Ομιλία του Καραμανλή στην Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ


Με την ευκαιρία της επετείου των 34 ετών από την ίδρυση της ΝΔ, ο Καραμανλής μίλησε στην Κ.Ε. της ΟΝΝΕΔ που συνεδρίαζε στην Καισαριανή. Η ομιλία ξεκίνησε κατά τις 11:30 το πρωί και κράτησε για 25 περίπου λεπτά. Ουσιαστικά ήταν επανάληψη τους ύφους της προηγούμενης ομιλίας Καραμανλή στην Κ.Ε. της Ν.Δ., με κύρια προσθήκη τους επαίνους προς την ΟΝΝΕΔ για τη στήριξη που παρείχε στην κυβέρνηση για την εφαρμογή του νόμου- πλαισίου για τα Πανεπιστήμια. Η κύρια επιχειρηματολογία του Καραμανλή ήταν η εξής:
Α) Υπάρχει διεθνής οικονομική κρίση. Η κρίση αυτή δεν έχει αιτίες, είναι κάτι σαν κακοκαιρία. Η ΝΔ κάνει ότι είναι δυνατό να μην της επιτρέψει να επηρεάσει την ελληνική οικονομία. Ό,τι συμβαίνει και είναι αρνητικό οφείλεται στην κρίση, ό,τι συμβαίνει και είναι θετικό οφείλεται στην πολιτική της ΝΔ.
Β) Η αντιμετώπιση της κρίσης μπορεί να γίνει μόνο με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η ΝΔ. Οι μεταρρυθμίσεις παίρνουν λίγα από τους βολεμένους, τα ρετιρέ και αυτούς που δεν επενδύουν στη γνώση, τις νέες τεχνολογίες. Δίνουν πολλά στους αδύναμους οικονομικά και στην επένδυση σε νέες τεχνολογίες, στην κατάρτιση, στην ανταγωνιστικότητα. Φυσικά, με κοινωνική ευαισθησία και χωρίς ακραία μέτρα.
Γ) Η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη και ανταγωνιστική χάρη στις μεταρρυθμίσεις, η ανάπτυξη υπερδιπλάσια της Ευρωζώνης και η ανεργία χαμηλότερη από ποτέ. Για να τα διατηρήσουμε αυτά πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για ένα ακαθόριστο χρονικό διάστημα.
Δ) Όσοι δε συμφωνούν με τα προηγούμενα ασκούνται στην ανέξοδη επαναστατική γυμναστική. Οι δυνάμεις της ΟΝΝΕΔ στα πανεπιστήμια συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της επαναστατικής γυμναστικής.
Ε) Όλοι έχουμε κοινό συμφέρον να είναι ισχυρή η ελληνική οικονομία, από την οποία κερδίζουμε όλοι. Πάνω από όλα η πατρίδα. Ο ίδιος ο Καραμανλής πονάει την πατρίδα και θα είναι προσωπικά ο εγγυητής των μεταρρυθμίσεων.

Κύριο βάρος δόθηκε στην επικοινωνία. Μπορούμε να σημειώσουμε τα εξής:
Α) Στην μισή πρώτη σειρά καθόντουσαν πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, τα οποία απέφευγε να δείξει η κάμερα. Στην άλλη μισή πρώτη σειρά καθόντουσαν αποκλειστικά και μόνο ευπαρουσίαστες ΟΝΝΕΔίτισες στις οποίες έπεφτε συνεχώς η κάμερα. Πίσω από αυτές καθόντουσαν αποκλειστικά και μόνο ΟΝΝΕΔίτες με την κλασική αμφίεση- γαλάζιο πουκαμισάκι.
Β) Στο βάθος υπήρχαν οι ΟΝΝΕΔίτες που δε μπορούσαν «να κρατηθούν από ενθουσιασμό». Φώναζαν προσωποκεντρικά συνθήματα: π.χ. «Εμπρός λαέ… μόνη λύση είναι Καραμανλής και πάλι».
Γ) Λιτός και αδιάφορος διάκοσμος σε μια κοινότυπη αίθουσα, απλό γαλάζιο φόντο πίσω από τον Καραμανλή, μοναχικό & ακίνητο το τηλεοπτικό κάδρο του Καραμανλή, τα στελέχη του προεδρείου χωρίς σακάκια και γραβάτες.
Δ) Η σημειολογία της μετάδοσης. Ζωντανή σύνδεση στα έκτακτα δελτία των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών. Η σκηνοθεσία αναδείκνυε την αλληλεπίδραση του «εθνικού κεφαλαίου» Καραμανλή σαν πρόσωπο και της «αγνής νεολαίας». Χωρίς πρωτοκλασάτους, χωρίς μεσάζοντες, χωρίς πολυτέλειες & αλαζονεία, με «σηκωμένα μανίκια».
Ε) Από ότι φαίνεται οι 2 ομιλίες στα κομματικά ακροατήρια θα είναι ο μπούσουλας σύμφωνα με τον οποίο ο Καραμανλής μάλλον θα αρχίσει περιοδείες για τη μεταστροφή του κλίματος. Όχι σαν κάποιος που έχει την πρωθυπουργία, αλλά σαν κάποιος που τη διεκδικεί. Θα αντλεί από «το προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο».
ΣΤ) Παράπλευρη υποστήριξη. Θα σπρωχτεί σχετική αρθρογραφία στις εφημερίδες και θα προωθηθούν δημοσκοπήσεις που θα εμφανίζουν τη ΝΔ ελάχιστα πίσω, π.χ. στο 0,7% με προοπτική να ξαναπεράσει μπροστά στην επόμενη φουρνιά δημοσκοπήσεων. Ο κομματικός μηχανισμός σε πλήρες ξεδίπλωμα θα παλεύει να ανεβάσει τη συσπείρωση των οπαδών της ΝΔ, η ΔΑΠ θα παλέψει να κάνει δυναμικό ξεκίνημα στα πρώτα πάρτι και στην άντληση πρωτοετών.
Ζ) Θα γίνει προσπάθεια για νέα φθορά στο προφίλ του Γιωργάκη Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι πλέον η τακτική του ΠΑΣΟΚ είναι να μην τον προβάλει για να τον προστατεύει από τη μεγάλη φθορά που μάζεψε στην περίοδο 2004- 08.

Advertisements

2 Σχόλια

  1. Όλα γίνονται για το θεαθείναι, για επικοινωνιακούς tv λόγους … από ουσία μηδέν 1

  2. Φυσικά γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους. Όμως υπάρχει ουσία από πίσω. Είναι η αστική εκμεταλλευτική πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ, που πάει να κρυφτεί πίσω από δήθεν φιλολαϊκές προσωπίδες. Ειδικά το επιχείρημα Α) «Υπάρχει διεθνής οικονομική κρίση» είναι πονηρό και πάει να δικαιολογήσει την αυξανόμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: