Χρειάζεται εφετείο στο Ηράκλειο;

Επειδή έχουν ακουστεί τα πάντα, αυτές τις μέρες, γύρω από το εφετείο στο Ηράκλειο, παραθέτουμε τη θέση του ΚΚΕ για το θέμα, η οποία καλύπτει ολοκληρωμένα το ζήτημα.

«Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Επιτροπή Περιοχής Κρήτης

Σχετικά με την ίδρυση 2ου Εφετείου στην Κρήτη

Το σημερινό σύστημα απονομής δικαιοσύνης καθορίζεται από την ταξική φύση της κοινωνίας που ζούμε. Για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού η προσφυγή στα Δικαστήρια έχει γίνει «είδος πολυτελείας». Πολλοί εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι της πόλης της υπαίθρου εγκαταλείπουν την προσπάθεια δικαστικής προσφυγής γιατί αδυνατούν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος που απαιτείται, σε αντίθεση με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που διαθέτουν οργανωμένες νομικές υπηρεσίες για αυτό το σκοπό,

Η ταξική φύση καθορίζει και την ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης. Όταν γίνονται προσφυγές του κράτους και του μεγάλου κεφαλαίου, για περιορισμό λαϊκών κινητοποιήσεων ή για να χαρακτηριστούν παράνομες απεργίες, οι αποφάσεις βγαίνουν ταχύτατα. Αντίθετα οι προσφυγές εργαζομένων που αντιδικούν με τον εργοδότη τους για απολύσεις ή άλλα ζητήματα (συνθήκες δουλειάς, αμοιβές κλπ) συνοδεύονται από χρονοβόρες διαδικασίες,

Τα τελευταία χρόνια παίρνει μεγάλες διαστάσεις το ζήτημα της ίδρυσης 2ου Εφετείου στην Κρήτη, που οξύνει μια ανούσια αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ανατολική και Δυτική Κρήτη, Το θέμα διογκώνεται και συντηρείται από τοπικούς πολιτικούς παράγοντες στους 2 νομούς Χανίων και Ηρακλείου, οι οποίοι αναπαράγουν φαινόμενα τοπικισμού, που αποπροσανατολίζουν το λαό και επισκιάζουν κάθε λογικό επιχείρημα. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να απαλλάξουν από την πολιτική ευθύνη τα 2 κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ως κυβερνήσεις μέχρι τώρα δεν έλυσαν το πρόβλημα.

Το ΚΚΕ από την αρχή πήρε ξεκάθαρη θέση. Δεν απομόνωσε το ζήτημα ναι ή όχι στο 2° Εφετείο στην Κρήτη από τα υπόλοιπα προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο της δικαιοσύνης, ελλείψεις σε προσωπικό, σε υποδομές και τόσα άλλα, ούτε το θεωρεί πρωτεύον λαϊκό πρόβλημα για το οποίο πρέπει να ξεσηκωθεί ο κόσμος και να πιάσει τα χαρακώματα

Καταδίκασε την ανούσια αντιπαράθεση, δεν είπε άλλα στα Χανιά και άλλα στο Ηράκλειο, όπως έκανε ο ΣΥΝ και οι βουλευτές των άλλων κομμάτων, που σήμερα διαγκωνίζονται στην «αγωνιστική υπεράσπιση των τοπικών συμφερόντων». Και μόνο γι’ αυτό ο λαός πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη.

Με γνώμονα τη δυνατότητα τα λαϊκά στρώματα να μπορούν να προσφεύγουν σε Δικαστήρια β’ Βαθμού, εύκολα, γρήγορα και χωρίς να «ξεζουμίζονται» οικονομικά, το ΚΚΕ θεωρεί λογικό και υποστηρίζει το αίτημα να δημιουργηθεί 2° Εφετείο με έδρα το Ηράκλειο, εκτός του σημερινού που λειτουργεί μέχρι τώρα με έδρα τα Χανιά.

Τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, όπως και αυτά του χώρου της δικαιοσύνης μπορούν να βρουν ριζική αντιμετώπιση στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής, που φέρνει ριζικές αλλαγές παντού, μέχρι το επίπεδο της πολιτικής εξουσίας. Για να λειτουργήσει η δικαιοσύνη ως λαϊκός θεσμός, πρέπει να υπάρχει λαϊκή εξουσία.

Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ»

Advertisements

3 Σχόλια

 1. Έχει δίκιο η αvακοίνωση!!!Έδω βγαίνουνε τόσες παράνομες απεργίες από τους αγώνες των εργαζομένων για το ασφαλιστικό και άλλων δικαιωμάτων και οι δικοιγόροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε Ηράκλειο και Χανιά βάζουν ως πρώτο ζήτημα το εφετείο!!

 2. Έχετε δίκιο σύντροφοι όπως και η ανακοίνωση του Γρ. Περιοχής του ΚΚΕ, όμως τα ίδια σκατά συμβαίνουν και εδώ στα Χανιά, δικηγόροι και Λεοφοριούχοι του ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνης θέλουν να ασχολούμαστε με τις παπαριές τους, που ούτε αφορούν και ούτε πρέπει να αφορούν τους εργαζόμενους αυτής της πόλης.
  Απλά αυτά τα «πλούσια» στρώματα σε Χανιά και Ηράκλειο, θέλουν τη Κρήτη χωρισμένη στα δύο(βλέπε διαίρει και βασίλευε), για να κονομάνε στις πλάτες των εργαζομένων σε όλο το νησί, να πρωταγωνιστούν σε όλα όσα αναφέρατε να πετούν τη μπάλα στην εξέδρα και να βγάζουν λάδι τις αντιλαϊκές πολιτκές των κομμάτων που υπηρατούν.
  ΤΟΥΣ ΤΟ ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΛΑ ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΧΑΡΗ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΟΠΙΚΙΣΤΙΚΕς ΕΡΙΔΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΝΟΜΩΝ ΣΕ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.

 3. Νομίζω σ/φοι ότι δυο πράγματα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα:
  α. Η κατεύθυνση της δικαιοσύνης μένει ΠΑΝΤΕΛΩΣ ανεπηρέαστη από 1 -2 περισσότερα εφετεία. Όπως μένει ΠΑΝΤΕΛΩΣ ανεπηρέαστη από την ύπαρξη ΕΝΟΣ μόνο ακυρωτικού (Άρειος Πάγος). Έχεις καπιταλισμό; Έχεις καπιταλιστική δικαιοσύνη.
  β. Πραχτικά, και μόνο το ότι ξεσηκώνεται κόσμος για την ταλαιπωρία της μετοικήσεως – ενδεχόμενα και για μέρες -σε άλλη πόλη για να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό νομίζω αρκεί για να αποδείξει την αναγκαιότητα. δημιουργίας Εφετείου τόσο στο Ηράκλειο, όσο και σε
  Χαλκίδα π.χ. (αν οι υποθέσεις τους εκδικάζονται στα ίδια κτίρια με τις υποθέσεις του λεκανοπεδίου, σώθηκαν…).
  Απλά και εδώ να καταθέσω την έκπληξή μου για την οξυμένη μορφή της κινητοποίησης.»Φτιάξτε μας Εφετείο -θέλουμε να δικαζόμαστε»; Δεν είναι και καθημερινό το αίτημα αυτό..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: