροπους στις χωρες που βρισκονται για την προωθηση και την προβολη του ελληνικου τουρισμου στον οποιον βασιζεται η ελληνικη οικονομια

  http://www.arelis.gr
  περιεχει ερωτονομικον που λογοκριθηκε στη ελλαδα
  επι κυβερνησης καραμανλη

 4. Προσωπικά θεώρησα περιττό έξοδο το να πηγαινοέρχομαι στο σπίτι μου τις καθημερινές.

  Έτσι, συνεφώνησα με τον εργοδότην μου, έλαβα την άδεια να εγκαταστήσω ένα ράντζο στο χώρο εργασίας και γλυτώνω 2Χ5 φορές τα ναύλα/βδομάδα (το μαγαζί κλείνει τα σαββατοκύριακα).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: