Δύο σημαντικές αποστολές στα συστήματα του Δία και του Κρόνου


Δύο σημαντικές, σύνθετες αποστολές στα συστήματα του Δία και του Κρόνου θα προωθηθούν με κοινό σχεδιασμό από τη NASA και την ESA (Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία). H αποστολή στον Δία θα εξετάσει μεταξύ άλλων το δορυφόρο Ευρώπη, που ίσως φιλοξενεί μικροβιακή ζωή μέσα σε έναν υπόγειο ωκεανό, ενώ η αποστολή στον Κρόνο θα μελετήσει τα αινιγματικά συντριβάνια του Εγκέλαδου και τις λίμνες υδρογονανθράκων στον Τιτάνα.

Οι δύο υπηρεσίες αρχικά σχεδίασαν ξεχωριστές αποστολές, αποφάσισαν όμως να συνεργαστούν για να περιορίσουν το κόστος. Η πρώτη από τις δύο κοινές αποστολές, με την προσωρινή ονομασία EJSMT (Europa Jupiter System Mission) θα μπορούσε να αναχωρήσει το 2020 για να φτάσει στο σύστημα του Δία περίπου τρία χρόνια αργότερα.

Το σκάφος Jupiter Europa της NASA και το Jupiter Ganymede της ESA θα εκτοξευτούν από διαφορετικές τοποθεσίες αλλά θα φτάσουν μαζί στον προορισμό τους και θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τους δορυφόρους του συστήματος.

Τα τέσσερα μεγάλα φεγγάρια του Δία υπόσχονται συναρπαστικές ανακαλύψεις:

* Η Ευρώπη είναι καλυμμένη από πάλευκο πάγο, ωστόσο οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι στο εσωτερικό της κρύβεται ένας αθέατος ωκεανός από υγρό νερό. Θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή;
* Ο Γανυμήδης είναι ο μεγαλύτερος φυσικός δορυφόρος στο Ηλιακό Σύστημα και ο μόνος που διαθέτει μαγνητικό πεδίο, άγνωστο πώς. Και αυτός ίσως κρύβει έναν υπόγειο όγκο νερου.
* Η επιφάνεια τις Καλλιστούς είναι αρχαία και γεμάτη κρατήρες, και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «παράθυρο» στις διαδικασίες που γέννησαν το Ηλιακό Σύστημα.
* Η Ιώ, είναι γεμάτη γιγάντια ηφαίστεια και θεωρείται το ενεργό σώμα του Ηλιακού Συστήματος από γεωλογική άποψη.

Η αποστολή στον Τιτάνα, με την προσωρινή ονομασία TSSM (Titan Saturn System Mission) πιθανότατα θα αναχωρήσει μετά την αποστολή στο Δία. Περιλαμβάνει μια συσκευή της NASA που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από επιλεγμένους στόχους καθώς και ένα αερόστατο προσεδάφισης που θα αναπτύξει η ESA.

* Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο σύστημα του Κρόνου συγκεντρώνουν ο Τιτάνας, ο οποίος κάτω από την πυκνή ατμόσφαιρα μεθανίου κρύβει μεγάλους όγκους υγρών υδρογονανθράκων, αλλά και ο μικρός, παγωμένος Εγκέλαδος, στον οποίο ανακαλύφθηκαν πρόσφατα οι μεγαλύτεροι πίδακες νερού στο Ηλιακό Σύστημα.

Η αποστολή TSSM είναι εξαιρετικά σύνθετη από τεχνική πλευρά και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, διευκρινίζουν οι ανακοινώσεις. Το σύστημα του Κρόνου μελετήθηκε από κοντά με την αποστολή Gallileo, που πλέον έχει τερματιστεί, ενώ στο σύστημα του Κρόνου βρίσκεται από το 2004 η αποστολή Cassini των NASA/ESA.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: