Ο Κρητικός σιδηρόδρομος του παρελθόντος

Ένα από τα blog που παρακολουθώ με ενδιαφέρον είναι του Νίκου Καραγιάννη Είναι ένα εξαιρετικό blog γύρω από τις υποδομές στην Ελλάδα. Πολλές φορές παρουσιάζει πληροφορίες πιο φρέσκιες και από αυτές επαγγελματικών εντύπων.

Σε σχετικό άρθρο για τον Κρητικό σιδηρόδρομο γράφει:

«Το 1921 ο ήδη γνωστός μας Σαββάκης πρότεινε ενόψει της από τότε προγραμματιζόμενης διαπλάτυνσης των Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων, το υλικό του δικτύου που θα αποξηλωνόταν και καταργούνταν (επιδομή, τροχαίο υλικό, σήματα) να μεταφερθεί στην Κρήτη και να χρησιμοποιηθεί εκεί για κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου μετρικού εύρους, στην εξής διαδρομή:
Κίσσαμος-Χανιά-Γεωργιούπολη-Ρούστικα-Άγιος Βασίλης-Τυμπάκι-Καστέλλι Πεδιάδος-Αρχάνες-Ηράκλειο, με διακλαδώσεις από Ρούστικα προς Ρέθυμνο και από Καστέλλι Πεδιάδος προς Νεάπολη και Άγιο Νικόλαο.
Όλες αυτές οι προσπάθειες δεν υλοποιήθηκαν, όμως η ανάγκη για κατασκευή του λιμένα Ηρακλείου, οδήγησε στον επόμενο χρόνο στην κατασκευή του βιομηχανικού σιδηροδρόμου, μετρικού μήκους, 6 χιλιομέτρων, από τον Κούλε του Ηρακλείου, δυτικά, προς τον Ξηροπόταμο κοντά στο Γάζι, όπου υπήρχε νταμάρι, όπου φορτώνονταν λίθοι προκειμένου να αποπερατωθούν ο τεχνητός λιμένας και ο υπήνεμος μώλος Ηρακλείου. Μάλιστα οι ράγιες σώζονταν έως το 2003 στην παραλία του Ηρακλείου, μπροστά από το παλιό ΞΕΝΙΑ. Πληροφορίες υπάρχουν και για κάποιο σιδηρόδρομο ντεκωβίλ μικρού μήκους στην επαρχία Κισσάμου.»

Εδώ θέλω να σημειώσω τα εξής: οι ράγες της μονής μετρικής γραμμής «Κούλες Ηρακλείου- λατομείο Ξηροποτάμου» εξακολουθούν να είναι εμφανείς στο μικρό τμήμα της παραλιακής λεωφόρου από το «λιμενικό περίπτερο» ως απέναντι από τον Άγιο Πέτρο. Πλέον έχουν σκεπαστεί με πλακόστρωτο, αλλά ξεχωρίζουν καθαρά οι επιφάνειες τριβής των σιδηροτροχιών. Κατά πάσα πιθανότητα η μηχανή τρένου που βρίσκεται στο λιμάνι του Ηρακλείου είναι αυτή που χρησιμοποιήθηκε στη γραμμή αυτή.
Παραθέτω φωτογραφίες από την κατασκευή του λιμανιού (1932), από τη μηχανή που βρίσκεται σήμερα στο λιμάνι του Ηρακλείου και από τις ράγες, όπως είναι σήμερα. Αν ξέρετε κάτι περισσότερο στείλτε το.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: