Εκδήλωση τιμής και μνήμης στις φυλακές Νέας Αλικαρνασσού

Τους πολιτικούς κρατούμενους που βασανίστηκαν στις φυλακές Νέας Αλικαρνασσού τίμησαν χθες τα μέλη του ΚΚΕ και ο δήμος.

Σε μια ειδική εκδήλωση έξω από τις φυλακές στήθηκε μία πλακέτα τιμής στους ανθρώπους, που όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά τα μέλη του κόμματος “η δράση τους και τα όσα πέρασαν στις φυλακές, δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό”. Τα μέλη του κόμματος, τόνισαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης την επιδίωξη τους, οι φυλακές Νέας Αλικαρνασσού να μετατραπούν σε χώρο πολιτισμού και να αναδειχτούν σε μνημείο της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας. Έκαναν σαφές παράλληλα, για μία ακόμη φορά πως θα κινήσουν όλες τις διαδικασίες και θα συμβάλουν στις προσπάθειες επίτευξης αυτού του στόχου, τον οποίο θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό.

Στην ομιλία της η εκπρόσωπος της ΚΟΒ – ΚΚΕ Νέας Αλικαρνασσού, Μαρία Κυπραίου, κατέγραψε με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις συνθήκες των κρατουμένων στις φυλακές Αλικαρνασσού.

“Οι φυλακές της Αλικαρνασσού αποτελούν ένα από τα πιο φοβερά κολαστήρια της χώρας” ανέφερε η κ. Κυπραίου, προσθέτοντας: “Από τις φυλακές πέρασαν περισσότεροι από 7.000 – 8.000 πολιτικοί κρατούμενοι κατά το διάστημα από το 1945 μέχρι το 1963. Από αυτούς αρκετοί εκτελέστηκαν στον τόπο των εκτελέσεων (“Δυο Αοράκια”) ή στο νεκροταφείο της Σούδας μετά από μεταγωγή σ’ αυτές”.

Η κα Κυπραίου περιέγραψε και τον αγώνα που οι έγκλειστοι έδιναν για επιμόρφωση, αλλά και για πνευματική και ιδεολογική καλλιέργεια μέσα στο αυστηρότατο κλίμα εγκλεισμού. Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στα διδάγματα που προκύπτουν μέσα από την διαβίωση εντός των φυλακών των έγκλειστων πολιτικών κρατουμένων.

“Οι φυλακές Αλικαρνασσού ως ένας από τους τόπους μαρτυρίας διδάσκουν τη σημασία και την αξία του ηρωισμού σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, που απαιτούν την υπέρβαση και την αγνόηση του ίδιου του φόβου του θανάτου” τόνισε υπογραμμίζοντας: “Διδάσκει σε ποιο έδαφος καλλιεργείται η αξία της ατομικής αξιοπρέπειας, της αγωνιστικής αξιοπρέπειας. Όμως μια τέτοια ανώτερης μορφής συνειδητή στάση καλλιεργείται μαζικά σε κάποιες ιδιαίτερες στιγμές έξαρσης, προετοιμάζεται όμως στον ένα ή τον άλλο βαθμό και μέσα από τον ηρωισμό που απαιτεί η καθημερινότητα του αγώνα, όταν μάλιστα οι εξελίξεις είναι ή φαίνονται ότι είναι αργόσυρτες. Ηρωισμός απαιτείται και όταν η ιστορία εξελίσσεται κατά διαστήματα με τον αραμπά, και όταν εμφανίζονται τα άλματα”.

Advertisements

2 Σχόλια

  1. Όμως μια τέτοια ανώτερης μορφής συνειδητή στάση καλλιεργείται μαζικά σε κάποιες ιδιαίτερες στιγμές έξαρσης, προετοιμάζεται όμως στον ένα ή τον άλλο βαθμό και μέσα από τον ηρωισμό που απαιτεί η καθημερινότητα του αγώνα, όταν μάλιστα οι εξελίξεις είναι ή φαίνονται ότι είναι αργόσυρτες. Ηρωισμός απαιτείται και όταν η ιστορία εξελίσσεται κατά διαστήματα με τον αραμπά, και όταν εμφανίζονται τα άλματα”.
    τα είπες όλα δεν εχω να συμπληρώσω κάτι παρά ένα απόφθεγμα
    Πολλοί θα με θεωρήσουν τυχοδιώκτη – και, πράγματι, είμαι, μόνο που ανήκω σε διαφορετικό είδος: είμαι από εκείνους που παίζουν το κεφάλι τους για να αποδείξουν τις κοινοτοπίες τους
    ΕΡΝΕΣΤΟ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ

  2. Το θέμα σου είναι πολύ σοβαρό, είμαι όμως τώρα στην ανάρρωση οπότε δύσκολα να το «πιάσω» όπως θα έπρεπε.

    Σε ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σου, πιστεύω ότι έπιασαν τόπο!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: