Συζήτηση με δημοσιογράφους της Αλ. Παπαρήγα

Εδώ είναι ολόκληρο το άρθρο στο ριζοσπάστη.

Θα κρατήσω τα καλύτερα κομμάτια των δηλώσεων της Αλέκας, σχετικά με τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και για το αν το ΚΚΕ περιμένει και άλλες επιθέσεις από κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ. για τα οικονομικά του.

Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, η Αλέκα επεσήμανε τα εξής:

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’70, τότε έχει ξεπεραστεί κι αυτή η περίοδος. Πρέπει να ξεκαθαρίσει τα εξής ζητήματα. Ας πούμε είναι στην κυβέρνηση, ή είναι δύναμη, όπως λέει, ηγεμονική. Τι θα κάνει με την ΚΑΠ και τις αναθεωρήσεις; θα την εφαρμόσει; Τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, τι θα γίνει με τα μονοπωλιακά συγκροτήματα που έχουν έρθει στην Ελλάδα και τα οποία ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τα μερίδια της αγοράς, χτυπώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων, οδηγώντας στην ακρίβεια κλπ.; Τι θα κάνει με τα μεγαθήρια στο χώρο των τροφίμων; Αυτά πρέπει να μας τα ξεκαθαρίσει. Τι θα κάνει με τις παραλίες, οι οποίες έχουν καταπατηθεί από μεγαλοϊδιοκτήτες, μεγαλοξενοδόχους κλπ., με ορεινούς όγκους που έχουν επίσης εκχωρηθεί; Δε λέει τι θα κάνει. Και δεν εννοώ τι θα κάνει μόνο του. Πώς προετοιμάζει το λαό για μία επίλυση αυτών των ζητημάτων; Δε λέει τίποτα.

Κοιτάξτε να δείτε. Η πολιτική δεν είναι δεξίωση. Εννοώ μία πολιτική φιλολαϊκή. Πρέπει να προετοιμάζεις το λαό για μία σκληρή σύγκρουση, στην οποία πρέπει ο ίδιος να πρωταγωνιστήσει, με πρωτοπορία, βεβαίως, μια φιλολαϊκή κυβέρνηση. Επειδή, λοιπόν, γι’ αυτά δε λέει τίποτα, εμάς μας απασχολεί να μην παραπλανηθούν εργατικά λαϊκά στρώματα. Και όχι με την έννοια να συγκρίνουμε απλά τα ποσοστά μας».

Για τα οικονομικά του Κόμματος, είπε πως:

Δεν έχουμε κανένα κόμπλεξ ή κανένα πρόβλημα με τις πηγές οικονομικών εσόδων του Κόμματος. Ούτε κανένα αίσθημα ενοχής, ούτε έχουμε να κρύψουμε τίποτα, ούτε φοβόμαστε, ούτε τίποτα. Ομως, δεν εμπιστευόμαστε την εξουσία της βίας, του αυταρχισμού, των μονοπωλίων, του ηλεκτρονικού φακελώματος, του ΕΣΕΛΟΝ, του μεγάλου αδελφού κτλ.

Στη συνέχεια εξηγεί πως δεν είναι η χρηματοδότηση από κεφαλαιοκράτες των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που δημιουργεί την αντιλαϊκή πολιτική τους. Γι’ αυτό τονίζει:

Εδώ εμφανίζεται παραπλανητικά το ζήτημα. Δηλαδή, η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ άφησαν αυτήν την κατάσταση στο Πέραμα, γιατί κάποια στελέχη τους λαδώθηκαν από τους εφοπλιστές; Ε, όχι. Οι άνθρωποι ιδεολογικά αντιμετωπίζουν τα ζητήματα. Και μεις, δε δεχόμαστε και καυτηριάζουμε όταν ένας πολιτικός λαδώνεται. Θέλουμε να πάει και στη φυλακή αν χρειαστεί. Και γι’ αυτό, αν θέλετε, πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, να σταματήσουν οι παραγραφές και να πηγαίνουν και στη φυλακή. Γιατί το θέλουμε αυτό; Οχι γιατί θα αλλάξει η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί δε θέλουμε και μεις να εξοικειωθεί και ο λαός με αυτά τα πρόσωπα, τα οποία πέρα από το αντιλαϊκό τους έργο τα πιάνουν κιόλας.

Για τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε:

Κατά τη γνώμη μας, δεν αποχωρίζεται η πολιτική της ταξικής εκμετάλλευσης, η πολιτική της ληστείας του μόχθου της εργατικής τάξης από το πρόβλημα της διαφθοράς.

και

δεν μπορούμε να χωρίσουμε τους πολιτικούς αποκλειστικά σε ιδεολόγους εκμεταλλευτές και σε ανήθικους εκμεταλλευτές. Στο προσωπικό επίπεδο μπορεί να το κάνεις, αλλά ως σύστημα πολιτικό δεν αλλάζει τίποτα.

Τέλος, ρωτήθηκε για την εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΝ με μια κοπελιά από τη Σιέρα Λεόνε και απάντησε:

Ο καθένας διαλέγει να δώσει το μήνυμά του όπως νομίζει. […]

Μου λέγανε μάλιστα τα παιδιά, που έπαιρνα τηλέφωνο στη Ζώνη, υπήρχε και γυναίκα με έξι παιδιά που ήταν σύζυγος αγνοουμένου. Μια τέτοια κατάσταση και οι συνάδελφοί σας να έχουνε εκπομπές: Πρώτον, τι φορούσανε τα ζευγάρια των πολιτικών που κατέβαιναν στις σκάλες, τι φορούσε ο καθένας και η καθεμία, την περίπτωση της συμπαθέστατης, κατά τα άλλα, γυναίκας από τη Σιέρα Λεόνε, αλλά εκεί ήτανε σε μία δεξίωση. Η καταξίωση του εργάτη είναι μέσα στη δουλειά, στο αμπάρι του πλοίου. Εκεί πραγματώνεται ο σεβασμός προσωπικότητας στον εργάτη και όχι στις δεξιώσεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: