Περί αριστεράς και κεντροαριστεράς (by χαφιεδοτυπία)

Έχει σήμερα η ελευθεροτυπία ένα άρθρο περί αριστεράς και κεντροαριστεράς, με τις απόψεις 3 «ειδικών» του είδους (εδώ το άρθρο και εδώ, εδώ και εδώ τα άρθρα των επιστημόνων).

Δυστυχώς και οι 3, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο, συγκρίνουν τη σοσιαλδημοκρατία με τον φιλελευθερισμό, συζητώντας τη διαφορά της δεξιάς από την αριστερά. Με αυτή την έννοια, έχουν ήδη καλουπώσει την «αριστερά» σε επικίνδυνο γι’ αυτήν μονοπάτι, οπότε πλέον βγάζουν πολύ λογικά το συμπέρασμα ότι αριστερά και δεξιά τείνουν να ταυτιστούν.

Η λάθος εξέταση του ζητήματος (γι’ αυτό και οι διαφωνίες μου), είναι ότι η αριστερά που περιγράφουν θέλουν να παίξει τον ρόλο του ρυθμιστή των ανισοτήτων και του ελεγκτή του αχαλίνωτου καπιταλισμού. Και επειδή, βάσει αυτού του ρόλου, η αριστερά αποτυγχάνει, καταλήγουν πάνω-κάτω ότι πρέπει να ξαναμπεί πιο δυναμικά στο παιχνίδι (χωρίς διαφορετικούς στόχους όμως).

Από τα 3 άρθρα, μόνο ο 2ος εξηγεί λίγο καλύτερα τι εννοεί με τον όρο αριστερά, χωρίς όμως να φτάνει στην πλήρη αποσαφήνιση.

Αν και γενικά δεν μ’ αρέσει αυτή η ορολογία – αριστερά, δεξιά, κέντρο κτλ – ακριβώς επειδή υπάρχει μια τέτοια σύγχυση γύρω από αυτές τις λέξεις (ειδικά με την αριστερά), τουλάχιστον περίμενα να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον όρο για να περιγράψουν μια… «αντι-συστημική» οπτική γωνία.

Υπάρχει, όμως, και ένα καλό στην όλη υπόθεση. Ακόμα και οι ίδιοι καταλήγουν ότι σοσιαλδημοκρατία και φιλελευθερισμός είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Οπότε, το συμπέρασμα είναι (και πάλι) ότι μένει «μόνο» να πείσουμε τον κόσμο να πάρει την κατάσταση στα χέρια του μέχρι την νίκη, το Σοσιαλισμό.

Advertisements

Ένα Σχόλιο

  1. Χαφιεδοτυπία αθάνατη! Πάντα με το σύστημα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: