ENISA: Ένας επικίνδυνος ιμπεριαλιστικός οργανισμός

Άρθρο του Δημήτρη Σουλιωτάκη

«Αφορμή να γράψω τούτες τις σκέψεις μου δόθηκε όταν πριν από λίγες μέρες μελέτησα ένα άρθρο του δημοσιογράφου κ. Ηρακλή Γαλανάκη (Η.Γ.) που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Πατρίς» στις 29/09/2008 με θέμα: «ΕΝΙSΑ. Συν Αθηνά και χείρα κίνει».

Τις σκέψεις αυτές είχα σκοπό να δημοσιοποιήσω εδώ και πολύ καιρό, όταν, σαν μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την Αμερικάνικη Βάση, μελετώντας το αίτημα που διατυπώθηκε τότε για τη μεταφοράς του συγκεκριμένου οργανισμού στο χώρο της πρώην Βάσης, όχι μόνο δεν μου δόθηκε καμιά πληροφορία, αλλά μου απαγορεύτηκε η είσοδος ακόμα και στο χώρο των γραφείων του, με τον πιο άκομψο και απαίσιο τρόπο. (Γιατί άραγε?). Η εκ των υστέρων παρέμβαση της κας Σάρας Καπογκρόση να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, υποδείχνοντας μας την ιστοσελίδα του «οργανισμού» προκειμένου να ενημερωθούμε, δεν αναιρεί την Συνταγματική υποχρέωση των οργανισμών ή υπηρεσιών αυτής της χώρας, να παρέχουν τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε κάτοικο αυτής της χώρας, να ασκεί το δικαίωμα του να ζητάει και να παίρνει τις πληροφορίες που χρειάζεται. Εκτός αν οι εκπρόσωποι αυτών των υπηρεσιών θεωρούν τους εαυτούς τους φύλακες των κρατικών μυστικών.

Και επειδή μάλλον γιαυτό πρόκειταιή μάλλον για τα μυστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και πολλά άλλαπου κρύβονται πίσω από αυτές, θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε τους ισχυρισμούς μας.

Θέλω ακόμα να τονίσω, ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος ενώ έχει το δικαίωμα να καλεί στο κρατικό ραδιόφωνο που εργάζεται τους λιβανιστές του συγκεκριμένου οργανισμού, που ορισμένοι απόαυτούς (τυχαίνει?) να είναι ίδιοι με εκείνους που αγωνίζονται να ξεπουλήσουν την πρώην Αμερικανική Βάση, την ίδια ώρα αρνείται το δικαίωμα σε εκείνους που αγωνίζονται ενάντια σε αυτές τις μεθοδεύσεις να εκφράσουν τις αντίθετες απόψεις τους. Λες και το κρατικό ραδιόφωνο που το πληρώνει ο Ελληνικός λαός, είναι τσιφλίκι του μπαμπά του.

Ο κ. Η.Γ. μέσα από το άρθρο του αφού πρώτα χαϊδεύει τα αυτιά όλων εκείνων των υμνητών του Ευρωμονόδρομου που έκαναν τα πάντα για την ίδρυση αυτού του οργανισμού, ταυτόχρονα τους «σέρνει τα εξ αμάξης» για το ότι δεν αγωνίστηκαν αρκετά να παραμείνει ο ΕΝΙSΑ και το σχολείο Ευρωπαϊκής «Παιδείας» στην Κρήτη, άρα και να μην χάσει η «Βενετία βελόνι».

Σε μια έκρηξη μάλιστα ψόγου και θυμού αναρωτιέται μήπως ορισμένες πολιτικές δυνάμεις εξακολουθούν και σήμερα να πιστεύουν στο σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Λες και δεν είναι.

Από όσο όμως έχουμε παρακολουθήσει τον κ. Η.Γ. μέσα από τις εκπομπές αλλά και τα πονήματα του, ποτέ δεν έκανε τον κόπο να πει ή να γράψειμια κι ο ίδιος είναι μέλος του «Συλλόγου Φίλων του ΕΝΙSΑ» τι είναι τέλος πάντων αυτός ο ΕΝΙSΑ, και γιατί αυτός ο ντόρος γύρω από αυτό τον οργανισμό; Τι όφελος μπορεί να έχει ο Ελληνικός λαός από τη λειτουργία του που κάποιοι μάλιστα έφτιαξαν και «σύλλογο» για να τον υπερασπίσουν;

Κι επειδή δεν πρόκειται να το κάνει γιατί δεν βολεύει το σύστημα, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε εμείς όσο συντομότερα γίνεται, σεβόμενοι το χώρο που μας παραχωρείται.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών, European Network and information agency (ΕΝΙSΑ), είναι ένας επικίνδυνος Ιμπεριαλιστικός οργανισμός (τι να κάνουμε; είναι ο επιστημονικός όρος του καπιταλισμού στο σημερινό ανώτατο και τελευταίο του στάδιο) που ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2004, με βάση τον κανονισμό 460/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.) και του Συμβουλίου Υπουργών της (Ε.Ε.). (Δηλ. το ΠΑΣΟΚ έκοψε (ψήφισε) και η Ν.Δ. έραψε (υλοποίησε) μετά τις εκλογές όπως κάνουν πάντα ανάλογα με το ποιος είναι στην κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση). Η λειτουργία του ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2005 μεταφέροντας τις υπηρεσίες του από τις Βρυξέλλες στο Ηράκλειο.

Πίσω από τις «αθώες» διακηρύξεις που προβάλλονται από τον κανονισμό του ότι στόχος του ΕΝΙSΑ είναι «να επιτευχθεί υψηλό και ουσιαστικό επίπεδο ασφάλειας δικτύων και πληροφοριών εντός της Ε.Ε…… προς όφελος των πολιτών, των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και των οργανισμών …… με τη χρήση ευρυζωνικών δικτύων, τις online τραπεζικές υπηρεσίες, το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα κινητά τηλέφωνα» κρύβονται οι επιδιώξεις των πιο αντιδραστικών κύκλων της Ε.Ε. για την παρακολούθηση των Ευρωπαίων εργαζομένων σε κάθε τους βήμα.

Εντάσσεται στα πλαίσια του παγκόσμιου μηχανισμού παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιακών και ηλεκτρονικών δικτύων, για την «πάταξη της τρομοκρατίας» το οποίο δρα κύρια για λογαριασμό των ΗΠΑ το οποίο συγκεντρώνει απόρρητες οικονομικές και πολιτικές πληροφορίες, σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, της εθνικής τους ασφάλειας, αλλά και των ανταγωνιστών των πολυεθνικών εταιρειών.

Όπως αποκαλύφθηκε στις συζητήσεις που έγιναν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα, είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο παρακολούθησης των τηλεφωνικών επικοινωνιών, των μηνυμάτων φαξ, τέλεξ, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των διαφόρων δραστηριοτήτων μέσω κύρια του Internet.

Συνδέεται με το δίκτυο κλιμακωτής διάταξης (Exhelon Network),που αξιοποιεί υπερσύγχρονη τεχνολογία όπως δορυφόρους, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης, προγράμματα αναγνώρισης φωνής κτλ.. Είναι η εξέλιξη και αναβάθμιση του δικτύου που εγκατέστησαν το 1948 οι ΗΠΑ με σκοπό την παρακολούθηση της τότε Σοβιετικής Ένωσης, και λειτουργεί κάτω από την καθοδήγηση της διαβόητης NSA (National Security Agency) σε συνεργασία των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Το δίκτυο αυτό έχει πρακτικά τη δυνατότητα να ξεδιαλέγει με βάση με κάποια κριτήρια που ορίζουν οι διαχειριστές του (συνήθως λέξειςκλειδιά ή φωνή), να υποκλέπτει οποιαδήποτε πληροφορία θελήσει και η οποία μεταδίδεται μέσω του τηλεφωνικού δικτύου, του Internet κ.λ.π. Ειδικά προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης αξιολογούν και ταξινομούν 2 εκατομμύρια συνδιαλέξεις το λεπτό και θέτουν στη διάθεση της ΝSA ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών, πολύ συχνά κάποιες απαυτές να είναι κρατικά απόρρητα. Σήμερα το δίκτυο χρησιμοποιείται και για βιομηχανική κατασκοπία προς όφελος των αμερικανικών πολυεθνικών και σε βάρος των ανταγωνιστών τους.

Απάντηση και συμπλήρωμα σε αυτό το δίκτυο οι κυρίαρχες δυνάμεις της Ε.Ε. που είναι αποκλεισμένες από αυτό το δίκτυο (Γερμανία, Γαλλία κτλ.), προώθησαν την εγκατάσταση ενός αντίστοιχου Ευρωπαϊκού δικτύου. Έτσι γεννήθηκε ο ΕΝΙSΑ. Τα δίκτυα αυτά, τόσο το Αμερικάνικο όσο και το Ευρωπαϊκό που δεν διαφέρουν σχεδόν ούτε καν στο όνομα, (ΝSΑΕΝΙSΑ) παραβιάζουν κατάφωρα την προσωπική ελευθερία των ανθρώπων, ακυρώνουν κάθε έννοια προστασίας της προσωπικότητας, καταρρακώνουν το Διεθνές Δίκαιο και δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για τις πολιτικές ελευθερίες των πολιτών, την εθνική ασφάλεια των κρατών και την παγκόσμια ειρήνη.

Το βαθύτερο όμως πρόβλημα είναι η ίδια η Ε.Ε. και ο ιμπεριαλισμός που αξιοποιεί τη νέα τεχνολογία για να φιμώσει τους λαούς και μέσω αυτής και να προβεί σε αναδιανομή της πίτας του κοινωνικού πλούτου.

Οι πρόσφατες παρεμβάσεις της επιτρόπου κας Vivian Redding για τη μεταφορά της έδρας στο Άμστερνταμ και την ενοποίηση του ΕΝΙSΑ με άλλο οργανισμό (υπάρχουν δεκάδες Big Brothers στην Ε.Ε.) γίνονται με γνώμονα τη θωράκιση του συστήματος παρακολούθησης με στόχο την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου και της ανταγωνιστικότητας των ιδιωτικών ομίλων.

Ο λαός μας πρέπει να αντισταθεί καταρχήν στην πράξη σε αυτό το αυταρχικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. για το οποίο η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ είναι συνυπεύθυνοι.

Να διεκδικήσει την άμεση κατάργηση του συνόλου των αντιδημοκρατικών νόμων και συμφωνιών, το κλείσιμο και την κατάργηση του ΕΝΙSΑ.

Η πραγματική διέξοδος βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής της ΕΕ, και των υπηρετών της στη χώρα μας, που μπορεί να κατοχυρώσει την επικοινωνία και την πληροφορία σαν κοινωνικά αγαθά και δεν θα αντιμετωπίζονται σαν ηλεκτρονικοί χαφιέδες ή εμπορεύματα.

Και τα αγαθά αυτά θα είναι ενταγμένα στα σε ένα πλαίσιο Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας, όπου ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών θα διασφαλίσει τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών και να θωρακίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.»

(Ο Δ. Σουλιωτάκης είναι οργανωτικός γραμματέας της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου) dsouliotakis@yahoo.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: