Δυναμική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου


Τη Δευτέρα το απόγευμα οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση μέσα στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης», με σκοπό την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και του επιβατικού κοινού για την προωθούμενη πολιτική διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Το σχέδιο κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ενωσης προβλέπει ότι έως τον Απρίλη του 2009 ο όμιλος ΟΑ θα έχει τεθεί σε εκκαθάριση και θα έχουν απολυθεί όλοι οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν.

Η όλο και πιο μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, άλλωστε, αποδεικνύει πόσο αναντίστοιχες είναι οι …προτροπές ΓΣΕΕ και ΟΣΠΑ, σε σχέση με την αγωνιστική διάθεση που εκφράζουν οι εργαζόμενοι. Είναι πίσω από τις ανάγκες που έχει σήμερα ο αγώνας των εργαζομένων στην ΟΑ, ενάντια στην προωθούμενη πολιτική διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ομίλου. Γιατί μόνον ως αναντίστοιχες με το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων μπορούν να εκληφθούν οι αποφάσεις που πάρθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη που συγκάλεσαν στην Αθήνα ΓΣΕΕ και ΟΣΠΑ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων εργατικών κέντρων περιοχών όπου υπάρχουν αεροδρόμια, για:

* Συμμετοχή των εργαζομένων της ΟΑ στην 24ωρη απεργία στις ΔΕΚΟ την ερχόμενη Τετάρτη 8 Οκτώβρη και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα περιφερειακά αεροδρόμια στις 21 Οκτώβρη.

Οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ καταγγέλλουν ότι για μια ακόμα φορά οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΟΣΠΑ επί της ουσίας ταυτίζονται με τις επιδιώξεις της ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση της ΟΑ. Επισημαίνουν ότι συσκέψεις, ενημερωτικές καμπάνιες, συγκεντρώσεις κλπ. δεν μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα. Αντίθετα, αποτέλεσμα μπορούν να φέρουν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και σχέδιο. Οι αγώνες, που θα έρχονται σε σύγκρουση με την προωθούμενη αντιλαϊκή πολιτική, οι αγώνες που θα κάνουν υπόθεση όχι μόνο των εργαζομένων της ΟΑ, αλλά όλου του ελληνικού λαού, την υπεράσπιση της δημόσιας ΟΑ και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ επιμένουν στην ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και με απεργίες.

Με ξεκάθαρες θέσεις για την «Ολυμπιακή», συνολικά για τις στρατηγικής σημασίας πρώην ΔΕΚΟ, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ, του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Να βάλουν στο περιθώριο τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Μαζί με τις ταξικές δυνάμεις να αντιπαλέψουν τα σχέδια του κεφαλαίου και των κομμάτων του, στην προοπτική της δημιουργίας των προϋποθέσεων εκείνων που θα ανοίξουν το δρόμο για μια «Ολυμπιακή» λαϊκή περιουσία, ενταγμένη σε έναν αποκλειστικά δημόσιο φορέα αερομεταφορών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, η οποία μοιράστηκε πλατιά στους εργαζόμενους και τους επιβάτες, έχει ως εξής:
«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή ενάντια στην «Ολυμπιακή». Η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην εταιρία, αλλά όλο τον ελληνικό λαό, γιατί οι συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση είναι αρνητικές, μακροπρόθεσμες και αφορούν ολόκληρο τον εργαζόμενο λαό.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με ψεύτικα επιχειρήματα προσπαθεί να αποδίδει ότι η Ο.Α. πουλιέται ή οδηγείται στο κλείσιμο μόνο και μόνο για να γλιτώσει ο ελληνικός λαός από το βάρος των ελλειμμάτων και του καθημερινού χρέους. Τα ίδια επιχειρήματα λανσάρισε εδώ και πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ. Η «Ολυμπιακή» μπαίνει στον Προκρούστη για τον ίδιο λόγο που ιδιωτικοποιήθηκε ο ΟΤΕ και όλες οι άλλες ΔΕΚΟ. Για τον λόγο που ιδιωτικοποιούνται τα αεροδρόμια, τα λιμάνια κλπ.

Αυτά τα επιχειρήματα οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να τα απορρίψουν. Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι επιχειρήσεις όπως τα βουνά και οι παραλίες παραδίδονται στους επιχειρηματίες γιατί αυτό απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο, για την μεγαλύτερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Κρύβουν την αλήθεια ότι όλοι μαζί στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αποφασίσει εδώ και χρόνια την απελευθέρωση της αγοράς. Κρύβουν τις αποφάσεις της Ε.Ε. ότι η συρρίκνωση και το κλείσιμο της Ο.Α. εντάσσεται στο σχέδιο να συγκεντρωθεί ο τομέας αυτός σε λίγα μονοπωλιακά συγκροτήματα στην Ευρώπη. Κρύβουν ότι αυτές οι αποφάσεις άρχισαν να εφαρμόζονται από το 1994 με τα προγράμματα «εξυγίανσης» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2003, για να έρθει η κυβέρνηση της Ν.Δ. σήμερα να δώσει το τελειωτικό χτύπημα. Οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν αυτές τις πολιτικές και τα κόμματα που τις υπηρετούν, καθώς και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ΣΥΝ και ΛΑΟΣ που υπηρετούν την ίδια στρατηγική.

Εργαζόμενοι, Εργαζόμενες,

Έχει πολύ μεγάλη σημασία τόσο για την Ο.Α. όσο και γενικότερα να αποτρέψουμε, να παρεμποδίσουμε και να χαλάσουμε τα σχέδιά τους. Ταυτόχρονα να βγαίνουν συμπεράσματα για το τι συμβαίνει και από καλύτερες θέσεις να οργανώνεται ο αγώνας συνολικά της εργατικής τάξης ενάντια στις πολιτικές που υπηρετούν το κεφάλαιο.

Αποφασιστική εναντίωση στα σχέδια που παρουσιάζει η κυβέρνηση ως λύση. Καμία εμπιστοσύνη στα λεγόμενα του ΠΑΣΟΚ. Υπηρετούν μόνο τις αντιπολιτευτικές του ανάγκες. Διαφορά στη στρατηγική επιλογή δεν υπάρχει. Και τα δύο κόμματα υπηρετούν σταθερά τη συνθήκη Μάαστριχτ, που καθαρά λέει ότι οι μεταφορές αποτελούν θεμελιώδη στρατηγικό τομέα και μπαίνουν στη διαδικασία απελευθέρωσης. Αυτές τις ανάγκες υπηρετούν οι πολιτικές και των δυο κομμάτων.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους μαζικά και αποφασιστικά :

* Να απορρίψουν τα σχέδια της κυβέρνησης. Να δώσουν τη μάχη της αντίστασης ενάντια στις πολιτικές της Ε.Ε., του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Να ξεπεράσουν τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό που χρόνια τώρα, αλλά και σήμερα με τη στάση του διευκολύνει τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης.
* Να δυναμώσουν τον αγώνα τους για δημόσιο αερομεταφορέα. Για ενιαίο φορέα που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα μέσα μεταφοράς για όλη τη χώρα.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα και στα πλαίσια αυτά οργανώνει συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες δίνοντας αποφασιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική.»

Δείτε την αναφορά του Ριζοσπάστη στο θέμα.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: