Τα κόμματα της Ευρωλαγνείας γύρισαν από τις διακοπές τους. Χαρίστε τους το μαύρισμα που ξεχωρίζει!

Ο Αύγουστος μας τελείωσε. Ξεκινά ο Σεπτέμβριος και φέρνει μαζί του τις πρώτες ανακατατάξεις στην πολιτική σκακιέρα. Η τάση μάλλον θα αποτυπωθεί και στα επικείμενα γκάλοπ. Ποια είναι η τάση; Κλείσιμο της ψαλίδας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ χοντρικά στη μια μονάδα. Πτώση Συνασπισμού προς όφελος του ΠΑΣΟΚ και αύξηση των αναποφάσιστων. Η δημοσκόπηση που δημοσίευσε το Βήμα της Κυριακής δίνει 29,3 % ΝΔ, 28,1 % ΠΑΣΟΚ, 11,7 % ΣΥΝ, 7,6 % ΚΚΕ, 5 % ΛΑΟΣ. Χωρίς να είναι καμιά ιδιαίτερα ακριβής ή εκτεταμένη δημοσκόπηση, είναι εργαλείο που δείχνει τις τελευταίες μετατοπίσεις.
Πότε γίνανε όλα αυτά; Πολύ γρήγορα, είναι η απάντηση, χωρίς όμως η εξήγηση να είναι τόσο απλή. Ο Αύγουστος από ένα σημείο και μετά φαινόταν ακίνδυνος για την κυβέρνηση. Μπάνια, μαύρισμα, δεκαπενταύγουστος με λιτανείες, δοξολογίες και επίδειξη στις διάφορες εκκλησίες. Από κάτω όμως το πράγμα όμως ψιλοέβραζε.
Όλοι για κάποιο λόγο είχαν συσσωρεύσει θυμό. Οι βενζινοπώλες για το πλαφόν, οι εργαζόμενοι στα βαρέα/ ανθυγιεινά για το κλάδεμά τους, οι συνταξιούχοι για τις αυξήσεις στις τιμές σχεδόν κάθε βδομάδα, οι φαρμακοποιοί για την μη πληρωμή από τα ταμεία, οι υποψήφιοι για Πανελλήνιες για τη βάση του 10, οι ιδιοκτήτες δωματίων για σπουδαστές στα ΤΕΙ της επαρχίας για τον ίδιο λόγο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το κτηματολόγιο, οι υπάλληλοι πρώην ΔΕΚΟ γιατί χάνουν κατακτήσεις του παρελθόντος, οι αγροτοσυνδικαλιστές γιατί χάνουν την επιδότηση, οι εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές για την υπερπροώθηση των κολεγίων από τον υπουργό, οι παπάδες για την «μη αιτιολογημένη» απαλλαγή από τα θρησκευτικά, οι υπερεθνικιστές γιατί δεν αντιμετωπίζει η Ελλάδα πιο επιθετικά την ΠΓΔΜ, οι κάτοικοι των καμένων εκτάσεων για την εγκατάλειψή τους, οι ένστολοι γιατί οι μισθοί τους έχουν κολλήσει, οι νησιώτες για το σκάνδαλο με τις επιδοτήσεις της άγονης γραμμής, οι αναρχικοί γιατί συνελήφθη ο Παλαιοκώστας, οι αθλητές γιατί τους πετσοκόβονται τα προνόμια και οι διευκολύνσεις κ.λ.π.
Εκεί γίνεται και το μεγάλο επικοινωνιακό λάθος. Λίγο πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο υπουργός Οικονομικών βγαίνει και εξαγγέλλει συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου για τους ΕΒΕ. Νομίζω πως αυτό έγινε για δυο λόγους. Για να το περάσει η κυβέρνηση ως μια ακόμα «τολμηρή» μεταρρύθμιση που δεν λογαριάζει το «πολιτικό κόστος» και τα βάζει με τα «ρετιρέ» που «φοροδιαφεύγουν». Και για να εξοικονομηθούν μερικά χρήματα, τα οποία να τάξει σαν μελλοντικές παροχές ο Καραμανλής στη ΔΕΘ. Πιθανότατα το πράγμα στράβωσε επειδή η κυβέρνηση δεν έλαβε υπόψη της το συσσωρευμένο θυμό που αναλύσαμε προηγουμένως και την παράδοση που θέλει τον υπουργό Οικονομικών να είναι ο «κακός που φορολογεί». Τώρα    έχουν αρχίσει τις εκπτώσεις στη λογική «θα σας παίρναμε 10, αλλά επειδή σας αγαπάμε σας παίρνουμε μόνο 3!»
Είναι λυπηρό, βέβαια, να διαμορφώνει κάποιος τις απόψεις του με βάση τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και τις συγκυρίες της στιγμής. Αντίστοιχα αν κάνει το ΠΑΣΟΚ και ιδίως ο Παπανδρέου κάποια χοντρή επικοινωνιακή κουταμάρα μέσα στις επόμενες μέρες, το κλίμα μπορεί να αλλάξει ξανά. Έχουν φτάσει τα κόμματα του δικομματισμού σε τέτοιο σημείο ομοιότητας που δεν τα διαφοροποιεί τίποτα. Ένα παιχνιδάκι με τα ΜΜΕ, μια καλύτερη συμφωνία με ορισμένους επιχειρηματίες και η πλάστιγγα γέρνει προς την άλλη πλευρά. Με την ευκαιρία η σκηνοθεσία της συγκέντρωσης στο Θησείο, την 3/9 ήταν εξαιρετική. Ο ΓΑΠ πλαισιωμένος από νεανικά πρόσωπα, χωμένος μέσα στο πλήθος και με αρκετές παλαιοπαπανδρεϊκές κορώνες. Λιτές κινήσεις της κάμερας, πιο «κινηματικό» στήσιμο του πλήθους, αντί για ακριβό σκηνικό, ένα πανό της νεολαίας.
Στην επικοινωνιακή πολιτική βάσισε σε μεγάλο βαθμό και ο ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ τις κινήσεις του. Για την ακρίβεια σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι στην περίοδο προεδρίας Κωνσταντόπουλου. Είναι ντροπή να κάθεται να συζητάει ανώτερο καθοδηγητικό όργανο του Συνασπισμού εισηγήσεις που φτιάχνει ομάδα επικοινωνιολόγων. Με προτάσεις του τύπου: «Ο Αλαβάνος θα εκφράζει τον τύπο του ευκατάστατου επιστήμονα- ελεύθερου επαγγελματία- καλλιεργημένου μεσήλικα με κοινωνικές ευαισθησίες. Πρέπει να δείχνει ότι έχει προτάσεις εναλλακτικής διακυβέρνησης. Θα αποφεύγει τις γραβάτες και τα γαλάζια πουκάμισα.», «Ο Τσίπρας θα εκφράζει το σύγχρονο νέο. Θα ντύνεται κάζουαλ ή σπορ, θα καβαλάει μηχανή, θα διαφημίζει το life style του, για να γίνει νεανικό celebrity.», «Στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα συνοδεύεται από νεαρή, όμορφη μετανάστρια για να δείξει πως διαφέρει από το συμβατικό πολιτικό κατεστημένο.». Από τη στιγμή που οι δυσαρεστημένοι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ δεν εντάχθηκαν με κάποιο τρόπο στον κορμό του ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, επιστρέφουν σιγά-σιγά στο ΠΑΣΟΚ «για να φύγει η Δεξιά!». Μάλιστα ο Πάγκαλος στην Κυριακάτική Ελευθεροτυπία της 7/9/08 επανέφερε το ζήτημα της κυβερνητικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- Συνασπισμού. Αντίστοιχα και το «φαινόμενο» Τσίπρα αρχίζει και ξεφουσκώνει.
Δυστυχώς για τα κόμματα της Ευρωλαγνείας, φαίνεται πως η εκλογική βάση του ΚΚΕ έχει ξεπεράσει το 7%, καθώς αυτό το ποσοστό παρουσιάζεται σαν ακλόνητη αφετηρία στις μετρήσεις. Γεγονός που διαψεύδει όσους έλεγαν, πως το 8,2% των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών ήταν συγκυριακή διαμαρτυρία. Στο γκάλοπ της GPO για πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές, το ποσοστό του ΚΚΕ ήταν 9,1%, που με την αναγωγή των αναποφάσιστων σημαίνει διψήφιο ποσοστό τον Ιούνη του 2009. Και όλα αυτά παρά την απόλυτα εχθρική αντιμετώπιση του ΚΚΕ από το σύνολο των ΜΜΕ. Αυτές τις μέρες πολλά παραδείγματα είδαμε στις ειδήσεις. Αυτό που μου «άρεσε» περισσότερο ήταν το ακόλουθο. Ειδήσεις τηλεοπτικού Σκάι:στην εικόνα η έντονη διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ για τα Βαρέα & Ανθυγιεινά. Σχόλιο δελτίου: απαράδεκτοι οι «τραμπουκισμοι» του ΠΑΜΕ, πίσω τους κρύβεται το αναχρονιστικό ΚΚΕ. Ειδήσεις Alter: ίδια ακριβώς εικόνα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Σχόλιο δελτίου: Βλέπουμε τη δικαιολογημένη διαμαρτυρία των συνδικαλιστών της… ΓΣΕΕ!!!
Ήδη εμφανίζονται μικρά ξετσίπωτα σχόλια στις εφημερίδες για να χαλιναγωγήσουν τη δυναμική του επερχόμενου 18ου συνεδρίου του ΚΚΕ. Μαζί και η απαραίτητη «διαδοχολογία». Όλα αυτά είναι θετικά δείγματα! Αν βλέπαμε τα αστικά ΜΜΕ να παινεύουν ξαφνικά τις κινήσεις του ΚΚΕ, τότε θα έπρεπε να ανησυχούμε! Άλλωστε ο κόσμος που ενισχύει τις γραμμές της ταξικής πάλης, δεν περιμένει τα παπαγαλάκια της αστικής τάξης για να διαμορφώσει άποψη. Έχει αντιληφθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάζει. Τα κόμματα της ευρωλαγνείας και του συμβιβασμού πρέπει να τιμωρηθούν αλύπητα!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: