Ανακοίνωση της ΠΑΣΥ για την απαράδεκτη απόφαση του Δ.Σ. του συνεταιρισμού Αρχανών

ceb1cf81cf87ceaccebdceb5cf82
Το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Αρχανών πήρε την απόφαση να μεταβάλει για το 2009 τις συμβάσεις 12 υπαλλήλων από αορίστου σε διαλείπουσες, διάρκειας 8 μηνών με 4/μηνη υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών. Οι εργαζόμενοι δεν δέχτηκαν να υπογράψουν τη μεταβολή της σύμβασής τους και απειλούνται πλέον με απόλυση.

Για το θέμα η ΠΑΣΥ δημοσιοποίησε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η ΠΑΣΥ καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού Αρχανών να μεταβάλει για το 2009 και με την απειλή της απόλυσης, τις συμβάσεις 12 υπαλλήλων από αορίστου σε διαλείπουσες, διάρκειας 8 μηνών με 4/μηνη υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών, επικαλούμενο τα υπαρκτά οικονομικά προβλήματα και με πρόσχημα την οικονομική κρίση.

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Συνεταιρισμός Αρχανών τα τελευταία χρόνια προέρχονται από τις αγροτικές πολιτικές της Ενωμένης Ευρώπης που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και τώρα η ΝΔ, πολιτικές που μετέβαλαν τους συνεταιρισμούς σε ιδιωτικές – εμπορικές επιχειρήσεις με κριτήριο λειτουργίας το κέρδος και ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες- συνεταίρους και τους εργαζόμενους. Προέρχονται επίσης και από τις διοικήσεις του συνεταιρισμού αλλά και του Αγροτικού Συλλόγου, που αντί να ενημερώσουν και να μπουν μπροστάρηδες στο ξεσηκωμό των μικρομεσαίων αγροτών και των εργαζομένων, αρκέστηκαν σε διαχειριστικές λογικές που οδήγησαν τον μεγαλύτερο συνεταιρισμό στην Ελλάδα στο να εκποιήσει ή να ενοικιάσει περιουσιακά του στοιχεία, με πρόσφατα παραδείγματα την πώληση 18 στρεμμάτων στο Δήμο Αρχανών και την ενοικίαση των εγκαταστάσεων του σε εμποροβιομήχανο. Κινήσεις, που όχι μόνο δεν «έσωσαν» τον συνεταιρισμό αλλά έχουν σαν αποτέλεσμα να παραμένει μέχρι και σήμερα ένα μέρος των αγροτών απλήρωτο και τους εργαζόμενους να ζουν με έναντι. Αποκορύφωμα αποτελεί η τελευταία απόφαση του Δ.Σ. που βέβαια, αξιοποιεί τις αποφάσεις της Ε.Ε. και των εμποροβιομηχάνων ενάντια στους εργαζόμενους.
Ευθύνη έχουν και οι εργατοπατέρες του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στις συνεταιριστικές οργανώσεις που με την ανοχή τους προωθούνται τέτοια σχέδια ενάντια στους εργαζόμενους.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ και ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ «ΣΠΑΣΜΕΝΑ».

Η ΠΑΣΥ καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν την αντιαγροτική πολιτική της Ε.Ε. που πλήττει και τους συνεταιρισμούς (ελεύθερη αγορά, κατάργηση παρέμβασης, τιμές προϊόντος κάτω από το κόστος παραγωγής) και να απαιτήσουν:

1. Να ανακληθεί η απόφαση του Δ.Σ. του συνεταιρισμού.
2. Να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος.
3. Καμιά αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και των μισθών.

21.2.2009
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Συνεταιρισμού Αρχανών στις Αρχάνες Ηρακλείου πραγματοποίησαν τη Δευτέρα το απόγευμα η Γραμματεία Ηρακλείου της ΠΑΣΥ και το ΠΑΜΕ καθώς και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος με τη ΝΑΣ, Σταύρος Γενετζάκης, ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνεταιρισμού Αρχανών να μεταβάλει για το 2009 και με την απειλή της απόλυσης, τις συμβάσεις 12 υπαλλήλων. Διαβάστε περισσότερα…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: